ONLINE MAGAZIN

MARBELLA – kráska pri mori

 

Píše sa august 1947. Na prašnej ceste pri malej rybárskej dedinke Marbella na úplnom juhu Španielska zastavuje slnkom rozpálený a prachom pokrytý čierny Rolls-Royce Phantom z dôvodu malej poruchy. Po dlhých dňoch jazdy sa mladý princ so svojím šoférom rozhodnú, že si tu zopár dní oddýchnu a po odstránení poruchy budú pokračovať v ceste.

Avšak po krátkom pikniku a krátkej prechádzke po nerušenej pláži pri malebnej usadlosti Finca Santa Margarita sa hlavný hrdina nášho príbehu, mladý princ Alfonso de Hohenlohe-Langenburg, práve rozhodol. Ďalej cestovať už nebude. Našiel čo hľadal, našiel svoju celoživotnú lásku. Zamiloval sa na prvý pohľad do krásky pri mori. Objavil Marbellu.

Princ Alfonso bol ten, ktorého vášeň a dynamika obrátili malú nepovšimnutú rybársku dedinku na svetoznáme letovisko, a preto sa považuje za „stvoriteľa“ súčasnej Marbelly. Pochádzal zo starého šľachtického rodu Hohenlohe, ktorého história siaha až do 6. storočia. Španielsky kráľ Alfonso XIII. sa stal jeho krstným otcom v kráľovskom paláci v Madride. Mladý princ prežil svoju mladosť v čase, v ktorom bol ochudobnený o obrovskú časť dedičstva a bohatstva svojej rodiny.
Jeho matka najprv stratila všetky majetky počas mexickej revolúcie a po páde Tretej ríše rodina prišla o všetok majetok v Nemecku a Československu, ktorý zmizol za železnou oponou. Princ Alfonso vyrás tol práve v prvom Československu a Španielsku. Bol veľmi sčítaný a hovoril plynule viacerými jazykmi, medzi nimi aj česky, nemecky, španielsky, francúzsky a anglicky. Rodine Hohenlohe hralo do karát, že po 2. svetovej vojne ostal Hitlerov španielsky spojenec Franco pri moci, a tak sa Alfonsov otec Max rozhodol poslať svojho syna v lete 1947 na investičnú cestu do Andalúzie oživiť rodinné bohatstvo.

Po krátkom oddychu na ceste, očarený krásou prímorskej dedinky Marbella, sa princ Alfonso veľmi rýchlo rozhodol a kúpil usadlosť Finca Santa Margarita so zanedbanými vinicami iba za 150 000 pesiet (v súčasnosti hodnota 50 000 eur). V roku 1950 bola táto usadlosť prestavaná a upravená na 16 izbový hotel nazvaný Marbella club, ktorý si zachoval svoje pôvodné meno a ktorý po viacerých úpravách funguje veľmi úspešne dodnes. Popri obchodných cestujúcich zo severu Afriky a južného Francúzska sem na princovo pozvanie od začiatku prichádzali oddychovať a dovolenkovať ďalšie šľachtické a vysokopostavené rodiny a klany z celého sveta.
Dnes sú 5-hviezdičkový rezort Marbella Club a jeho sesterský, nemenej známy hotel Puente Romano s vlastnou dostihovou dráhou, tenisovým štadiónom a golfovým ihriskom jednými z najprestížnejších hotelových komplexov nielen na pobreží Marbelly, ale v celom Španielsku. Marbella bola vo veľmi krátkom čase postupne upravovaná a skrášľovaná práve princom a jeho blízkym priateľom z rôznych šľachtických rodín z celého sveta.

Ich cit pre zachovanie andalúzskeho štýlu, maličké andalúzske biele domčeky s tropickými záhradami plnými paliem a kvetov urobili z tohto miesta naozaj krásku pri mori. V priebehu niekoľkých rokov sa Marbella stala vyhľadávanou destináciou pre smotánku z celej Európy.
Pravidelne sem na večierky a rôzne oslavy prichádzali nielen princovi priatelia a celebrity, ale aj členovia kráľovských rodín nielen zo Španielska. Mladý hotelier, biznismen a playboy Alfonso sa stal natoľko populárnou osobou vo svojich kruhoch, že svoju rýchlu kariéru v roku 1955 zavŕšil sobášom s mladučkou Irou Furstenberg, princeznou Benátok a dedičkou automobilového impéria Fiat.
Aj keď manželstvo trvalo len zopár rokov, celý život so svo jím šibalským úsmevom tvrdil, že to bolo ako s Marbellou, láska na prvý pohľad. Viacero ďalších hotelov si vzalo za príklad Marbella Club a od 60. rokov v Marbelle postupne vyrástlo viacero ďalších hotelov, plážových klubov a diskoték, ktoré aj naďalej navštevovali tie najznámejšie svetové celebrity a hollywoodske hviezdy. Medzi najznámejšie patria Bridgitte Bardot alebo Sean Connery, či monacká kňažná Grace Kelly.
V 70. rokoch sa k svetovej smotánke pridal aj saudskoarabský kráľ Abdul Azíz, ktorý sa kvôli svojmu bezodnému míňaniu peňazí stal veľmi rýchlo miláčikom miestnych podnikov a reštaurácií. Počas jeho pobytu s ním v Marbelle trávilo celé mesiace vyše 3 000 členov jeho služobníctva a vraví sa, že počas jedného večera dokázal minúť na dnešný prepočet až 35 000 eur. Princ Alfonso de Hohenlohe bol počas rozkvetu letoviska jednou z najväčších celebrít.

V 70.rokoch však z Marbelly stiahol svoje obchodné aktivity a začal sa vášnivo venovať pestovaniu viniča a výrobe vína na južných svahoch bájnej historickej dedinky Ronda, ktorá je takisto jedným z najnavštevovanejších miest v Andalúzii. Od Marbelly je to na skok, len 45 minút autom. Po páde režimu diktátora Franca sa na začiatku 80. rokov stal kormidelníkom Marbelly charizmatický miestny politik Jesus Gill, ktorý rozvinul lokálny turizmus do dnešnej podoby.
Vyrástli tu ďalšie hotelové komplexy, parky a atrakcie, mnohé golfové ihriská. Aj keď toto obdobie je poznačené obrovskými korupčnými škandálmi, miestni sú práve týmto rozmachom letoviska svojmu exstarostovi povďační. Dnešná Marbella je absolútnou jednotkou na mape najobľúbenejších prímorských destinácií v Španielsku. Je považovaná za centrum nielen španielskej, ale celosvetovej smotánky a celebrít. V lete sa tu konajú mnohé eventy a festivaly.

Najznámejší je Starlite festival, ktorý praská vo švíkoch vďaka koncertom tých najúspešnejších umelcov z celého Španielska i zahraničia. Mnohé osobnosti tu dodnes vlastnia svoje letné sídla alebo sem pravidelne prichádzajú dovolenkovať. Antonio Banderas, Julio a Enrique Iglesias, Rod Steward, Michelle Obamová alebo akčný herec Doplh Lundgren nedajú na Marbellu dopustiť. Nehovoriac o letných sídlach kráľovských rodín zo Suadskej Arábie alebo Kataru.
Čaro Marbelly objavil aj ruský prezident Vladimír Putin, ktorý tu údajne vlastní majestátnu vilu nad mestom. Hoci história Marbelly a jej pobrežia sa datuje už tisícky rokov, prvé zmienky o tejto kráske siahajú do doby féničanov. Marbella prežila rímsku nadvládu a skoro 700 rokov islamského kalifátu. Jej najväčšia sláva sa začala práve príchodom princa Alfonsa, ktorý tu prežil celý svoj život a je jej najvýraznejšou postavou aj po svojej smrti v roku 2003.

Práve princov príbeh vytvoril z tejto maličkej rybárskej dedinky na juhu Andalúzie miesto, ktoré každoročne navštevujú húfy turistov a zvedavcov z celého sveta, či tu nezahliadnu náhodou nejakú svetovú celebritu. Atmosféra mesta pod skalnatým vrchom La Concha je stále unikátna. Duch princa Alfonsa de Hohenlohe a jeho šibalského úsmevu spod jemných fúzikov tu cítiť dodnes. Ktovie, ako by sa to skončilo, ak by sa v auguste 1947 jeho Rolls-Royce Phantom na ceste južnou Andlúziou nepokazil.

Costa Trip
Costa Enterprise Group S. L.
Slovenský touroperator
v Andalúzii
Tel: +34672323904
e-mail:
info@costatrip.sk
web:
www.costatrip.sk
facebook:
https://sk-sk.facebook.com/
podandaluzskymslnkom/
Instagram:
https://www.instagram.com/costatrip.sk/

 

Autor článku: Radoslav Horečný Lines

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej