ONLINE MAGAZIN

Slovenské filmy prinášajú na festival HORY A MESTO silné mená domácich režisérov a vysokú filmársku úroveň

 

Pod vysokú úroveň slovenských filmov sa na tohtoročnom festivale HORY A MESTO podpísali silné mená režisérov. Svoje novinky prinášajú: Rastislav Hatiar, Branislav Molnár, Pavol Barabáš, Erik Baláž, Martin Grajciar a ďalší. Domáci režiséri, ochranári a extrémni športovci sa nechávajú inšpirovať Slovenskom, Tatrami, ale aj okolím Bratislavy a menej známymi kútmi krajiny. S festivalom ich spája nejedno uvedenie, dokonca aj ocenenia. HORY A MESTO 2017 ponúkne od 22. do 26. marca v rámci filmovej prehliadky až 12 slovenských filmov. Medzinárodný festival sa aj tohto roku uskutoční v multiplexe Cinema City v bratislavskom Auparku.

Program si možete stiahnuť TU

      Sme veľmi radi, že slovenské filmy majú opäť takú vysokú úroveň – čo sa filmárskeho jazyka týka, aj tém a oringinálneho spracovania. Sú to filmári, ktorí už na festivale svoje filmy premietali, získali aj ceny a vracajú sa, čo nás teší. Tohto roku budú mať domáci tvorcovia aj workshopy pre návštevníkov, čo sme veľmi uvítali, lebo majú svojich priaznivcov, ktorí sledujú ich tvorbu, aj výkony a radi sa dozvedia niečo nové,“ povedala projektová manažérka festivalu Hory a mesto Natália Bokníková.

Režisér Branislav Molnár uvedie na festivale svoj najnovší film Bratislava – mesto uprostred prírody, ktorý poukazuje na fragmenty prírody hlavného mesta a jej okolia. Na to, ako z prírody stále ukrajujeme, ale zároveň aj na to, ako po nej voláme. A nielen ľudia postrádajú živú prírodu, ale hlavne tu žijúce rastliny a živočíchy. Film sa na danú krajinu pozerá ako na celok, od najširšieho kontextu jej významu a zároveň sa zameriava aj na tie najmenšie detaily.


Bratislava – mesto uprostred prírody

      Dokument Pavla Barabáša Sloboda pod nákladom figuruje v programe festivalu aj ako jeden z víťazných filmov v kanadskom Vancouver International Mountain Film Festivale. Pohľad na život tatranských nosičov, ktorí zásobujú vysokohorské chaty za každého počasia, zaujal tamojšiu porotu; ocenila ho v kategórii Horská kultúra. „Vynikajúci obrazovo aj tempom – tento film nám otvára oči a ukazuje tradíciu, ktorá sa napriek moderným metódam zachovala. Film nás sprevádza krok po kroku, zažívame poznanie, počúvame zvuky aj ticho a oceňujeme nesmiernu krásu cesty,“ zhodli sa jej členovia. Festival uvedie film v sekcii Tatranské chaty.


Sloboda pod nákladom

      Režisér a ochranár Erik Baláž prichádza s premiérou druhej časti trilógie Tajomné Karpaty s názvom Nesmrteľný les. Oceňovaný filmár v ňom so svojím tvorivým tímom predstavuje prírodný raj – les pod Kriváňom, ktorý sa takmer nemení, jeho vládcami sú stáročné borovice limby a ich večným sprievodcom je medveď. Festival zároveň uvedie aj prvý film spomínanej trilógie Život v oblakoch, ktorý je zameraný doslova na život v oblakoch, štítoch, na slovenské pomery v najväčšej nadmorskej výške, ktorá láka najmä rysy, kamzíky, ale i orly, medvede, vlky, líšky a ďalšie druhy.


Nesmrteľný les

      Režisér a skialpinista Jaroslav Matoušek ponúka novú, zostrihanú verziu filmu Akceptácia – Tatarkov odkaz. Vo svojom jedinečnom zážitkovom filme sa zameral na úchvatný, súvislý, extrémny a životu nebezpečný prechod 23 dolín a 18 vysokohorských sediel Vysokých Tatier.

Renomovaný režisér a kameraman Rastislav Hatiar bude mať na festivale dva filmy. Dokument Obyčajní chlapci zoznámi divákov s legendárnou dvojicou liptovských skialpinistov, skromných horalov – Dušan Trizna „Čego“ a Milan Madaj – ktorá v 90. rokoch výrazne ovplyvnila pretekársky skialpinizmus na Slovensku aj v zahraničí. Film Od Tatier k Dunaju je zase o bežeckom štafetovom preteku dlhom 345 km. Tímy vyštartujú v Jasnej v Nízkych Tatrách a bežia non-stop, dňom aj nocou až do cieľa – na nábrežie Dunaja v Bratislave. Režisér sleduje tiež zákulisie pretekov a podáva autentický aj vtipný obraz diania.


Obyčajní chlapci

      Slovenská snímka Divoké trate z dielne Ewia Produciton pôsobí ako klip o bicyklovaní, má tri minúty plné dynamických záberov, obrazov a intenzívnej hudby.

Film režiséra, kameramana, fotografa a aktívneho lezca Martina Grajciara je rozprávaním prvovýstupcov o vytváraní v súčasnosti najťažšej lezeckej cesty vo Vysokých Tatrách. Film sa volá rovnako ako spomínaná nová cesta – Corona, a je v stene Jastrabej veže, v doline Zeleného plesa.

Režisér Vladimír Dudlák sa vracia k svojej téme, ktorej sa venuje roky – objaveniu Madagaskaru. Tentokrát slovenská expedícia zavedie divákov na Masoalský poloostrov, ktorý je pre google bielym, nepoznaným miestom; snímka má názov Masoala.


Masoala

      Mladý cestovateľ a amatérsky filmár Adam Lisý uvedie na festivale Hory a mesto len nedávno dokončený film Slovensko na šnúrkach, ktorý mapuje jedinečný pokus svojho druhu, zdolať Slovensko od najzápadnejšieho bodu po najvýchodnejší štýlom hike and fly (buď po zemi na vlastných nohách alebo vzduchom na paraglide).
Tucet slovenských filmov uzatvára snímka s anglickým názvom The Right Place – Nine Islands. Dokument Michala Csádera z prostredia Azorských ostrovov v strede Atlantického oceánu. Okrem samotného objavovania Azorov, surfovania a krásnej prírody sa projekt sústredí najmä na poukázanie dôležitých tém tejto doby cez rozhovory a myšlienky miestnych ľudí, ktorých spája predovšetkým surfing a oceán ako taký.


Slovensko na šnúrkach


The Right Place – Nine Islands

 

Program piatich festivalových dní tvorí súťažná filmová prehliadka, multimediálne prezentácie, cestokluby KINO SVET a sprievodné akcie. Hlavnými hosťami budú lezci, ktorí lámu svetové rekordy a posúvajú hranice neprekonateľného na možné. Mladý americký lezec KEVIN JORGESON a svetová jednotka v skalnom lezení ADAM ONDRA vyliezli ako jediní voľným štýlom najťažšiu cestu na svete Dawn Wall na El Capitan v Yosemitoch, v Bratislave o tom povedia viac; pricestuje aj nemecká profesionálna lezkyňa a spisovateľka INES PAPERT. Hosťami festivalu budú samozrejme aj slovenskí horolezci, skialpinisti a ďalší športovci. Miro Peťo ponúkne multimediálnu prezentáciu o skialpovaní v Iráne, Igor Koller a Vladimír Porvazník priblížia svoje lezecké výkony na ceste Nos v Yosemitoch a Stano Glejdura, jeden z priekopníkov slovenského skalolezenia najmä v oblasti Kaľamárka, ponúkne prierez svojou lezeckou kariérou. Kajakárka Luciša Hollá zase priblíži svoju expedíciu na divokých vodách Ekvádoru.

Viac informácií TU

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej