ONLINE MAGAZIN

Letiská v Európe rástli o 5 %, bratislavské o 12,3 %

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave sa opäť aj v roku 2016 zaradilo medzi najúspešnejšie európske letiská, ktoré dokázali rásť až dvojciferným percentuálnym rastom. Vyplýva to z celoročnej štatistiky, ktorú dnes zverejnila organizácia ACI EUROPE. Zatiaľ čo letiská v Európe rástli v priemere o 5,1 % a letiská v Európskej únii v priemere o 6,7 %, bratislavské letisko dosiahlo až dvojciferný percentuálny nárast o 12,3 %, keď vybavilo 1 756 808 pasažierov – najviac za posledných 8 rokov.

Podľa Medzinárodného združenia európskych letísk ACI EUROPE (Airports Council International Europe) vybavili európske letiská v roku 2016 rekordný počet pasažierov – viac ako 2 miliardy. Organizácia zbiera štatistiky z viac ako 500 letísk v 45 krajinách Európy.

Podľa celoročnej štatistiky ACI EUROPE sa Letisko M. R. Štefánika zaradilo medzi tie letiská, ktoré dosiahli dvojciferný percentuálny nárast – 12,3 %. Rovnaký úspech zaznamenalo letisko aj v roku 2015, keď rast pasažierov dosiahol rovnako dvojciferné číslo – nárast o 15,4 %, zatiaľ čo v roku 2015 rástli európske letiská v priemere o 5,2 %.

„Bratislavské letisko dosiahlo dva roky po sebe dvojciferný percentuálny nárast, pričom číslo mohlo byť ešte významne vyššie, pokiaľ by geopolitickú situáciu neskomplikovala všadeprítomná hrozba teroristického útoku, ktorá odradila značný počet ľudí od ciest za dovolenkou do tradičných destinácií. To bolo príčinou poklesu v dovolenkovej charterovej preprave. Teší ma však, že najväčší nárast cestujúcich na letisku BTS zaznamenala pravidelná letecká doprava (plus 24 % oproti roku 2015),“ zhodnotil generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska M. R. Štefánika Ivan Trhlík.

Letisko v Bratislave si pritom dobre viedlo aj v ďalších prevádzkových ukazovateľoch. Zatiaľ čo preprava leteckého nákladu rástla v priemere na letiskách v Európe o 4,1 %, bratislavské vybavilo 22 895 ton nákladu, čo predstavuje nárast o 9 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Pohyby lietadiel (odlety a prílety) v priemere rástli v roku 2016 podľa ACI o 3,2 %, na letisku v Bratislave dosiahli nárast o 4 % na celkových 24 622 vybavených letov.

„Európske letiská prelomili minulý rok 2-miliardovú hranicu, čo je absolútny rekord. Zatiaľ čo geopolitická situácia a terorizmus značne ovplyvnili niektoré letiská, ďalším sa darí rásť. Výsledkom je už tretí rok po sebe nárast pasažierov na európskych letiskách o 5 %,“ zhrnul riaditeľ ACI EUROPE Olivier Jankovec.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej