ONLINE MAGAZIN

Festival HORY A MESTO uvedie premiéru filmu režiséra a ochranára Erika Baláža Nesmrteľný les

 

Režisér a ochranár Erik Baláž predstaví na festivale HORY A MESTO druhú časť trilógie Tajomné Karpaty s názvom Nesmrteľný les. Oceňovaný filmár v ňom so svojím tvorivým tímom predstavuje prírodný raj – les pod Kriváňom, ktorý sa takmer nemení, jeho vládcami sú stáročné borovice limby a ich večným sprievodcom je medveď. Erik Baláž – režisér, ktorý ukazuje Slovensko tak, ako ho nepoznáme – sa so svojím kameramanom Karolom Kaliským na festivale zúčastní aj workshopu na tému filmovanie v divočine.


Režisér a ochranár Erik Baláž

                Osemnásty ročník Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva HORY A MESTO sa uskutoční od 22. do 26. marca 2017 v multiplexe Cinema City v bratislavskom Auparku.

Vždy je pre nás česť aj radosť, keď na našom festivale majú filmy svoju premiéru. Tohto roku sme radi, že jedným z premiérovaných filmov je práve najnovší film Erika Baláža, po celom svete oceňovaného i divácky veľmi obľúbeného resižéra,“  povedala projektová manažérka festivalu Hory a mesto Natália Bokníková.Festival Hory a Mesto upriamuje pozornosť na to, že hory sú pre nás dôležité aj keď sú ďaleko. Na prvý pohľad môžu byť nehostinným prostredím, ktoré má pre človeka význam len ako kulisa pre ľudské zážitky v prírode. Význam hôr je ale omnoho hlbší. Sú zdrojom vody, vďaka ktorej všetci žijeme, rezervoárom biologickej rozmanitosti, oázou ticha a miestom inšpirácie ľudského ducha aké v preľudnenom svete nenachádzame,“ povedal režisér Erik Baláž o prelínaní svojho vnímania hôr a festivalu Hory a mesto.


Nesmrteľný les


Nesmrteľný les

                Premiéra filmu Nesmrteľný les sa uskutoční v sobotu 25. marca 2017 za osobnej účasti tvorcov filmu. „Za posledných niekoľko tisícročí sa európska krajina zmenila viac ako si dokážeme predstaviť. Vysušili sme mokrade, zregulovali rieky, vyrúbali alebo premenili lesy, vyhubili veľké zvieratá.  Žiadne miesto sa už ani vzdialene nepodobá Európe prehistorických čias. A predsa, existuje jeden les, ktorý sa takmer nemení. Zo skalnatej pôdy pod Kriváňom vyrastá Nesmrteľný les. Jeho vládcami sú stáročné borovice limby a ich večný sprievodca medveď. Život medveďov je tu tesne spojený so životom stromov a celého pralesa. Ten im poskytuje útočisko pred človekom a všetko, čo k životu potrebujú,“ píše sa v anotácii dokumentu.

                Festival uvedie aj prvý film spomínanej trilógie Život v oblakoch, a to v sekcii Zem. Je zameraný doslova na život v oblakoch, štítoch, na slovenské pomery v najväčšej nadmorskej výške, ktorá láka najmä rysy, kamzíky, ale i orly, medvede, vlky, líšky a ďalšie druhy. V druhom dieli trilógie zase vystupuje do popredia neobjavený les a jeho význam a uzatvorí ju film o vodných biotopoch, ktorý sa zameriava najmä na divokú rieku Belá, odhalí jej ekosystém a ponúkne unikátne zábery vodných živočíchov.

 


Život v oblakoch


Život v oblakoch

 

Tatry sú unikátne svojou krásou a aj ako ekosystém. Najvyššie polohy sú ostrovom arktickej prírody, ktorý tu zostal po dobe ľadovej, prastaré lesy sú jedným z najzachovalejších európskych ekosystémov a vody Tatier tečúce do údolí predstavujú spôsob, ako sa hory starajú o bohatsvo života v nižších polohách. Navyše všetky prostredia sú spolu prepojené a nemôžu byť zachované oddelene,“  zhrnul celú trilógiu Tajomné Karpaty Erik Baláž.

V deň premiéry sa o 10.00 hod. uskutoční aj workshop na tému filmovanie v divočine, na ktorom sa môžu návštevníci festivalu stretnúť práve s filmárskou dvojicou Baláž – Kaliský. Workshop nie je výhradne len pre profesionálnych filmárov, je určený nadšencom, ktorí nakrúcajú amatérsky alebo poloprofesionálne.

Predchádzajúci film Erika Baláža Včie hory získal na festivale Hory a mesto 2014  ory a mea meCenu V4.

Program piatich festivalových dní tvorí súťažná filmová prehliadka, multimediálne prezentácie, cestokluby KINO SVET a sprievodné akcie. Hlavnými hosťami budú lezci, ktorí lámu svetové rekordy a posúvajú hranice neprekonateľného na možné. Mladý americký lezec KEVIN JORGESON a svetová jednotka v skalnom lezení ADAM ONDRA vyliezli ako jediní voľným štýlom najťažšiu cestu na svete Dawn Wall na El Capitan v Yosemitoch, v Bratislave o tom povedia viac; pricestuje aj nemecká profesionálna lezkyňa a spisovateľka INES PAPERT. Hosťami festivalu budú samozrejme aj slovenskí lezci, horolezci a skialpinisti. Miro Peťo a Robo Vrlák ponúknu multimediálnu prezentáciu o skialpovaní v Iráne a Stano Glejdura, jeden z priekopníkov slovenského skalolezenia najmä v oblasti Kaľamárka, ponúkne prierez svojou lezeckou kariérou.

                Osemnásty ročník Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva HORY A MESTO sa uskutoční od 22. do 26. marca 2017 v multiplexe Cinema City v bratislavskom Auparku.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej
Film Náš tip Umenie a kultúra

DOMINA – Predbehla dobu o mnoho storočí

Neuveriteľný skutočný príbeh Livie Drusilly, manželky Caesara Augusta, ožíva tento mesiac na televíznej stanici Epic Drama. DOMINA ponúka divákom pútavý pohľad do starovekého Ríma, konkrétne do obdobia okolo roku 27 pred Kristom. Seriál, ktorý predstavil režisér David Evans, sa však opiera o príbehy žien, ktoré stáli za mocnými mužmi vtedajšej doby. Hlavnou postavou je Lívia […]

Čítať ďalej