ONLINE MAGAZIN

Väčšina Slovákov si vyberá dovolenku na internete. Zavážia aj recenzie

Dovolenkové katalógy sú na ústupe. Až 83 percent Slovákov označilo za hlavný zdroj informácií pri výbere dovolenky na Slovensku internet. Nasledujú odporúčania známych a recenzie (41%), televízia (14%), katalógy cestovných kancelárií (13%) a tlač (10%). Vyplýva to z prieskumu dovolenkového správania Slovákov, ktorý na vzorke 2 426 respondentov realizovala SACR.

V porovnaní s obdobím spred piatich rokov, vzrástol podiel on-line médií pri vyhľadávaní informácií o štyri percentá. Zaujímavé je, že aj v kategórii nad 46 rokov dominuje internet, pričom táto skupina vo väčšej miere využíva aj klasické katalógy cestovných kancelárií.

Obľúbené regióny

Podľa prieskumu Slováci najradšej dovolenkujú vo Vysokých Tatrách (54 %), na Liptove (40 %) a Orave (28 %). U mladých ľudí do 25 rokov nadpriemerne dominuje Spiš a Bratislava. Väčšina Slovákov dovolenkuje počas letnej sezóny (75 %). V mimosezónnom období (jar, jeseň) cestujú po Slovensku najmä starší ľudia, v zime najčastejšie mladí a ľudia v produktívnom veku a v lete mladí a rodiny s deťmi.

Ako najradšej dovolenkujeme?

Viac ako polovica Slovákov trávi dovolenku turistikou na horách, nasleduje poznávanie pamiatok a zábava pri vode (zhodne 29%), wellness pobyty (28%) a zimná dovolenka na horách (26%). Pobyt na horách víťazí u všetkých vekových kategórií. Kým mladí ľudia preferujú aj zábavu pri vode alebo v mestách, starší dávajú prednosť pobytom v kúpeľoch, poznávaniu pamiatok a návšteve folklórnych festivalov.

Dĺžka pobytu

Podobne ako vo svete, aj na Slovensku sú trendom kratšie, ale zato častejšie dovolenkové pobyty. Takmer 70% opýtaných trávi dovolenku na Slovensku viac ako raz ročne. Častejšie pobyty preferujú najmä ľudia do 35 rokov. Polovica Slovákov strávi na dovolenke štyri až sedem dní, 35% jeden až tri dni a 12% osem až štrnásť dní. Platí, že dlhšie pobyty si vyberajú ľudia nad 36 rokov.

Kvalita vs. cena

Na otázku, čo najviac ovplyvňuje vaše rozhodnutie stráviť dovolenku na Slovensku, 41% respondentov označilo kvalitu, nasledovala cena (40%), dopravná dostupnosť (34%) a zvýhodnené balíčky služieb (18%). V porovnaní s obdobím spred piatich rokov kladú návštevníci väčší dôraz na kvalitu, bezpečnosť a zvýhodnené balíky služieb.

Letný prieskumu dovolenkového správania rezidentov Slovenska realizovala SACR počas júla až októbra 2016 v regiónoch Slovenska. Štruktúrovaný dotazník vypĺňali ľudia na 32 rôznych kultúrnych, spoločenských a športových podujatiach, ktoré SACR podporila svojou účasťou.

 

Zdroj: SACR

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Tlačová správa

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne […]

Čítať ďalej
Architektúra Cestovanie Osobnosti Lines outdoor

Mestá, ktoré stoja za to spoznať – Pardubice

So vznikom Československa bol spätý veľký kultúrny rozvoj Pardubíc, ktorý investorov a architektov motivoval k opusteniu historizujúcich slohov a otvoril cestičky a smer  medzivojnovej avantgarde. Aj značný rozvoj neďalekého Hradca Králové inšpiroval pardubických  politikov a podnikateľov k veľkým urbanistickým zmenám. Hodnotný urbanistický návrh získali Pardubice predovšetkým v pásme okolo námestia Republiky a Jahnovy třídy. Architektonické zaujímavosti 20. století […]

Čítať ďalej