ONLINE MAGAZIN

Potvrdené! Slovensko cez leto navštívil rekordný počet turistov

Doterajšie prognózy o úspešnom lete už oficiálne potvrdili aj čísla Štatistického úradu SR. Tohtoročnú letnú dovolenku si na Slovensku doprialo historicky najviac turistov.

Štatistiky ukázali, že počas júna až augusta navštívilo Slovensko 1 618 633 dovolenkárov, čo predstavuje nárast oproti minulému roku o 15,8 %. Hostia u nás strávili viac ako 5 miliónov prenocovaní (+15,6 %) a ich pobyt trval priemerne 3,1 noci. 

Domácich návštevníkov medziročne pribudlo 15 %.  Z regiónov Slováci najviac navštevovali Žilinský kraj (22,2 %), potom Prešovský (18,5 %) a Bratislavský kraj (16,2 %). V priemere najdlhšie sa zdržali v Trenčianskom kraji (4,4 noci) a najväčšie tempo rastu zaznamenal z krajov Košický kraj (36%). Počet zahraničných hostí rástol o niečo dynamickejšie. Medziročne sa ich počet zvýšil o 16,7%. Na rozdiel od domácich návštevníkov mierili najmä do Bratislavského kraja (39,6%). Ďaleko za ním skončil Žilinský (17,1%) a Prešovský kraj (16,3%). Do budúcnosti z toho vyplýva potreba väčšej diverzifikácie. V priemere najdlhší pobyt strávili v Trnavskom kraji (4,5 noci) a najvyššie tempo rastu návštevnosti zaznamenal rovnako ako u domácich návštevníkov Košický kraj (60%).

Tradične najviac turistov k nám v lete prišlo z Českej republiky (35%), nasledovalo Poľsko, Nemecko, Maďarsko, Rakúsko a Spojené kráľovstvo. Z hľadiska percentuálnych nárastov možno badať výraznejší rast krajín západnej a južnej Európy ako našich susedných krajín. Za skokana roka môžeme označiť Izrael, ktorý sa po prvý raz dostal do top 10 krajín podľa počtu návštevníkov. „Rast návštevnosti sme zaznamenali z väčšiny relevantných trhov, na ktoré sa v rámci propagácie Slovenska sústredíme. Je to zásluhou viacerých faktorov, medzi ktoré patrí atraktívna ponuka subjektov cestovného ruchu, nové letecké spojenia, aktuálna geopolitická situácia, ako aj propagačné aktivity SACR,“ zhodnotil  generálny riaditeľ SACR Marián Bujna.

Celkovo sme na Slovensku od začiatku roka do konca augusta privítali už 3,4 milióna návštevníkov, čo predstavuje nárast o 18,4%. „K tomu, aby sme tempo rastu udržali, musíme úspešne zvládnuť zimnú sezónu. Prípravy vrcholia nielen v lyžiarskych strediskách, ale aj v oblasti zimnej kampane v réžii SACR, “ doplnil Bujna.

TOP 10 KRAJÍN PODĽA POČTU NÁVŠTEVNÍKOV za jún až august 2016/2015
Krajina Počet návštevníkov Medziročný nárast (%)
Česká republika 245 944 + 29,1 %
Poľsko 63 933 + 4,5 %
Nemecko 55 845 + 4,3 %
Maďarsko 26 386 + 27,6 %
Rakúsko 25 509 + 7,5 %
Veľká Británia 24 545 +15,6%
Taliansko 22 991 +21,2%
Izrael 16 351 +34,3%
Spojené štáty americké 15 651 +10,2%
Francúzsko 14 550 + 5,4 %

             Zdroj: ŠÚ SR, SACR

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Tlačová správa

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne […]

Čítať ďalej
Lifestyle Náš tip Umenie a kultúra

Ríša snov Mira Žbirku zaujala filmárov

Videoklip k skladbe Mira Žbirku – Ríša snov je už piatym klipom a singlom z oceňovaného albumu Posledné veci. Skladbu z albumu, ktorý získal  štyri ceny Anděl, Cenu SOZA za najpredávanejší album a mnoho ďalších cien a ktorú nahrali David Žbirka a Oliver Torr, si do seriálu ADIKTS vybral režisér Adam Sedlák, držiteľ Českého leva za film […]

Čítať ďalej