ONLINE MAGAZIN

PETER HOLLÝ: Cením si každú radu, či od sedliaka na poli, alebo experta na prežitie v divočine.“

Má prácu snov, pretože spája aktívny životný štýl s prírodou. Slováci ho začali spoznávať vďaka tomu, že v roku 2014 so značkou Fjällräven absolvoval polárnu expedíciu v extrémnych podmienkach. Dnes je ambasádorom tejto značky a zdieľa jej hodnoty a záujmy, ktoré sa dajú zhrnúť do sloganu: „Naším cieľom je zdravší outdoorový život, a to teraz aj pre budúce generácie.“ V týchto týždňoch prebieha hlasovanie na Fjällräven Polar 2017, na ktorom sa môže zúčastniť ktokoľvek, ale postúpia len dvaja Slováci. Petra sme sa preto pýtali, aké to bolo počas jeho expedície a čo si z nej odniesol.

Fjällräven Polar 2017 In Drive magazín Slovak Lines

Tvrdíte, že život sa začína, až keď vystúpime zo svojej komfortnej zóny. Zdá sa však, že vám tieto náročné cesty celkom vyhovujú – čo je teda VAŠA komfortná zóna a kde sú jej hranice?

Áno, keďže v rámci komfortnej zóny človek len prežíva, žije svoj zaužívaný stereotyp. Avšak niekomu môže aj takýto štýl života vyhovovať. Je to hlavne o tom, že mimo svojej komfortnej zóny častokrát čelím veciam, s ktorými nemám skúsenosť, ale v danej situácii sa s nimi musím popasovať, aby bolo možné urobiť krok vpred. Sú to výzvy, ktoré človeka naučia veľa nových vecí. Svoju komfortnú zónu neviem presne definovať, ja sa cítim dobre väčšinou všade, kam sa vyberiem. Jedna z vecí, ktorá ju vedela narušiť, bola napríklad otrava vodou v Rakaposhi Base Campe v Pakistane. S horúčkami je ťažké si užívať výhľady…

Fjällräven Polar 2017 In Drive magazín Slovak Lines

Na jednom z vašich videí je zaznamená situácia, keď na vás (myslím, že na vás) dopadol veľký kus snehu. Dejú sa podobné nebezpečné situácie často? A dá sa ich predvídať a obchádzať?

Keď sa človek túla po horách, vždy tam je riziko, že sa môže niečo stať, bez ohľadu na to, ako sa snažíte minimalizovať všetky nebezpečenstvá. To je skrátka príroda, na ktorú sme my ľudia prikrátki. Snažím sa takéto situácie minimalizovať, ale úplne sa im vyhnúť nedá. Nástrahy vás sprevádzajú celým životom bez ohľadu na prostredie, v ktorom sa pohybujete. Treba si jednoducho dávať pozor a byť pripravený na všetko.

Podľa mnohých ľudí – a ja medzi nich patrím tiež – máte prácu snov. Doslovne aj prakticky. Ako sa človek dostane k tomu, že sa expedície a cesty stanú jeho prácou? Prípadne sa živíte aj „klasickou“ prácou?

Živím sa vzdelávaním ľudí a poradenstvom v oblasti BOZP, pracujem v rodinnej firme. Fotografovanie a „Fjällräven“ sú až druhé zamestnanie, ktoré vypĺňa môj voľný čas a je úzko späté s mojím životným štýlom. Po tom, ako som absolvoval expediciu Fjällräven Polar v roku 2014, sme zistili, že idea značky a spôsob môjho žitia sú identické, dohodli sme sa teda na spolupráci.

Fjällräven Polar 2017 In Drive magazín Slovak Lines

Navštevujete úžasné miesta sveta, v porovnaní s nimi vyzerá naša slovenská príroda tak trocha malá. Ako to vidíte vy, máte rád Slovensko, čo sa týka jeho prírody a možností, ktoré ponúka pre turizmus, aktívny život?

Cestovanie je tá najúžasnejšia vec, ktorú človek môže robiť. Matka Zem nám ponúka toho veľa, rôznorodú prírodu, rôzne kultúry, iné zvyky. Toto je to, čo ma fascinuje: spoznávanie nového, obohacuje ma to na duchu, dáva to bytiu iný rozmer. Slovensko milujem a vždy sa z diaľav rád vraciam späť na rodnú hruď. Slovensko je veľmi kompaktné, máme tu všetko, vysoké hory, trávnaté kopce, národné parky, prírodné úkazy, úžasné doliny, rieky a veľa zelene. To som si napríklad uvedomil až v Pakistane, že zelená tráva vôkol vás nie je samozrejmosť. Je veľa vecí, ktoré sa dajú na Slovensku v rámci turizmu zlepšiť. Oproti minulým rokom je to o čosi lepšie, ale aj tak nás čaká ešte veľa úsilia a práce. Ako príklad by sme si mohli zobrať oblasť okolo Mikulova v Čechách a ich cyklotrasy, ktorými je Morava pretkaná skrz naskrz.

Fjällräven Polar 2017 In Drive magazín Slovak Lines

Fjällräven Polar je dôvod, prečo vás dnes rozpoznávajú aj laici. Spomeniete si na najhorší a najlepší zážitok z tohto závodu?

Najhorší zážitok – na to, že máme v balíčkoch stravy aj kávu, som prišiel až na tretí deň. 🙂 Najlepší zážitok – celá expedícia, zaspávanie pod polárnou žiarou, samotné psie záprahy, súkromný koncert Mando Diao pri táborovom ohni, pokorenie samého seba.

Považujete túto skúsenosť za najnáročnejšiu vo svojom živote alebo sa nájde ešte iná, počas ktorej ste narazili na svoje hranice?

Aj napriek tomu, že drvivá väčšina vecí na tomto podujatí bola pre mňa úplne nová, užili sme si to skoro všetci (účastníčka z Belgicka musela po treťom dni odstúpiť pre dehydratáciu). V niektorých momentoch to bolo veľmi náročné a vyčerpávajúce, ale o to bolo krajšie a „chutnejšie“. Celá expedícia Fjällräven Polar je pripravená od A po Z až do najmenších detailov. Jediné, čo sa pripraviť nedá, je počasie.

Fjällräven Polar 2017 In Drive magazín Slovak Lines

Niekde som počul, že psy v záprahoch sa živia iba tulením tukom a snehom. Vy ste v jednom rozhovore hovorili aj o granulách zaliatych vriacou vodou a saláme, ako je to teda?

Možno u Eskimákov áno. 🙂 Tu v civilizovanejšom svete žijú psy v symbióze s tuleňmi (smiech). Psov sme kŕmili granulami zaliatymi horúcou vodou (ráno a večer) a počas cesty sme mali také hrubé psie salámy, ktoré sme im nasekali a hodili ako desiatu. Všetko jedlo sme si niesli na saniach so sebou.

Je polárna príroda natoľko jedinečná, že nadobudnuté skúsenosti sa dajú využiť len tam, alebo využívate získané znalosti a skúsenosti z Fjällräven Polar aj pri iných cestách?

Arktická tundra je veľmi špecifická a jedinečná. Z tohto dôvodu sa aj samotná expedícia koná až v apríli, keď už je zima na ústupe a chladné podmienky dovolia aj nám „neskúseným“ užiť si ju. „Neskúseným“, pretože expedícia je primárne určená ľuďom, ktorí celý život sedia za počítačom, nehýbu sa v prírode, a týmto im chcú ukázať, že nielen dokážu v takejto nehostinnej krajine prežiť, ale si ju dokonca aj užiť.

Nejaké tie skúsenosti s pobytom v prírode už mám zo skautského tábora, takže niektoré veci som vedel (smiech). Celou expedíciou nás sprevádzal outdoorový expert Johan Skullman, ktorý nás zasvätil do tajov prežitia za polárnym kruhom. Veľa vecí som si osvojil a niektoré z nich som dokonca stihol použiť aj v praxi, keď som v krízových situáciách radil kamarátom v teréne na potulkách. Niektoré veci, ktoré sme sa naučili, sú aplikovateľné aj v každodennom živote, iné zasa kdekoľvek v prírode. Čo bolo celkom odlišné ako u nás, bola kôra brezy, tá tam rástla všade vôkol. Jej vrchnú premrznutú kôru, ktorá bola tenká ako papiere, sme využívali na zapálenie ohňa pomocou kresadla. U nás je kôra brezy o čosi hrubšia.

Fjällräven Polar 2017 In Drive magazín Slovak Lines

Inštruktáž k polárnej výprave ste dostali od Johana Skullmana. Existuje niekto, ku komu vzhliadate ako k vzoru, prípadne máte mentora?

Áno, Johan nás sprevádzal naprieč celou expedíciou, lepšieho človeka na túto úlohu si ani neviem predstaviť. Je to človek, ktorý je v outdoorovom svete uznávaný. Mentora nemám,cením si každú radu, či od sedliaka na poli, alebo experta na prežitie v divočine. Keď človek cestuje a má oči otvorené, nebojí sa opýtať, keď niečomu nerozumie, nechá si poradiť a načúva druhým, veľa sa naučí. Ako vzor mám, samozrejme, svojho otca. Vychoval ma a bola to tiež nie vždy ľahká záležitosť. 🙂

Ste ambasádorom značky Fjällräven. Prezraďte, prosím, viac o tom, ako ste sa k tejto spolupráci dostali a čo na tejto značke oceňujete.

Naša spolupráca sa začala už na samotnej expedícii. Uznávame tie isté hodnoty a okrem toho sa túlam po horách, fotím, som vystavený nepriazňam počasia a Fjällräven robí tie najlepšie veci, aby som sa v kopcoch cítil pohodlne. A okrem toho nadčasový dizajn, kvalitu materiálov, perfektné strihy oblečenia a to, ako sa samotná značka stavia k životnému prostrediu pri navrhovaní a následnej produkcii produktov. Na značke Fjällräven oceňujem hlavne jej celkový prístup, motto to vystihuje jasne: „Naším cieľom je zdravší outdoorový život, a to teraz aj pre budúce generácie.“ Odporúčam prečítať si podstránku Zodpovednosť na webe www.fjallraven.sk.

Prezradíte pre našich čitateľov viac o svojich plánoch do blízkej budúcnosti?

V blízkej budúcnosti sa chcem venovať hlavne svojmu skoro ročnému synovi, pomaly ho začať viesť k prírode a potulkám v nej, aj keď nevylučujem, že sa niekam nečakane odtrhnem. 🙂

Táto prezentácia vyžaduje JavaScript.

Fjällräven Polar 2017

Viacej informácií aj TU

Hlasovanie sa začne 16. novembra 2016 na stránke
http://polar.fjallraven.com/
Peter Hollý: „Tento rok je výnimočný práve tým, že
Slovensko má osobitnú kategóriu. Ja som súťažil s celým
svetom v kategórii „other countries“. To znamená,
že dvaja Slováci sa určite zúčastnia na tomto neopakovateľnom
zážitku. Táto možnosť sa už nemusí
opakovať, treba ju využiť a prihlásiť sa.“

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej