Zákaz podávania surového mäsa v stravovacích zariadeniach nás obral o pochúťku, akou tatársky biftek určite je. Ako sa k vyškrtnutiu tejto pochúťky z jedálnych lístkov stavia Zväz hotelov a reštaurácií SR?
„Zväz hotelov a reštaurácií považuje zákaz predaja tepelne neupraveného mäsa za zbytočne striktný. Ide však o viacero nezmyselných predpisov, ktoré komplikujú fungovanie prevádzkovateľov reštaurácií a stravovacích zariadení, nielen prípravu tatárskeho bifteku.
Obľúbenosť „tataráku“ na Slovensku je veľká a klienti sú sklamaní, ak ho nemôžu naši členovia vo svojich prevádzkach poskytnúť. Táto vyhláška z roku 2007 vznikala v čase, keď ešte neboli zavedené také prísne a niekoľkonásobné kontroly mäsa pred jeho distribúciou, ako je tomu teraz. Pritom predaj tepelne nespracovaných rýb, ktoré sa kazia oveľa rýchlejšie ako mäso, paradoxne žiadna legislatíva nezakazuje. Suši nie je typické slovenské jedlo, ktorým by sme mohli klientov, aj zo zahraničia, zaujať. Rovnako striktné je aj používanie surových vajec v prevádzkach stravovania, čím sa komplikuje finálna príprava mnohých obľúbených špecialít. ZHR SR sa dlhodobo usiluje o zmenu legislatívy, ktorá je vo viacerých konkrétnych predpisoch oveľa prísnejšia, než v iných krajinách EÚ. V prípade tzv. „tataráku“ vítame aj záujem klientov a tlak verejnej mienky na to, aby sa zmenili zbytočné a zastarané predpisy.“
Zdroj: ZHS SR