ONLINE MAGAZIN

Slávnosti vína sa začínajú: Za kráľovským mokom sa vydajte do Českej republiky!

Jeseň v Českej republike prebieha každoročne v duchu slávností vína a vinobraní, oslavujúcich prvé vína z tohtoročného zberu. Ktoré zaujímavé podujatie si vyberiete vy?

 Slovácke slávnosti vína a otvorených pamiatok 2016

  1. – 11. septembra 2016

Ďalší ročník Slováckych slávnosti vína a otvorených pamiatok sa uskutoční v septembri v Uherskom Hradišti. Prehliadka kultúrneho dedičstva regiónu bude mať opäť v ponuke plnú náruč folklóru, vína, remesiel a zábavy pre celú rodinu. Reprezentatívnych národopisných slávností sa zúčastní viac než šesťdesiat miest a obcí z celého Slovácka. Slávnosti sa oficiálne začínajú už v piatok, kedy sa o 20. hodine predstaví na Masarykovom námestí mikroregión Buchlov. Sobotný program odštartuje o 9. hodine, keď mestom vyrazí krojovaný sprievod. Potom si už môžete užívať vystúpenia desiatok folklórnych súborov, cimbalových muzík i dychových kapiel. Môžete navštíviť aj veľký jarmok ľudových remesiel, atrakcie pre deti a množstvo pamiatok v meste a okolí, ktoré pri tejto príležitosti ponúknu vstup zadarmo.

 Znojemské historické vinobranie

  1. – 18. septembra 2016

Veľkolepá historická slávnosť, rytierske turnaje, historické tržnice s ukážkami remesiel, vojenské tábory, ulička chudobných, kultúrny program na 11 scénach. Znojemské historické vinobranie opäť oživí juhomoravské mesto, ktoré je preslávené nielen vínom, ale i rozsiahlymi podzemnými priestormi. Ústrednou postavou vinobrania bude kráľ Ján Luxemburský, otec slávneho cisára Karla IV., ktorého 700. výročie narodenia oslavuje tohto roku celé Česko. Kráľ Ján prišiel do Znojma v roku 1327 zapiť vydarené štátnické rokovanie vo Vratislavi. Mesto preň vtedy pripravilo bohatý program a jeho čriepky môžete uvidieť v polovici septembra. Nebude chýbať ani historický sprievod s panovníkom na čele, môžete sa tešiť aj na hudobné i divadelné vystúpenia či ohňovú show. A k tomu všetkému budete určite popíjať vynikajúce víno a slávny český burčiak – čiastočne skvasený mušt z vínnej révy.

 XX. Karlštejnské vinobranie

  1. – 25. septembra 2016

Páči sa vám stredovek? Na stredočeskom hrade Karlštejn sa môžete preniesť do doby vlády rímskeho cisára a českého kráľa Karola IV. Tento panovník so svojou manželkou Eliškou Pomořanskou – samozrejme v prestrojení – a celým cisárskym dvorom dokonca počas posledného septembrového víkendu navštívi svoj hrad a otvorí tohtoročné jubilejné Karlštejnské vinobranie. V sobotu i v nedeľu o 13:30 uvidíte historický sprievod s vystúpením stredovekých rytierov, dvorných kaukliarov a mágov. Môžete sa tešiť aj na prehliadku gotického odievania a dobových tancov. Nebude chýbať ani historický jarmok s ukážkami dobových remesiel, ochutnávka karlštejnských vín i kulinárskych špecialít a historický program pre deti. Môžete sa nechať doviezť i historickým parným vlakom z nádražia Praha-Smíchov, alebo sa zúčastniť na okružnej plavbe po Berounke karlštejnským podhradím. Pokiaľ by vám to všetko nestačilo, vydajte sa na Karlštejn znovu – 11. novembra, kedy sa tu uskutoční tradičný Svätomartinský košt, čiže ochutnávka prvých tohtoročných vín s jemnou, mierne šumivou ovocnou chuťou, ktoré sa otvárajú práve na sviatok sv. Martina.

Karlštejnské vinobraní Karlštejnské vinobraní

Karlštejnské vinobraní (2)Karlštejnské vinobranie

Karlštejnské vinobraní (3)Karlštejnské vinobranie

 Karlštejnské vinobraní (4)Karlštejnské vinobraní

 Valtické vinobranie 2016

  1. septembra – 1.októbra 2016

Najfolklórnejšie vinobranie na Morave. Tak znie prívlastok Valtického vinobrania, ktoré sa každoročne koná v juhomoravskom meste Valtice. V piatok od 19. hodiny sa môžete zúčastniť na Kultúrnom gastrovečere, na ktorom nebudú chýbať dobré jedlo, víno, burčiak, ani cimbalová muzika. Hlavný program však odštartuje až v sobotu o 10. hodine, a vystúpi v ňom viacero miestnych folklórnych súborov; môžete sa ale tešiť i na modernú hudbu a samozrejme na víno, ktoré potečie prúdom po celý víkend. Po ochutnávke vynikajúceho moravského vína sa určite vydajte aj do neďalekého Lednicko-valtického areálu, ktorý je vďaka jedinečnému prepojeniu zámockého komplexu a krajiny zaradený do zoznamu UNESCO.

 Svätomartinský košt Brno

  1. novembra 2016

Do Brna sa vydajte za vínom 11. novembra, kedy sa tu koná tradičný Svätomartinský košt. Najväčšej ochutnávke svätomartinských vín predchádza slávnostné požehnanie v katedrále sv. Petra a Pavla na Petrove, odkiaľ sa i tohto roku vydá sprievod na čele so svätým Martinom cez centrum mesta až na námestie Slobody. Slávnostné otvorenie prvej fľaše sa uskutoční o 11. hodine. Ochutnávať sa bude ako každoročne 100 druhov svätomartinských vín, od prítomných vinárov je možné zakúpiť i celé fľaše. Každý návštevník dostane v cene vstupného degustačný pohár, katalóg vzoriek a niekoľko degustačných mincí. Na počúvanie bude hrať cimbalová muzika.

Festival vína Český Krumlov

  1. októbra – 26. novembra 2016

Český Krumlov i tento rok otvorí vinársku sezónu už 21. októbra tradičnou výsadbou viniča a slávnostným večerom, ktorým sa odštartuje Festival vína. V programe nebude chýbať Slávnostné otvorenie Svätomartinského vína, ktoré sa bude konať v sobotu 11. novembra o 11 hodine a 11 minúte priamo na českokrumlovskom námestí Svornosti. Záverečným vrcholom celého vinobrania je Zámocká slávnosť vína spojená s ochutnávkou tuzemských i zahraničných vín, ktorá sa uskutoční 19. novembra. Po celý november si potom môžete v miestnych reštauráciách vychutnať nielen svieže mladé svätomartinské víno, ale aj špeciálne menu so svätomartinskou husou.

Festival vína Český Krumlov ®  Foto Jan Schinko (3)Festival vína Český Krumlov ®  Foto Jan Schinko

Festival vína Český Krumlov ®  Foto Jan Schinko (2)Festival vína Český Krumlov ®  Foto Jan Schinko

Festival vína Český Krumlov ®  Foto Jan Schinko (1)Festival vína Český Krumlov ®  Foto Jan Schinko

 

Pálavské vinobranie

  1. – 11. september 2016

Druhý septembrový víkend tradične láka k návšteve Mikulova, ktorý sa premení na historické mesto plné remesiel, historických sprievodov a chýbať nebudú ani ochutnávky vín, burčiaku a gastronomických špecialít. Pre návštevníkov Pálavského vinobrania je pripravená pochodňová show, prehliadka krojov a vystúpenia národopisných súborov. Celé dianie na vinobraní bude príjemne sprevádzať cimbálová muzika a dychová hudba. O sprievodný program sa postarajú hviezdy českej a slovenskej hudobnej scény, medzi ktoré patrí kapela Slza, David Koller, Chinaski, The Tap Tap, ale i Pavel Šporcl či Spirituál kvintet. Počas celého vinobrania bude v hlavnej sále zámku Valtice prebiehať prestížna výstava Národnej súťaže vín.

Pálavské vinobraniePálavské vinobranie

Pálavské vinobrání (2)Pálavské vinobranie

Pálavské vinobrání (3)Pálavské vinobranie

Pálavské vinobrání (4)Pálavské vinobranie

Pálavské vinobrání (5)Pálavské vinobranie

Mělnické vinobranie

  1. – 18. september 2016

Trojdenné slávnosti priateľov vína, dobrej zábavy a gastronomických špecialít majú v Mělníku už viac ako storočnú tradíciu. Príjemnú atmosféru a bohatý program, na ktoré Mělnické vinobranie láka miestnych obyvateľov i širokú verejnosť, si môžu návštevníci vychutnať nielen v historickom centre, ale i na zámku. Sprievodný program utvorí dve hudobné scény a program pre rodiny s deťmi v podobe rozprávok, koncertov a kreatívnych dielničiek. Chýbať nebude ani tradičný sobotňajší historický sprievod na čele s Karolom IV., ktorý významne ovplyvnil rozvoj vinárstva na Mělnicku. Záverečnou bodkou sobotného programu bude opäť večerný ohňostroj.

Mělnické vinobranieMělnické vinobranie

Mělnické vinobraní 2Mělnické vinobranie

Mělnické vinobraní 3Mělnické vinobranie

Mělnické vinobraní 4Mělnické vinobranie

 

Objavujte Česko a vyberte si z viac ako 40 000 možností, kde v Česku stráviť víkend alebo dovolenku. Inšpirujte sa na stránke kudyznudy.cz!

 

Fotografia na titulke: Vinny sklipek Foto: David Marvan, CzechTourism

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej