ONLINE MAGAZIN

Práva cestujúcich v leteckej doprave-meškanie a zrušenie letu

Ani najrýchlejší spôsob dopravy nemusí byť bez chýb a občas sa stane, že cestujúcim odlet znepríjemní meškanie, či dokonca stornovanie letu. Aké sú v tomto prípade práva a povinnosti cestujúcich?  Cestujúci v Európskej únii majú nárok na kompenzácie podľa NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 261/2004 z 11. februára 2004, ktorým sa ustanovujú spoločné pravidlá systému náhrad a pomoci cestujúcim pri odmietnutí nástupu do lietadla, v prípade zrušenia alebo veľkého meškania letov. Kompenzácie a všetky náhrady poskytujú cestujúcim letecké spoločnosti, s ktorými letia a u ktorých si zakúpili letenku, nie letiská.

Meškanie letu

Na meškanie letu sú cestujúci upozornení hlásením z letiskového rozhlasu, aj informáciou na informačných tabuliach, či na webovej stránke letiska. Zároveň sú informovaní aj o dôvode meškania.

„Prosím pozor, Oznamujeme cestujúcim spoločnosti ____, že odlet do destinácie ____ sa oneskorí:

Z prevádzkových príčin

Z technických príčin

Z dôvodu neskorého príletu lietadla z predchádzajúcej destinácie

Z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienkach na letisku v ________

Z dôvodu regulácie letovej prevádzky

Z dôvodu mimoriadnych bezpečnostných opatrení

Ďalšie informácie budú oznámené:

Hneď ako budú dostupné

O ______ minút

Predpokladaný odlet sa uskutoční o _____ hodine a _____ minúte.

Keď prevádzkujúci letecký dopravca odôvodnene očakáva, že let bude mať meškanie voči plánovanému času odletu:

a) 2 hodiny alebo viac v prípade letov do vzdialenosti 1 500 km alebo menej; alebo

b) 3 hodiny alebo viac v prípade všetkých letov v rámci spoločenstva nad 1 500 km

a všetkých ostatných letov od 1 500 km do 3 500 km; alebo

c) 4 hodiny alebo viac v prípade letov, ktoré nespadajú pod písmená a) alebo b),

prevádzkujúci letecký dopravca cestujúcim ponúkne nasledovnú pomoc:

jedlo a občerstvenie zodpovedajúce času čakania (môže byť poskytnuté vo forme stravných poukážok na kúpu občerstvenia v prevádzkach na letisku),okrem toho sa cestujúcemu bezplatne ponúknu dva telefónne hovory, telexy alebofaxové správy, alebo e-maily.

Keď sa odôvodnene očakáva, že čas odletu bude aspoň deň po pôvodne oznámenom čase odletu, má cestujúci nárok na:

hotelové ubytovanie v prípadoch, keď je nutný pobyt jednu noc alebo viac nocí, prepravu medzi letiskom a miestom ubytovania (hotel alebo iné).

Keď let mešká aspoň 5 hodín, má cestujúci nárok vybrať si z 3 nasledovných možností:

úhradu úplných nákladov na letenku v cene, za ktorú bola kúpená, resp. za časť nevykonanej alebo vykonanej cesty, ak let už naďalej neslúži účelu (kompenzáciu dostane do 7 dní v hotovosti, elektronickým bankovým prevodom a pod.), odlet pri najbližšej príležitosti, resp. aj v neskoršom dátume, presmerovanie do cieľovej destinácie alternatívnou trasou.

Zrušený let

Podobne ako pri meškaní letu, aj v prípade zrušenia letu má cestujúci nárok na uhradenie celej ceny za letenku, alebo na prebookovanie na náhradný odlet v najbližšom čase či na dostavenie sa do destinácie alternatívnou trasou. Rovnako ak je jeho let zrušený a náhradný let je až na ďalší deň, resp. neskôr, má nárok na ubytovanie, stravu a prepravu z letiska na hotel a späť.

Ako sa dozviem o zrušenom lete a čo robiť ďalej?

Ak nastanú akékoľvek zmeny času odletu presahujúce 90 minút, alebo je let zrušený, cestujúcich informuje letecká spoločnosť e-mailom alebo SMS správou na adresu a číslo, ktoré zadali pri rezervácii letenky. Zároveň sú informovaní aj o ďalších možnostiach prebookovania letenky.

Môžem let zrušiť ešte pred odletom? Dostanem peniaze späť?

Letecké spoločnosti umožňujú za poplatok prebookovať letenku na iný dátum, avšak po zakúpení letenky spravidla zrušenie s vrátením ceny letenky nie je možné. Výnimkou môže byť prípad, ak má cestujúci storno letenky poistené cez poisťovňu. Na webovej stránke leteckej spoločnosti je možné vykonávať zmeny v rezervácií zmena dátumu, dňa, mena osoby, leteckej linky, a to spravidla do 4 či 2 hodín pred samotným odletom. Tieto zmeny sú však spoplatnené podľa cenníka leteckej spoločnosti.

Finančná náhrada pri zrušení letu

V prípade zrušenia letu majú cestujúci právo na náhradu v nasledovnej výške:

a) 250 EUR v prípade všetkých letov na vzdialenosť 1 500 km alebo menej;

b) 400 EUR v prípade všetkých letov v rámci spoločenstva nad 1 500 km a všetkých

ostatných letov od 1 500 km do 3 500 km;

c) 600 EUR v prípade všetkých ostatných letov.

Ako žiadať náhradný let či finančnú kompenzáciu?

Prebookovať sa na náhradný let môže cestujúci buď priamo na letisku pri okienku s nápisom Predaj leteniek a výber poplatkov, alebo cez webovú stránku leteckej spoločnosti či cez jej call centrum.

UPOZORNENIE! Ak môže letecký dopravca preukázať, že zrušenie letu je spôsobené mimoriadnymi okolnosťami, ktorým sa nedalo zabrániť ani vtedy, keď boli prijaté všetky primerané opatrenia, nie je povinný platiť finančnú náhradu.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej