ONLINE MAGAZIN

Dajte zbohom chémii v záhrade. S Fiskars ju už nebudete potrebovať

Kto by netúžil po krásnej záhrade so sýto zeleným trávnikom, krásnymi kvetmi a šťavnatými plodmi. Často sa nám ale naše záhradnícke sny pokúša prekaziť napríklad burina  alebo nedostatočne úrodná pôda. Aby mala naša záhrada vysnívanú podobu, sme často nútení siahnuť po rôznych chemických prípravkoch. Tieto problémy sa ale dajú riešiť i bez znehodnocovania a znečisťovania pôdy chémiou. S pomocníkmi značky Fiskars si splníte svoje záhradkárske sny, príroda sa vám poďakuje a vaša záhrada bude niesť hrdý prívlastok „ekologická“.

Základom každej záhrady je trávnik. Bez krásneho trávnika jednoducho nemôžete mať krásnu záhradu. Výrobcovia chemických hnojív a ochranných prostriedkov to veľmi dobre vedia, a preto sa neustále predbiehajú, kto vyrobí účinnejší a komplexnejší výrobok. O škodlivých účinkoch sa však často nezmieňujú. Chemické hnojivá totiž pri dlhodobom používaní znižujú výťažnosť a kvalitu pôdy, navyše môžu kontaminovať studne a spodnú vodu.

Trávnik ako z rozprávky

O trávniku ako z rozprávky nemusíte len snívať. Vynikajúcim spôsobom, ako trávnik a záhradu hnojiť, je využiť ekoodpad zo záhrady a založiť si kompost. Nielenže znížite produkciu odpadu, ale naviac zvýšite aj úrodnosť pôdy. Na úpravu kompostu odporúčame zabezpečiť si kompostovacie vidly Fiskars, ktoré sú extrémne ľahké, a kompost s nimi hravo prevzdušníte.

 

InDrive magazin Slovak LinesKompostovacie vidly Fiskars (v pozadí rýľ Fiskars)

Trávnik je však potrebné tiež pravidelne kosiť, pričom najčastejšie na to záhradkári využívajú elektrické alebo benzínové kosačky. Oba typy však nielen spotrebúvajú energiu, takže sa prevádzka kosačky predraží, tie benzínové navyše vypúšťajú do ovzdušia škodliviny a nezriedka sa stane, že časť oleja či benzínu vytečie zo sekačky priamo do pôdy.

S vretenovou sekačkou Fiskars StaySharp™ môžete však byť k prírode šetrní i počas kosenia. Nepotrebujete žiadny prívod elektrickej energie a pri sekaní nevytvárate žiadne škodlivé splodiny. Vášmu trávniku tak nebude hroziť kontaminácia pôdy olejmi či benzínom. Vynikajúci systém StaySharp ™ navyše strihá trávu bez toho, aby sa nože dotýkali, takže zostávajú dlhodobo ostré.

In Drive Magazín Slovak Lines

Vretenová sekačka Fiskars

Patentovaná technológia Inertia Drive ™ vám naviac dodáva dvojitý žací výkon  na preseknutie vetvičiek, buriny a pokosenie miest, kde by iné kosačky trávu iba „žuli“. Jednoducho si nastavíte výšku kosenia a pokosíte tak i trávu blízko pri chodníku. Vďaka odkloniteľnému držadlu si nemusíte robiť veľké starosti ani s jej skladovaním.

Na burinu zabudnite

I buriny sa dá zbaviť ekologicky. S vytrhávačmi buriny značky Fiskars to pôjde jednoducho a bezbolestne. Sú totiž vybavené čeľusťami z nerezovej ocele, ktoré burinu zachytia vo väčšej hĺbke a vytrhnú ju i s koreňmi. Zvlášť účinné sú napríklad pri zbavovaní sa púpavy či bodliakov. Burinu vďaka nim už nemusíte vykopávať, ani sa k nej zohýbať. K dispozícii sú naviac i dĺžkovo nastaviteľné varianty. Dĺžku násady vytrhávača tak jednoducho nastavíte podľa výšky záhradkára, takže jeden nástroj môžu používať všetci členovia vašej rodiny.

In Drive magazín Slovak LinesVytrhávač buriny Fiskars (v popredí skladací záhradný kôš 56 l Fiskars)

Pomoc proti škodcom

Pokiaľ máte v záhrade záškodníkov, ktorí vám ničia úrodu alebo škodia vášmu kvetinovému záhonu, vyskúšajte žihľavový výluh. Je účinný najmä proti voškám, ktoré dokážu zničiť veľkú časť úrody a nevyhýbajú sa ani kvetinovým záhradám.

Postup na prevenciu je jednoduchý: nazbierajte žihľavu (približne 1 kg), zalejte ju vodou (na 1kg približne 10 litrov vody) a nechajte lúhovať aspoň 24 hodín. Získaným výluhom rastliny polejte alebo postriekajte. Okrem toho, zriedený výluh poslúži i ako ekologické hnojivo. Pri zalievaní určite oceníte ergonomické tvarovanie a nízku hmotnosť záhradnej krhly Fiskars s kapacitou až na 10 litrov vody.

In Drive magazín Slovak Lines

Krhla Fiskars 10 l

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej