ONLINE MAGAZIN

Záujem o Slovensko stále rastie

Po tom, ako našu krajinu minulý rok navštívilo rekordných 4,3 milióna návštevníkov, môže Slovensko tieto štatistiky ešte vylepšiť. Naznačujú to čísla za prvé dva mesiace tohto roka.

Vo februári si Slovensko ako cieľ svojej dovolenky vybralo vyše 358-tisíc návštevníkov, čo je takmer o 25-percent viac, ako za rovnaké obdobie v minulom roku. Počet domácich dovolenkárov sa zvýšil o 26 percent (230 655) a zahraniční zaznamenali 21,9-percentný nárast (127 374). Februárové čísla tak potvrdili rastúci trend z januára, kedy Slovensko privítalo 244-tisíc návštevníkov (+31 percent oproti januáru 2015).

Aktívna komunikácia
Za vysokým nárastom návštevnosti je viacero faktorov. Napríklad na posledné týždne februára pripadli aj jarné prázdniny dvoch krajov. Slovenská agentúra pre cestovný ruch sa tiež snaží aktívne komunikovať s potenciálnymi návštevníkmi na sociálnych sieťach. „Koncepčná a cielená komunikácia prostredníctvom Facebooku či YouTube môže výrazným spôsobom prispievať k tomu, že Slovensko bude vnímané ako vyhľadávaný, moderný a bezpečný dovolenkový cieľ,“ hovorí Igor Donoval, generálny riaditeľ SACR.

Nárast návštevníkov aj z Ruska
„Pokračuje nárast počtu turistov zo všetkých hlavných zdrojových trhov ako Česká republika, Poľsko, Maďarsko, Nemecko či Rakúsko. Už druhý mesiac za sebou zaznamenávame nárast návštevníkov z Ruska a po dlhom čase aj z Ukrajiny. Prispelo k tomu aj upravenie leteckého spojenia z Moskvy a Petrohradu cez Rigu do Popradu či spustenie novej priamej leteckej linky z Moskvy do Bratislavy. Návštevnosť sa zvyšuje aj z krajín západnej Európy – z Veľkej Británie, Talianska či zo Španielska,“ uviedol Igor Donoval.

Bezpečnosť krajiny
Dovolenkári pri voľbe krajiny, ktorú chcú navštíviť, čoraz viac zvažujú aj jej bezpečnosť, hrozbu teroristických útokov, či dosah imigrantskej krízy. Keďže Slovenska sa v súčasnosti tieto udalosti nedotýkajú v takej miere ako v iných krajinách, je vnímané ako bezpečná krajina. Dostáva sa tak do hľadáčika zahraničných turistov, pre ktorých je bezpečnostné hľadisko dôležité. Oddych na Slovensku si z tohto dôvodu vyberá aj stále viac domácich rekreantov, čo dosvedčuje aj vyše 26-percentný nárast oproti februáru 2015.

Predsedníctvo v Rade EÚ
Slovensko sa v súčasnosti pripravuje na historicky prvé predsedníctvo v Rade EÚ. Ako predsednícky štát budeme viesť rokovania o novej európskej legislatíve či o aktuálnych politických otázkach. Pre krajinu sa tak otvára jedinečná príležitosť prezentovať sa pred mnohými zahraničnými návštevníkmi aj ako atraktívna a zaujímavá destinácia.

TOP 11 KRAJÍN PODĽA POČTU NÁVŠTEVNÍKOV (za február 2016)
Krajina Počet návštevníkov Medziročný nárast
Česká republika 37 630 + 23,3 %
Poľsko 21 427 + 26,6 %
Nemecko 10 799 + 17,3 %
Maďarsko 7 365 +   5,9 %
Rakúsko 5 104 + 21,9 %
Veľká Británia 4 851 + 19,9 %
Ukrajina 3 514 +   1,1 %
Taliansko 3 372 + 10,4 %
Rumunsko 2 959 + 34,9 %
Francúzsko 2 369 + 17,3 %
Rusko 2 159 + 24,2 %

Zdroj: SACR

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej