Účasť potvrdilo vyše 30 vinárstiev, začiatok 4.6.2016 od 12:00
Prostredníctvom podujatia Jarné otvorenie pivníc, ktoré sa bude konať dňa 4.6. od 12:00, Vám chceme predstaviť podunajský región s dôrazom na vína, ktoré sa tu dopestujú a vyrobia.
Vinohrady, vinárstva a pivnice sa nachádzajú v Juhoslovenskej vinohradníckej oblasti, väčšinou v Hurbanovskom, Strekovskom a Štúrovskom rajóne.
Táto unikátna vinohradnícka oblasť je najteplejšou slovenskou vinohradníckou oblasťou so suchým podnebím a miernymi zimami. Jej jedinečnosť spočíva v hojnosti tepla a s 2000 až 2200 hodinami slnečného svitu za rok. Týmto je predurčená na pestovanie hrozna s vysokou cukornatosťou.
Vinohrady sa zväčša rozprestierajú na miernych svahoch, ktoré sú orientované na juh, juhovýchod alebo juhozápad so sklonom až do 16°. Pôdy sú väčšinou hlinité až hlinito-piesčité.
Prírodné podmienky tejto oblasti umožňujú dopestovať úrodu viniča vhodnú na výrobu akostných vín s prívlastkom ako je neskorý zber, výber z hrozna, bobuľové a hrozienkové výbery. Vína z tejto oblasti sú nádherné, plne extraktívne, s dostatočným obsahom kyselín.
V sortimente bielych muštových odrôd prevládajú tradičné odrody ako Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Irsai Oliver, Rulandské biele, Rulandské šedé, Veltlínske zelené ale aj Müller thurgau, Chardonay a Sauvignon blanc.
Z modrých muštových odrôd je to Alibernet, Rulandské modré, Cabernet sauvignon, Svätovavrinecké, Zweigeltrebe a Frankovka modrá.
V poslednej dobe je v regióne veľmi rozšírené pestovanie slovenských novošľachtencov, a to hlavne Devín a Dunaj, ale aj Breslava, Hetera, Nitra, Váh či Hron. Tieto nové odrody sa môžu stať atrakciou vyhľadávanou nielen slovenskými, ale aj zahraničnými milovníkmi vína.
Veríme, že príjemnou atmosférou s lahodným vínom v ruke a k tomu gastronomickým zážitkom, prispejeme k príjemne stráveným chvíľam v podunajskom regióne. Miestne penzióny a reštaurácie ponúkajú v tomto období špeciality, ktoré sa oplatí ochutnať. Popri všetkých kulinárskych dobrotách netreba zabudnúť aj na pitný režim, ktorý je pri Jarnom otvorení pivníc veľmi dôležitý. Vinárov veru nemôžeme uraziť a zdegustovať treba naozaj všetko 🙂
Text: Viki Sláviková
Foto: Marek Kikinder
Fotoreportáž z poslednej vydarenej akcie v St.Petrus Vini