ONLINE MAGAZIN

30 tipov na cesty od skúseného cestovateľa (16-20)

Cestovanie je návykové.  Hoci už máte za sebou niekoľko tisíc kilometrov, desiatky miest a okúpali ste sa vo všetkých možných moriach a jazerách, dobrých rád nikdy nie je dosť. Skúsený cestovateľ a bloger Matthew Karsten na oslavu 4. výročia cestovania  alebo ako to nazýva „travelversary“ pripravil na základe svojich skúseností 30 užitočných rád, ktoré vám prinesieme na pokračovanie.

16. Štuple do uší

Podľa Matthewa Karstena  by mali praktický # 1 na zozname: „Milujem svoje štuple do uší! Tlmia zvuky plačúceho bábätka, opitých Austrálčanov, štekajúce psy, ručiace jelene, vášnivé páriky, stavbárov, hlučné dopravné prostriedky a iné veci, ktoré dokážu narušiť pokojný spánok.“ Štuple do uší sú proste najlepším priateľom cestovateľa.

17. Nemajte obavy

Svet nie je zďaleka tak nebezpečným miestom ako sa niekedy zdá. Dávajte si pozor, buďte obozretní, ale nedovoľte, aby bol strach stredobodom celej vašej cesty. Používajte zdravý rozum a budete v bezpečí. Väčšina ľudí je priateľská, dôveryhodná, veľkorysá a ochotná dostať vás z problémov.T o platí aj pre ženy. „Uvedomujem si, že nie som žena, ale stretol som veľa skúsených cestovateliek, ktoré so mnou súhlasia,“ zdôrazňuje Matt.

18. Straťte sa

Ak chcete vidieť ako sa v konkrétnom meste žije, je potrebné navštíviť štvrte a miesta , kde žijú jeho bežní obyvatelia. Najlepší spôsob ako to urobiť je len tak sa túlať bez toho, aby ste presne vedeli, kam idete. Zapíšte si názov a adresu hotela, aby ste si mohli v prípade potreby chytiť taxík späť a potom salen vyberte smerom, kam vás to ťahá. Nebojte sa, že zájdete príliš ďaleko do nebezpečných štvrtí, miestni obyvatelia vás budú  varovať, než sa dostanete tak ďaleko.

19. Jedzte miestne potraviny

Myslíte si, že viete ako chutí pravá mexická kuchyňa? Ak ste nenavštívili Mexiko a nedali si niečo v miestnej reštaurácii alebo pouličnom stánku, určite sa mýlite.  Ochutnajte od všetkého trochu, najmä ak neviete, čo to je. Spýtajte sa miestnych ľudí na ich odporúčania a spoznajte krajinu prostredníctvom gastronómie. „Počas svojich ciest som mal nespočetne veľa príjemných gurmánskych zážitkov a len dvakrát som bol z jedla chorý.  Nebojte sa miestnych delikates,“ odporúča Matt.

20. Hovorte áno

Spontánne hovorte áno, keď vás niekto náhodne pozve na nejaký event, vyskúšať novú aktivitu, alebo preskúmať miesto, o ktorom ste ani nevedeli, že  existuje. Prijmite láskavosť od cudzích ľudí pri cestovaní, otvoríte si dvere k množstvu príležitostí. „Vždy tieto nečakané a neplánované situácie vítam, pretože sa v okamihu pretavia do najlepších príbehov z ciest“, pochvaľuje si Matt.

Zdroj: expertvagabond.com

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Tlačová správa

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne […]

Čítať ďalej
Architektúra Cestovanie Osobnosti Lines outdoor

Mestá, ktoré stoja za to spoznať – Pardubice

So vznikom Československa bol spätý veľký kultúrny rozvoj Pardubíc, ktorý investorov a architektov motivoval k opusteniu historizujúcich slohov a otvoril cestičky a smer  medzivojnovej avantgarde. Aj značný rozvoj neďalekého Hradca Králové inšpiroval pardubických  politikov a podnikateľov k veľkým urbanistickým zmenám. Hodnotný urbanistický návrh získali Pardubice predovšetkým v pásme okolo námestia Republiky a Jahnovy třídy. Architektonické zaujímavosti 20. století […]

Čítať ďalej