ONLINE MAGAZIN

30 tipov na cesty od skúseného cestovateľa (11-15)

Cestovanie je návykové.  Hoci už máte za sebou niekoľko tisíc kilometrov, desiatky miest a okúpali ste sa vo všetkých možných moriach a jazerách, dobrých rád nikdy nie je dosť. Skúsený cestovateľ a bloger Matthew Karsten na oslavu 4. výročia cestovania  alebo ako to nazýva „travelversary“ pripravil na základe svojich skúseností 30 užitočných rád, ktoré vám prinesieme na pokračovanie.

11. Úsmev a pozdrav

Máte problém priblížiť sa miestnym obyvateľom? Nie sú priateľský a vyhýbajú sa vám? Možno je to tým, ako využívate reč tela. Očný kontakt a úsmev vám môže otvoriť mnohé dvere do domovov aj sŕdc domácich obyvateľov. Mattovým špeciálnym typom je vždy pozdraviť ľudí v ich miestnom jazyku. Pozitívny prístup a priateľská nálada je jediný spôsob, ako si získať nových priateľov.

12. Trošku márnotratnosti neuškodí

Matt hovorí: „Som veľký fanúšik „lowcostového“ cestovania, pretože umožňuje cestovať dlhšie a skutočne zažiť viac. Bezmyšlienkovito utrácať svoje ťažko zarobené peniaze na veci, ktoré nepotrebujete, je hlúposť. V skutočnosti môžete bez problémov precestovať mnoho miest iba za 50 dolárov deň.“ To však neznamená, že si občas nemôžete dopriať. Keď máte po krk hostelov, rezervujte si poriadnu izbu v luxusnom hoteli, zájdite si do kvalitnej reštaurácie alebo strávte divokú noc v miestnom nočnom klube. 

13. Majte otvorenú myseľ

Nesúďte životný štýl druhých ak sa líši od vášho vlastného. Počúvať názory iných, hoci nemusíte súhlasiť. Je arogantné predpokladať, že iba vaše názory sú správne a ostatní ľudia sú zlí. Cvičte sa v empatii a skúste vžiť do kože iných ľudí. Objatie rôzne možnosti, príležitosti ľudí, návrhy a záujmy. Klásť otázky. Nemusíte súhlasiť, ale môžete byť prekvapení, čo sa naučíte.

14. Vyskúšajte „couchsurfing“

Couchsurfing.org je veľká on-line komunita cestovateľov, ktorí zdieľajú ich svoje byty či pohovky s cudzími zadarmo. Ak naozaj chcete zažiť krajinu prostredníctvom ľudí, ktorí v nej žijú, najlepší spôsob je stráviť čas  priamo u nich doma. Po celom svete existujú milióny couchsurferov, ktorí sú ochotní vás hostiť a poskytnúť vám dobré rady. Je to zábavné a bezpečné. Drahé hotely nie sú jedinou možnosťou, ako si užiť komfort na cestách.

15. Staňte sa dobrovoľníkom

Pokúste sa byť užitočný. Pridajte sa k nejakému dobrovoľníckemu projektu. Nielenže je to veľmi obohacujúca skúsenosť, ale prostredníctvom prospešnej činnosti sa často dozviete o krajine a jej obyvateľoch viac . Zároveň si získate nových priateľov. Existuje skvelá stránka s názvom  GrassrootsVolunteering.org , kde môžete vyhľadávať príležitosti po celom svete.

Zdroj: expertvagabond.com

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Tlačová správa

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne […]

Čítať ďalej
Architektúra Cestovanie Osobnosti Lines outdoor

Mestá, ktoré stoja za to spoznať – Pardubice

So vznikom Československa bol spätý veľký kultúrny rozvoj Pardubíc, ktorý investorov a architektov motivoval k opusteniu historizujúcich slohov a otvoril cestičky a smer  medzivojnovej avantgarde. Aj značný rozvoj neďalekého Hradca Králové inšpiroval pardubických  politikov a podnikateľov k veľkým urbanistickým zmenám. Hodnotný urbanistický návrh získali Pardubice predovšetkým v pásme okolo námestia Republiky a Jahnovy třídy. Architektonické zaujímavosti 20. století […]

Čítať ďalej