ONLINE MAGAZIN

30 tipov na cesty od skúseného cestovateľa (1-5)

Cestovanie je návykové.  Hoci už máte za sebou niekoľko tisíc kilometrov, desiatky miest a okúpali ste sa vo všetkých možných moriach a jazerách, dobrých rád nikdy nie je dosť. Skúsený cestovateľ a bloger Matthew Karsten na oslavu 4. výročia cestovania  alebo ako to nazýva „travelversary“ pripravil na základe svojich skúseností 30 užitočných rád, ktoré vám prinesieme na pokračovanie.

1. Buďte trpezliví

Nestresujte sa pre veci, ktoré nemožno ovládať. Život je príliš krátky, aby ste sa hnevali a znervózňovali pre maličkosti. Nestihli ste svoj autobus? Žiadne obavy, príde ďalší. Bankomat bez peňazí? Vezmite si autobus do vedľajšieho mesta. Nejaký bankomat tam bude a uvidíte nové miesta. Všetko zlé je na niečo dobré a s chladnou hlavou ide všetko ľahšie. A ak je zle, len sa zhlboka nadýchnite a pripomeňte si, že mohlo byť aj horšie.

2. Vstávajte zavčasu

Východ slnka je nielen pre romantikov, ale aj pre múdro uvažujúcich turistov. Všade je menej ľudí a vyhnete sa davom. Je to tiež čarovný čas na fotografovanie, vďaka mäkkému rozptýlenému svetlu. Ráno sa zvyčajne dá aj ľahšie komunikovať s miestnymi obyvateľmi. Niektoré oblasti sú menej nebezpečné v dopoludňajších hodinách. Kým poctiví pracovití ľudia vstávať zavčasu, pokútne živly ešte spia.

3. Bavte sa na sebe

Počas ciest do nových miest sa často môžete dostať do  situácií, kedy budete vyzerať ako blázon. Skôr, než vás ovládnu rozpaky, sa na sebe zasmejte. Nebojte sa odviazať a neberte život tak vážne.

Matthew Karsten  spomína príhodu, kedy bol celý zúfalý nútený prosiť šoféra autobusu v Guatemale, aby mu zastavil, lebo sa obával, že mu praskne mechúr. „Celý autobus domácich pasažierov mal zo mňa dobrú zábavu. Po návrate do autobusu, po tom ako som si uľavil na kraji cesty, som sa na svojej situácii zasmial aj ja a zvyšok cesty som strávil vo veselej konverzácii s ostatnými.,“ spomína.

4. Majte vždy nejakú hotovosť

Hotovosť je kráľom po celom svete. Nie všade je možné platiť kartou a hoci sa chystáte tráviť čas v hoteli, nikdy neviete, kam vás cesty zavedú. Pre istotu je vhodné mať časť hotovosti schovanú na tajnom mieste ,aby ani prípadní zlodeji neodišli s kompletným lupom. „Odporúčam aspoň pár stoviek dolárov/eur. Ak stratíte peňaženku, vaša karta prestane fungovať, alebo v bankomate dôjdu peniaze, budete radi, že ste sa poistili. Medzi moje najobľúbenejšie miesta, kde ukryť finančnú rezervu, patria ponožky, vložky do topánok, kozmetická taška, či tajné vrecko okolo rámu batohu“, prezrádza Matt.

5. Zoznámte sa s miestnymi ľuďmi

Nie je nad kontakt s miestnymi obyvateľmi. Nebojte sa nadviazať rozhovor. Základnou angličtinou sa dohovoríte po celom svete. Zvlášť keď spojíte aj gestá a reč tela.Učte sa od tých, ktorí žijú v krajine, ktorú sa chystáte navštíviť. Miestni ľudia obohatia vaše cesty viac ako bedekre a letáky cestovných kancelárií.

Zdroj: expertvagabond.com

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej