ONLINE MAGAZIN

Zajtra sa začína festival Hory a mesto

– na programe sú aj najnovšie výkony našej horolezeckej a vodáckej špičky

Sedemnásty ročník Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva HORY A MESTO sa začne už zajtra, 6. apríla 2016. Ponúkne vyše 40 filmov, z toho osem slovenských, predstaví sa 29 hostí a o „cestovaní inak“ porozpráva 30 dobrodruhov. Festival otvorí len trinásťročná lezkyňa Vanda Michalková, držiteľka nášho najlepšieho ženského výkonu na skalách a blok slovenských filmov, vodáci Zuzana Balejová a Pavel Andrássy a filmy zo sekcie Voda. V stredu pricestuje aj rakúsky himalájista, filmár a publicista, držiteľ filmovej ceny EMMY Kurt Diemberger. Najstarší hosť a najmladšia hostka -dvojica, ktorá symbolicky potvrdzuje generačnú bezhraničnosť festivalu. Ten sa tradične uzavrie v nedeľu večer prehliadkou víťazných filmov. Vstupenky na festival sú už v predaji.

 

Miro_Langer_Pamir
Miro Langer Pamir

Festival Hory a mesto pružne reaguje na svetové výkony slovenských lezcov a iných dobrodruhov a dáva im priestor za horúca predstaviť zážitky z rôznych oblastí sveta. Tak sme vytvorili priestor pre Vandu, ktorá len pred pár dňami opäť potvrdila svoj najlepší výkon, 8b+, ktorý je zároveň najlepším ženským výkonom u nás, či pre dve partie našich horolezcov, ktoré začiatkom tohto roka urobili nové cesty v Patagónii a tiež prostredníctvom Katky Linczényiovej predstavíme nášmu publiku nielen jej úspechy na svetovej úrovni, ale aj freediving ako u nás menej známu športovú disciplínu,“ povedal programový riaditeľ festivalu Alan Formánek.

Hory a mesto 2016 bude aj tohto roku trvať päť dní – od stredy do nedele, v multiplexe Cinema City v bratislavskom Auparku. Vstupenky sú už v predaji – online na cinemacity.sk aj priamo na mieste, v pokladniciach kina. Prvým bodom programu bude vyhlásenie fotosúťaže, ktoré sa za účasti odbornej poroty uskutoční 6. apríla 2016 o 17.00 hod. na pódiu, takzvanom „Base Campe“, vo foyer Auparku.

Norway Lofoten
Tomas Griger – Norsko

Oficiálne sa festival začne premiérovou prezentáciou Vandy Michalkovej, najmladšej hostky v histórii festivalu. Len trinásťročná lezkyňa z Bratislavy vlani vyrovnala najlepší slovenský ženský výkon na skalách obtiažnosti 8b+, a aktuálne ho aj potvrdila, keď počas Veľkej noci vyliezla v Ospe v Slovinsku Marjeticu, čo je v poradí jej druhé 8b+. Prezentácia s názvom Sonce v Missing Linku sa začne o 19.00 hod., v kinosále 1. V hľadisku bude aj jeden z hlavných hostí – osemdesiattriročný rakúsky himalájista, filmár a publicista Kurt Diemberger. Priekopník lezenia bez kyslíkového prístroja v Himalájach má za sebou sedem výstupov na šesť osemtisícoviek, so svojou multimediálnou prezentáciou sa slovenskému publiku po prvý raz predstaví v piatok, 8. apríla 2016. Najstarší hosť a najmladšia hostka Hory a mesto spolu symbolicky vytvárajú dvojicu, ktorá potvrdzuje generačnú bezhraničnosť festivalu. Po úvodnej prezentácii bude nasledovať prvý blok slovenských filmov. Čerstvo dokončené snímky Zimné krásy Malej Fatry z Terchovej (r. Jozef Dovičin) a Kaľamárka (r. Martin Grajciar) uvedú režiséri, dokument Neviditeľná hora (r. Petra Geletová) uvedie zase protagonista filmu.

Súčasne s prvou kinosálou bude program prebiehať aj v ďalšej kinosále; tá priláka návštevníkov festivalu, ktorí pred horami a skalami uprednostňujú vodu. Dvaja vodáci – Zuzana BalejováPavel Andrassy – tentokrát prinášajú prezentáciu fotiek a filmov o ročnom vodáckom dobrodružstve v Kanade, Čile a Argentíne s názvom Sever proti juhu – kajakovanie v Kanade a Čile, ich prezentácia za začne o 19.30 hod. Po nej prídu na rad filmy zo sekcie Voda.

Séria Cestoklubov Kino Svet sa do programu pripojí vo štvrtok 7. apríla 2016 o 18.00 hod. a bude jej po celý čas patriť samostatná kinosála. Piatkové festivalové ráno bude tradične patriť premietaniam pre školy, a to so začiatkom o 9.00, 9.30., 10.00 a 11.00 hod. vo všetkých troch vyhradených kinosálach. Po filmoch si žiaci základných škôl budú môcť prejsť Festivalový náučný chodník.

Piatim festivalovým dňom bude dominovať filmová prehliadka rozdelená do sekcií: Zem, Skala, Voda, Vzduch, Sneh a Horské bicykle. Filmová prehliadka má súťažný charakter, členmi tohtoročnej poroty sú: filmový režisér Rastislav Hatiar, filmová teoretička Zuzana Oravcová, žurnalistka Silvia Krpeľanová, filmový režisér Michal Pusztay, fotograf Robo Kočan.

Okrem spomínaného Kurta Diemberga pozvanie festivalu prijali aj ďalší významní zahraniční hostia, ktorí predstavia svoje multimediálne prezentácie a rozprávania: mladá španielska lezkyňa DAILA OJEDA, americký ranger GREGG LOSINSKI, taliansky paraglajdista ALBERTO RIZZI a český alpský lezec PAVEL VRTÍK.

Výber festivalového programu poputuje aj do ďalších slovenských miest: do Dolného Kubína, Žiliny, Trstenej, Zvolena, Prešova, Starej Ľubovne a Starého Smokovca.

 

Fotografia na titulke:

Mikuláš Sliacky – Rwanda

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej
Film Náš tip Umenie a kultúra

DOMINA – Predbehla dobu o mnoho storočí

Neuveriteľný skutočný príbeh Livie Drusilly, manželky Caesara Augusta, ožíva tento mesiac na televíznej stanici Epic Drama. DOMINA ponúka divákom pútavý pohľad do starovekého Ríma, konkrétne do obdobia okolo roku 27 pred Kristom. Seriál, ktorý predstavil režisér David Evans, sa však opiera o príbehy žien, ktoré stáli za mocnými mužmi vtedajšej doby. Hlavnou postavou je Lívia […]

Čítať ďalej