ONLINE MAGAZIN

Grand Prix na festivale Hory a mesto získal film K2 – Dotknúť sa neba, ceny si odnášajú aj tri slovenské filmy

Grand Prix na Medzinárodnom festivale horského filmu a dobrodružstva HORY A MESTO získal poľský film K2 – Dotknúť sa neba. Snímka sa originálnym spôsobom vracia k tragickej udalosti z roku 1986 z hory K2, ktorá sa považuje za jednu z najzradnejších osemtisícoviek. Silný príbeh je osudovo spojený aj s hlavným hosťom festivalu, slávnym himalájistom Kurtom Diembergerom. Porota ocenila aj tri slovenské filmy – Vo vetre kopýt, Kaľamárka a The Right Place – Sao Miguel.

Sedemnásty ročník festivalu, ktorý počas piatich dní ponúkol viac ako 40 snímok, sa začal v stredu 6. apríla a dnes večer ho v multiplexe Cinema City v bratislavskom Auparku uzavrie prehliadka víťazných filmov.

Silný emotívny príbeh, ktorý otvára zložitú tému vnútorného rozporu každého horolezca. Rieši jeho dilemu medzi láskou k rodine a vášňou k horám. Zároveň zobrazuje následky rozhodnutí po dlhých rokoch,“ napísala medzinárodná porota o filme K2 – Dotknúť sa neba do svojho vyhlásenia ku GRAND PRIX. „Fakt, že film K2 – Dotknúť sa neba získal Grand Prix aj na vancouverskom festivale aj v Bratislave, potvrdzuje univerzálnosť sily tohto príbehu. Jeho téma zasahuje nielen región Himalájí, kde sa tragické udalosť stala, ale aj západnú a východnú Európu. Ide o film poľskej režisérky Elizy Kubarskej, ktorá získala na festivale Hory a mesto cenu aj pred piatimi rokmi,“ povedal programový riaditeľ festivalu Alan Formánek.

K2 - Dotknúť sa neba

 

Kubarska nakrútila vyše hodinový film o rakúskom himalájistovi, filmárovi, fotografovi a publicistovi Kurtovi Diembergerovi, ktorý festival tohto roku aj navštívil. V roku 1986 vystúpil so svojou dlhoročnou lezeckou družkou Julie Tullis na K2, ktorá je považovaná za jednu z najzradnejších osemtisícoviek. Pri zostupe sa stala tragédia, búrka ich na päť dní uväznila vo výške 8000 metrov a Julie Tullis od vyčerpania zomrela. Po tom, ako sa vyčasilo, sa dolu zísť podarilo len dvom horolezcom. Režisérka udalosť zaznamenáva prostredníctvom návratu štyroch detí obetí do základného tábora K2.

Porota pracovala v zložení: filmový režisér Rastislav Hatiar, filmová teoretička Zuzana Paškayová, žurnalistka Silvia Krpeľanová, filmový režisér Michal Pusztay, fotograf Robo Kočan.

Tri z deviatich cien získali slovenské filmy. V4 PRIX, cenu za najlepší film z krajín V4 porota udelila filmu Braňa Molnára a Pavla Gejdoša Vo vetre kopýt. Dokument je ukážkou netradičného a vo svete ojedinelého chovu koní vo voľnej prírode v prostredí Muránskej planiny a Slovenského raja. Porota ocenila zobrazenie „harmonického vzťahu človeka a koňa, ako aj kontrastu medzi krásnou a zároveň drsnou prírodou, a tiež akúsi výzvu k zachovaniu slovenskej tradície chovu koní.“

Režisér Martin Grajciar večer prevezme Cenu Literárneho fondu za film Kaľamárka, ktorý ponúka prierez vývojom skalolezenia v známej lokalite od predvojnového obdobia až po súčasnosť. Dokument zachytáva aj priebeh KaľamárKapu, ktorý nadväzuje na tradíciu lezeckých pretekov v tejto skalkárskej oblasti. Porota jednohlasne vyzdvihla precízne zdokumentovanie histórie lezenia v tejto lezeckej oblasti.

Porota ohodnotila aj slovenskú snímku The Right Place – Sao Miguel, jeho tvorcom Michalovi Csáderovi a Jakubovi Šipošovi udelila Cenu pre začínajúceho filmára. Premiéra slovenského surfového filmu je o objavovaní jedného z ostrovov Azorského súostrovia a zaujal svojou osobitou formou, autorským prístupom a vizuálnym spracovaním.

Ďalšími ocenenými filmami v jednotlivých kategóriách sú: Čestné uznanie v kategórii SKALA –

(REEL ROCK 10: A Line Across the Sky, USA, 35 min, 2015, r. Josh Lowell, Peter Mortimer), Čestné uznanie v kategórii ZEMMíľu za míľou (Mile for Mile, USA, 15 min, 2015, r. James Q Martin), Čestné uznanie v kategórii VODA – Pádlovanie za záchranu severu (Paddle for the North, Nový Zéland, 33 min, 2015, r. Simon Lucas), Čestné uznanie v kategórii  VZDUCH – Okrídlenci (Wingmen, Nórsko, 52 min, 2015, r. Siesta Films a Ellioth & Winther Film), Špeciálna cena poroty – Frank a Diablova veža (Frank and the Tower, USA, 12 min, 2015, r. Fitz Cahall a Brendan Leonard).

Tommy Caldwell on the Dawn Wall (VI 5.14d), considered the longest, hardest free climb in the world. After spending 19 days on the wall, he and Kevin Jorgeson reached the summit of El Capitan in Yosemite National Park for their historic first free ascent of the Dawn Wall on January 14, 2015.
REEL ROCK 10: Oblačná línia
  REEL_ROCK10_Fitz_Traverse_Alex_Honnold_ph_Austin_Siadak
REEL ROCK 10: Oblačná línia

 

Festival Hory a mesto 2016 ponúkol za päť dní vyše 40 filmov, z toho osem slovenských, predstavilo sa 29 hostí a o „cestovaní inak“ porozprávalo 30 dobrodruhov. Do Bratislavy pricestovali aj hostia zo zahraničia: rakúsky himalájista, filmár a publicista, držiteľ filmovej ceny EMMY Kurt Diemberger, mladá španielska lezkyňa Daila Ojeda, americký ranger Gregg Losinski, taliansky paraglajdista Alberto Rizzi a český alpský lezec Pavel Vrtík.

Výber festivalového programu poputuje aj do ďalších slovenských miest: do Dolného Kubína, Žiliny, Trstenej, Zvolena, Prešova, Starej Ľubovne a Starého Smokovca.

 

Zatmenie1
Zatmenie

Citadel

 

Fotografia na titulke:
REEL ROCK 10 Highball Daniel Woods The Process ph Max Krimmer

 
VÍŤAZNÉ FILMY HORY A MESTO 2016
GRAND PRIX (cena za najlepší film)

K2 – Dotknúť sa neba (K2 Touching the Sky, Poľsko, 72 min, 2015, r. Eliza Kubarska)

Deti slávnych horolezcov cestujú do Karakoramu, kde chcú porozumieť neprekonateľnej sile, ktorá ich rodičov ťahala do hôr a neskôr ich pripravila o život.

 

V4 PRIX  (cena za najlepší film z krajín V4)
Vo vetre kopýt
(Slovensko, 52 min, 2014, r. Braňo Molnár, Pavel Gejdoš)

Ukážka netradičného a vo svete ojedinelého chovu koní vo voľnej prírode v prostredí Muránskej planiny a Slovenského raja.

 

CENA LITERÁRNEHO FONDU (pre pôvodný slovenský film s horskou tematikou)

Kaľamárka (Slovensko, 36 min, 2016, r. Martin Grajciar)

Prierez vývojom skalolezenia v lokalite Kaľamárka od predvojnového obdobia až po súčasnosť. Dokument zachytáva aj priebeh KaľamárKapu, ktorý nadväzuje na tradíciu lezeckých pretekov v tejto skalkárskej oblasti.

 

Cena pre začínajúceho filmára

The Right Place – Sao Miguel (Slovensko, 15 min, 2016, r. Michal Csáder a Jakub Šipoš)

Premiéra slovenského surfového filmu z produkcie Michala Csádera a Jakuba Šipoša, ktorí sa vybrali objavovať jeden z ostrovov Azorského súostrovia.

 

Čestné uznania v kategórii SKALA

REEL ROCK 10: Oblačná línia (REEL ROCK 10: A Line Across the Sky, USA, 35 min, 2015, r. Josh Lowell, Peter Mortimer)
Traverz Fitz Roya je jedným z najvyhľadávanejších cieľov v modernom alpinizme: drsná cesta cez sedem rozoklaných vrcholov a takmer 4000 výškových metrov lezenia. Kto by si bol pomyslel, že to môže byť tak zábavné? Pridajte sa k Tommymu Caldwellovi a Alexovi Honnoldovi na ich inšpirujúcom (a občas veselom) putovaní, ktorým si vyslúžili Piolet d‘ Or.
Čestné uznania v kategórii ZEM

Míľu za míľou (Mile for Mile, USA, 15 min, 2015, r. James Q Martin)

Ultrabežci a ich 106-míľový beh cez novootvorený Patagonia Park v Čile.

 

Čestné uznania v kategórii VODA
Pádlovanie za záchranu severu
(Paddle for the North, Nový Zéland, 33 min, 2015, r. Simon Lucas)

Šiesti kamaráti, šesť riek, tri kanoe, dva mesiace, jeden nápad. Zachráňme Peel Watershed.

 

Čestné uznania v kategórii  VZDUCH

Okrídlenci (Wingmen, Nórsko, 52 min, 2015, r. Siesta Films a Ellioth & Winther Film)

Traja najznámejší basejumperi na svete sa vydávajú na dobrodružstvo okolo sveta.

 

Špeciálna cena poroty

Frank a Diablova veža (Frank and the Tower, USA, 12 min, 2015, r. Fitz Cahall a Brendan Leonard )

Film o tom, ako šesťdesiattriročný Frank Sanders vyliezol na „svoju“ skalnú vežu Devils Tower viac než 2000 krát.

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej
Film Náš tip Umenie a kultúra

DOMINA – Predbehla dobu o mnoho storočí

Neuveriteľný skutočný príbeh Livie Drusilly, manželky Caesara Augusta, ožíva tento mesiac na televíznej stanici Epic Drama. DOMINA ponúka divákom pútavý pohľad do starovekého Ríma, konkrétne do obdobia okolo roku 27 pred Kristom. Seriál, ktorý predstavil režisér David Evans, sa však opiera o príbehy žien, ktoré stáli za mocnými mužmi vtedajšej doby. Hlavnou postavou je Lívia […]

Čítať ďalej