ONLINE MAGAZIN

Do Česka jazdí za operáciami čím ďalej viac cudzincov

Návštevníci si obľúbili tiež kúpele.

Plánovanú liečbu v Česku podstupuje stále viac cudzincov. Len za posledné tri roky sa ich počet zdvihol o pätinu. Najčastejšie sem prichádzajú kvôli neurochirurgickým zákrokom, očným operáciám, transplantáciám či náhradám kĺbov. Populárna je ale tiež česká kúpeľná a wellness starostlivosť. V Českej republike sa o vás skrátka postarajú!

Operácie novým robotickým systémom

Centrum robotickej chirurgie Vysočina – najväčšie akreditované pracovisko tohto druhu v Českej republike, ktoré je súčasťou Nemocnice sv. Zdislavy v Mostišti – časti mesta Velké Meziříčí, má k dispozícii nový unikátny robotický systém daVinci. Prístroj je v súčasnosti najmodernejším operačným systémom na svete a Centrum robotickej chirurgie Vysočina sa tak zaradilo medzi špičkové európske centrá ponúkajúce svojim pacientom špecializované operácie. Nový prístroj vykazuje oproti predchádzajúcej generácii systému daVinci väčšiu presnosť, lepšiu manipuláciu operačných ramien a úplne bezpečnú operačnú prevádzku. Systém bude využívaný predovšetkým na zákroky pri diagnózach zhubných ochorení prostaty, hrubého čreva a konečníka.

Na južnú Moravu za vínom i liečivou vodou

Južná Morava nie je len krajom vína. Vydať sa sem môžete za odpočinkom na slnečných svahoch i za liečivými kúpeľnými procedúrami. Tie nadväzujú na kúpeľnú tradíciu zo 14. storočia. Najväčší rozvoj zažili juhomoravské kúpele v 18. a19. storočí, v prvej polovici 20. storočia však väčšina z nich zanikla a chátrala. V súčasnej dobe však v súvislosti s nálezmi nových zdrojov blahodarnej jódobrómovej vody a geotermálnej vody bohatej na sírovodík vznikajú nové zariadenia, kam môžete vyraziť i vy. V kúpeľoch Lednice vám pomôžu s liečbou ochorení nervového a pohybového ústrojenstva či s gynekologickými ochoreniami. Medzi procedúrami nájdete jódobrómové vírivé kúpele, kinezioterapiu, hydroterapiu i masáže. Ak si chcete vychutnať odpočinok v priebehu ďalšieho výletu na južnú Moravu, vydajte sa do Hodonína, kde boli v tomto roku otvorené denné kúpele, ponúkajúce kryokomoru, soľný parný kúpeľ či jódovú grádovňu.

Nemocnica Na Homolce lieči srdcovú výduť

Špeciálny implantát v tvare dáždnika začali používať kardiochirurgovia v pražskej nemocnici Na Homolce. Na svete pritom túto liečbu podstúpilo zatiaľ len približne 500 pacientov. Ide o unikátny intervenčný zákrok, ktorého cieľom je zmenšiť objem ľavej srdcovej komory, ktorá sa v dôsledku poškodenia po infarkte chorobne zväčšila. Riešenie problému spočíva v zmenšení objemu srdcovej komory a zároveň v odstavení nefunkčnej časti tkaniva, ktoré bráni srdcu v sťahovaní. Dáždničkový implantát predstavuje ten najmenej invazívny spôsob, ako sa to dá dosiahnuť. Operáciou bol spustený pilotný program, v rámci ktorého chcú kardiológovia Na Homolce spraviť desať takýchto operácií. Na základe výsledkov sa potom rozhodnú, či budú metódu overovať vo veľkej výskumnej štúdii.

V Novom Jičíne testujú liečbu atopického ekzému

Pomôcť ľuďom s atopickým ekzémom vedia lekári z Nového Jičína na východnej Morave. Transfúzne centrum miestnej nemocnice získalo ako jediné v Českej republike krvný separátor, ktorý dokáže pacientom výrazne uľaviť. Jediné centrá v Európe, využívajúce túto technológiu, sa pritom nachádzajú len v Nemecku, kde bola metóda vynájdená. Separátor v priebehu procedúry vychytáva u pacienta imunoglobín E, ktorého vysoká hladina v krvi spôsobuje atopický ekzém. V priebehu „čistenia“ pritom neprichádza u pacienta k žiadnym stratám plazmy či cirkulujúceho objemu krvi. Metóda je úplne bezpečná a vhodná tiež pre deti.

 

Fotografia na titulke:

© David Marvan, CzechTourism

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Tlačová správa

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne […]

Čítať ďalej
Architektúra Cestovanie Osobnosti Lines outdoor

Mestá, ktoré stoja za to spoznať – Pardubice

So vznikom Československa bol spätý veľký kultúrny rozvoj Pardubíc, ktorý investorov a architektov motivoval k opusteniu historizujúcich slohov a otvoril cestičky a smer  medzivojnovej avantgarde. Aj značný rozvoj neďalekého Hradca Králové inšpiroval pardubických  politikov a podnikateľov k veľkým urbanistickým zmenám. Hodnotný urbanistický návrh získali Pardubice predovšetkým v pásme okolo námestia Republiky a Jahnovy třídy. Architektonické zaujímavosti 20. století […]

Čítať ďalej