ONLINE MAGAZIN

Chytrá zásuvka pre váš moderný byt

Keď raz budem veľký, budem mať inteligentnú domácnosť, ktorú budem môcť ovládať aj na diaľku. Vlastne, ako sa tak na seba pozerám do zrkadla, tak už som celkom „veľký“ a asi by som mal začať pripravovať svoj dom pre 21. storočie.

022216_1038_Chytrzsuvka2.jpgNemusíte byť IT špecialisti, aby ste si samo mohli pretvoriť svoju domácnosť na diaľkovo ovládanú. Stačí vám doma bezdrôtové pripojenie na internet, niekoľko voľných elektrických zásuviek (podľa počtu elektrospotrebičov, ktoré máte v pláne ovládať), chytré zásuvky D-Link a chytrý telefón alebo tablet, do ktorého si stiahnete bezplatnú aplikáciu mydlink Home.

Každá zásuvka môžete spínať prúd až 16 A, čo znamená spotrebiče s odberom do 3680 W, čiže nie je problém využiť zásuvku napr. aj s elektrickou rúrou alebo elektrickým radiátorom, ktorý má zvyčajne spotrebu od 400 W do 2,5kW.

Obrovskou výhodou testovaného riešenia je jeho modulárnosť. Nemusíte si hneď kupovať zásuvky do celého domu, pretože (ako sami časom zistíte) mnohé zariadenia nie je potrebné ovládať na diaľku. Napr. také svetlo v obývačke je síce možno príjemné ovládať aj pomocou mobilu, ale kým vyberiete mobil, otvoríte aplikáciu a preklikáte sa ku virtuálnemu vypínaču, je asi jednoduchšie stlačiť vypínač umiestnený na stene. Samozrejme ak sa jedná o nejaké decentné osvetlenie niekde v opačnom rohu miestnosti, môže byť situácia iná a pokiaľ chcete ovládať napr. kúrenie, či klimatizáciu cestou domov, tak je toto riešenie viac ako vhodné.

Stačí vám kúpiť si jednu, pár dní ju skúšať na rôznych miestach doma a sami zistíte, kde sa vám vyplatí investovať a kde by bola zbytočná. Ak neskôr zistíte, že by sa vám ešte niekde zišla, tak si jednoducho môžete dokúpiť ďalšiu a ďalšiu. Nemusíte investovať drahé peniaze do vybavenia celého domu, tvorby projektov, plánov a pod. vecí, pretože toto riešenie si môžete vyskladať kedykoľvek sami – bez stavených prác, bez špeciálnych nástrojov, bez nutnosti platiť niekomu za inštaláciu. Zastrčiť zásuvku a pridať nové zariadenie do aplikácie zvládnete hravo sami.

022216_1038_Chytrzsuvka4.png

Vie toho viac, ako zapnúť a vypnúť

Chytrá zásuvka D-Link, za ktorú zaplatíte necelých 50€, toho dokáže pomerne dosť. Na prvý pohľad je to len spínaná zásuvka, resp. elektrický „vypínač“, ktorý je možné ovládať pomocou softvéru. Jeho funkcionalita sa postupne rozrastá a postupne pribúdajú nové funkcie. D-Link postupne predstavuje nové a nové senzory a zariadenia, ktoré učia váš dom, aby sa s vami rozprával.

Naša zásuvka napr. obsahuje v sebe časový spínač, ktorý si môžete jednoducho naprogramovať a riadiť tak automatické zapínanie určitých prístrojov. To samozrejme zvládne tiež jednoduchý programátor (časový spínač), no zásuvku možno naprogramovať na každý deň inak a nastaviť individuálne zapínanie a vypínanie podobne ako nastavujete budíky vo svojom telefóne. Ak ju chcete použiť napr. na automatické polievanie záhrady, stačí pripojiť elektrické čerpadlo s rozprašovačom, zvoliť čas polievania (napr. ráno a večer, pričom v sobotu a nedeľu si chcete postať, tak si môžete zvoliť aj neskorší čas) a hotovo. Toto sú funkcie, ktoré (síce lacnejší, ale „hlúpy“) časový spínač nedokáže.

Zásuvku s jej časovými spínačmi, môžete využiť aj ako úsporné opatrenie na kontrolu alebo presnejšie reguláciu elektrickej spotreby u niektorých prístrojov. Mnohé totiž spotrebúvajú energiu aj vo vypnutom stave – stačí, že sú pripojené k elektrickej zásuvke, napr. taký televízor, prehrávač, herná konzola, počítač, tlačiareň,… – všetky vám „žerú“ síce len málo, no v konečnom dôsledku môže vaša domácnosť „vo vypnutom stave“ odoberať aj stovky watt. Špeciálne výkonnejšia IT technika môže „vypnutá“ pekne roztáčať hodiny.

Náš test napr. odhalil, že herná konzola XBOX360 dokáže „vypnutá“ spotrebovať aj vyše 25W a staršie PC dokonca až 40W. Je to ako mať doma rozsvietené nonstop takmer v každej izbe. Niekoľko takých prístrojov a váš ročný účet hravo narastie o oveľa vyššiu sumu, akú zaplatíte za chytrú zásuvku. Stačí pritom nastaviť časovač a v určitých hodinách, kedy ste zvyčajne v práci, alebo v noci, keď spíte, nastaviť vypnutie. Chytrá zásuvka vám zmeria spotrebu pripojených zariadení a pomôže vám mať spotrebu tých najväčších žrútov v domácnosti pekne pod kontrolou.

Každá zásuvka môže byť diaľkovo ovládaná cez internet (wi-fi pripojenie). V aplikácii je možné nastaviť rôzne scenáre, kde prepojíte niekoľko zásuviek do jednej akcie, alebo môže každá zásuvka reagovať na nejaký podnet zo senzorov z radu mydlink Home – napr. pohybový spínač môže cez zásuvku zapnúť svetlo, samozrejme len v prípade, že práve nie je deň (podmienka podľa času, jasu a pod.). Poslúžiť môže aj ako prevencia proti zlodejom, kedy počas vašej neprítomnosti môžu 2-3 zásuvky simulovať aktivitu v dome, napr. občas zapnú a vypnú svetlo, pustia rádio a pod. Náhodného pozorovateľa veľmi hravo oklamete, že ste doma aj keď bude váš dom dlhší čas prázdny.

022216_1038_Chytrzsuvka3.png

Inštalácia

Prvé, čo musíte urobiť, je stiahnuť si bezplatnú aplikáciu mydlink, ktorou budete neskôr na diaľku ovládať zásuvku pomocou zariadení Android alebo iOS. V balení nájdete malú kartičku s dvojicou QR kódov. Prvým si rýchlo vyhľadáte aplikáciu v Store a druhý kód využijete pri samotnej inštalácii (pridávaní) nového zariadenia do aplikácie mydlink Home. Druhý kód totiž obsahuje generované heslo zariadenia, ktoré by ste inak museli opisovať z kartičky ručne, takže skenovanie obrázkového kódu je príjemná úspora času a nervov.

Pripojiť zariadenie k vašej bezdrôtovej wi-fi (internetové pripojenie, aby ste mohli zásuvku ovládať mobilom na diaľku) je možné aj manuálne alebo pomocou WPS. V takomto prípade stlačíte tlačidlo WPS na svojom routeri a na zásuvke, obe zariadenia si vzájomne vymenia prihlasovaciu informáciu a vaša mobilná aplikácia ho veľmi rýchlo rozpozná ako nové zariadenie v sieti.

V sieti môžete mať viacero chytrých zariadení, ktoré môžete obsluhovať, rovnako ako viacero chytrých zásuviek. Aby ste sa ľahšie medzi nimi orientovali, môžete si v aplikácii vytvárať skupiny napr. podľa umiestnenia v domácnosti – podľa miestností, alebo pripojených prístrojov.

Po kliknutí na príslušné mydlink zariadenie na obrazovke vidíte jeho stav. Vidíte okamžitý odber, aké má zariadenie k nemu pripojené, teplotu vo vnútri zásuvky (dôležitý senzor prehriatia, ktorý signalizuje potencionálnu hrozbu pripojeného prístroja). V prípade prekročenia niektorej z meraných hodnôt vám zásuvka dokáže do mobilu poslať varovnú správu a zabrániť tak istým problémom. Môžete ju predsa kedykoľvek na diaľku vypnúť alebo zapnúť.

Toto všetko dokáže nenápadná chytrá zásuvka, ktorú sme vďaka spoločnosti D-Link mohli dôkladne otestovať.

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Technika

Nositeľná kamera Axis W120 prináša funkciu živého streamovania

Spoločnosť Axis Communications uvádza na trh novú kameru nositeľnú na tele AXIS W120. Kamera nájde svoje využitie primárne v bezpečnostnom sektore a má zabudované LTE/4G, Wi-Fi a Bluetooth moduly, ktoré umožňujú priame streamovanie cez AXIS Body Worn Live službu. Svojim používateľom tak dáva pocit, že v tom nie sú sami. Vďaka video streamu na vyžiadanie a sledovaniu […]

Čítať ďalej