ONLINE MAGAZIN

Zima v Korutánsku

Nezabudnuteľná rodinná dovolenka na slnečnej strane Álp

Je jedno, či na zasnežených širokých zjazdovkách, v snow- a funparkoch alebo na bubnových zjazdovkách. V Korutánsku, na slnečnom juhu Rakúska, sa rodiny cítia dobre. Na výborne upravených, slnkom zaliatych svahoch sa pohybujú začiatočníci i zdatní lyžiari, a to bez čakania na vleky. Komfort a zážitok z lyžovania umocňujú navyše pohodlné lanovky s vyhrievanými sedadlami, sauny a služobníci, ktorých volajú Pistenbuttler, priamo na zjazdovkách či taxíky s konským záprahom. Okrem toho na vás čaká mnoho možností na sánkovanie, korčuľovanie na zamrznutých jazerách a zábava v korutánskych termáloch a plavárňach so šmýkľavkami a divokou vodou.

 

Ak sú deti spokojné, cítia sa dobre aj rodičia. To v Korutánsku veľmi dobre vedia. Preto sa chlapci a dievčatá môžu lyžovať nielen na bezpečných a certifikovaných svahoch. Svoje lyžiarske umenie môžu otestovať aj v snow parkoch či na bubnových zjazdovkách, na trati s časomierou si môžu zasúťažiť s ockom a pri skimovie zjazdoch sa budú cítiť ako hviezdy. Medzitým si môžu zalyžovať po hrboľatých lesných chodníkoch, na ktorých ich poriadne vytrasie. Mladších členov rodiny na svahoch potešia tancujúci a spievajúci maskoti, oddychové zóny priamo na svahu alebo stavanie snehuliaka. Korutánsko na vás čaká so všetkým, vďaka čomu je zimná dovolenka s rodinou nezabudnuteľná. Či sa chcete lyžovať alebo snowboardovať, či ste začiatočník alebo pokročilý, alebo či hľadáte zábavu a zážitky či oddych.

 

Počuli ste už o ponuke Familien-Euro? Je to časť týždenného paušálu, ktorý sa dá uplatniť v regióne zimných športov, v Bad Kleinkirchheim. Tu si deti do 12 rokov užívajú na svahoch v sprievode svojich rodičov s dĺžkou 100 kilometrov len za jedno euro na deň. Okrem toho sa tu dajú požičať lyže či snowboard, alebo je možné využiť niektorý z mnohých rodinných balíčkov, ktoré ponúkajú rôzne typy ubytovania – od súkromných penziónov až po 5-hviezdičkové hotely. Od 5. marca je cena skipasov pre celú rodinu zahrnutá v cene za ubytovanie v členských ubytovacích prevádzkach a vstup do termálnych kúpeľov znížený o 50 percent.

Info: www.badkleinkirchheim.at

Info: www.familien-euro.at

V stredisku Windel-Wedel-Camp v regióne Liesertal a Maltatal sa deti od dvoch rokov hravou formou naučia, ako pri lyžovaní dosiahnuť správne oblúky. „Kolená ohnúť, úsmev nasadiť“ – školení inštruktori prostredníctvom tipov a trikov pomôžu drobcom pochopiť, čo je pri brázdení svahu dôležité.

Info: www.familiental.com

Pri jazere Weissensee pomáha rodinám Meterix, malý medvedík s metrom. Je synonymom výborného zľavového systému s mottom: „čím menší, tým výhodnejší“ a pomáha rodičom pri rodinnej dovolenke ušetriť. Vďaka medvedíkovi Meterixovi platia deti (do 12 rokov) vo vybraných prevádzkach len v závislosti od výšky. Lyžovanie bude pre ubytovaných v niektorej zo 40 partnerských prevádzok zadarmo od 21. februára do 6. marca. A kam po lyžovačke? Weissensee sa v zime premení na najväčšiu európsku plochu pokrytú prirodzeným ľadom. Vrstva ľadu je hrubá až 40 cm. Na vyleštených korčuliarskych plochách – s dĺžkou 5 až 25 km – a klziskách sa dá krásne korčuľovať a hrať hokej. Okrem toho sa tu organizujú korčuliarske a rýchlokorčuliarske kurzy. Hitom je tiež 4-kilometrová prírodná sánkarská dráha v oblasti Naggler Alm, kde každú stredu prebieha seminár Jodel-Rodel (Jódluj a sánkuj).

Info: www.weissensee.com

Pre rodiny je priaznivé aj najväčšie korutánske lyžiarske stredisko Nassfeld. Ako „nice surprice“ tu deti do 10 rokov môžu vo vybraných termínoch a za určitých predpokladov lyžovať zadarmo. Veľkých aj malých športovcov poteší najdlhšia umelo osvetlená zjazdovka v Alpách, snow park Nassfeld, „Blue Day“ so zábavnými zariadeniami, tri skimovie trate a najlepšie vybavená lyžiarska cvičná lúka.

Info: www.nassfeld.at

Okolo jazera Millstätter See sa točí lyžiarsky kolotoč. V srdci Korutánska, smerom od brehov jazera Millstätter See sa návštevníci za približne 30 minút autom dostanú k najkrajším svahom v regióne: k strediskám Sportberg Goldeck, Bad Kleinkirchheim/St. Oswald, Katschberg, Nassfeld alebo k ľadovcu Mölltaler Gletscher. Táto oblasť je obzvlášť cenovo výhodná pre rodiny: Od 3. januára až do konca sezóny lyžujú deti do 14 rokov, ktoré sú so svojimi rodinami ubytované v prevádzkach okolo jazera Millstätter See, v stredisku Sportberg Goldeck za nulovú tarifu. Nevyhnutné je, aby si rodičia zakúpili skipasy.

Info: www.millstaettersee.com

Stredisko Turracher Höhe je ideálne pre rodiny, ktoré chcú využívať rodinné zvýhodnenia cien denných lyžiarskych lístkov, špeciálne lyžiarske kurzy pre deti a hotely s ponukou prispôsobenou pre deti (napr. s opatrovaním detí počas víkendov a prázdnin). Pre tých, ktorí túžia po zážitkoch, je tu 1,6-kilometrová alpská horská dráha „Nocky Flitzer“ smerujúca do doliny. Vaše nervy otestuje aj snow park a funslope.

Info: www.turracherhoehe.at     Info: www.nockyflitzer.at

V detskom svete „Katschi’s Kinderwelt“ na Katschbergu sa deti cítia ako v raji. Tu sú v bezpečí a pod odborným vedením inštruktorov môžu urobiť svoje prvé lyžiarske pokusy. Popri detských svahoch stoja hovoriace komixové postavičky, ktoré povzbudzujú deti pri prejazde, a MiniJet, detský tanierový vlek, ich odvezie opäť na štart. Ak deti medzitým potrebujú pauzu, môžu si oddýchnuť vo vyhrievanom pavilóne. Po lyžovačke ich do hotela dopraví taxislužba v podobe konského záprahu.

Info: www.pyramidenkogel.info

 

Počuli ste už o Schneemannkarte? Snehuliaková karta platí v Heiligenblut a v kombinácii s rodičovskou kartou stojí 2 eurá. Karta platí len pre deti do desať rokov.

Info: www.heiligenblut.at

 

Malé, ale príjemné lyžiarske strediská v doline Lavanttal: Výborné vleky a výhľad na Koralpe, Klippitztörl a Weinebene sa vynikajúco hodia na lyžovačku pre začiatočníkov a opätovných začiatočníkov. Mimo sezóny lyžujú v stredisku Kliptzthörl deti, ktoré sú so svojimi rodičmi ubytované vo vybraných prevádzkach, zadarmo.

Informácie a paušálne ponuky nájdete na: www.kaernten.at
FOTO: © Franz Gerdl

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej