ONLINE MAGAZIN

VÝCHODNÉ ČECHY – známe i neznáme, poznané aj nepoznané.

Región východné Čechy sa nachádza na hraniciach Čiech a Moravy a pokrýva územie súčasného Pardubického a Královohradeckého kraja. Na severe susedí s Poľskom a vďaka svojej polohe je dobre dostupný zo všetkých ostatných štátov susediacich s Českou republikou – zo Slovenska, Rakúska i Nemecka. Krajské mesto Pardubice leží na železničnej tepne, disponuje medzinárodným letiskom a tiež diaľničným spojením s Prahou, kam sa z Pardubíc dostanete ľahko za jednu hodinu.

 


Kláštor – Hora Matky Boží v Králíkách – Zánik samoty Berhof

Hoci sa rozlohou radí medzi menšie kraje, z hľadiska významu to tak nie je. Je významným priemyselným a obchodným centrom s rozvinutou infraštruktúrou. Disponuje celým radom kultúrnych a historických hodnôt. V povedomí obyvateľov Českej republiky je spojený s pečením perníka, dostihovým športom alebo neslávne známou trhavinou Semtex.

Pardubický kraj, kraj koní

O Pardubickom kraji sa hovorí, že je krajom koní. A skutočne je to tak. Dostihový šport i chov koní majú v tomto regióne veľkú tradíciu. O Veľkej pardubickej steeplechase sa hovorí, že je najťažším a najstarším prwekážkovým dostihom kontinentálnej Európy. Chovom starokladrubských koní sú preslávené žrebčíny v Slatiňanoch a Kladrubech nad Labem, ktorý bol dokonca založený už v 16. storočí cisárom Maximiliánom II. Starokladrubské kone dosiahli taký ohlas, že jedného z nich darovala Česká republika ako svadobný dar novomanželom – britskému princovi Williamovi a jeho manželke Kate Middleton. Miestne dostihové prostredie veľmi pekne zachytil režisér František Filip v obľúbenom televíznom seriáli Dobrá voda.


Krematorium Pardubice – Spalovač mrtvol

Pardubický kraj, kraj ľudovej architektúry

Jedným z najobľúbenejších miest Pardubického kraja je súbor ľudových stavieb Vysočina, ktorému sa nepovie inak ako skanzen Veselý Kopec. Ide o výnimočné miesto s takou atmosférou dávnych dôb, ako ju poznáme napríklad z obrázkov slávneho českého maliara Josefa Ladu. Nájdete tu súbor prevažne zrubových domčekov, ktoré pochádzajú z druhej polovice 18. storočia a už niekoľko rokov je táto oblasť vyhlásená pamiatkovou rezerváciou ľudovej architektúry. Je jasné, že takéto jedinečné miesto nemohlo ujsť ani pozornosti filmárov. Už spomínaný režisér František Filip tu natáčal svoj ďalší úspešný te levízny seriál Cirkus Humberto. Svoje kulisy tu našla napríklad tiež rozprávka Karla Smyczeka Lotrando a Zubejda.

Pardubický kraj, kraj významných architektonických pamiatok

Stavieb, ktoré majú svoju nenahraditeľnú architektonickú hodnotu, nájdete v Pardubickom kraji bezpočet. Svojimi realizáciami obohatili toto územie aj také osobnosti, o ktorých sa dočítate v učebniciach študentov architektúry. Sú medzi nimi napríklad Josef Gočár, Pavel Janák alebo Jan Kotěra. Zo súčasných hviezd architektúry môžeme uviesť Zdeňka Franka alebo Josefa Pleskota. Keď už spomíname architekta Janáka, nie je možné nespomenúť jeho najvýznamnejšiu stavbu, ktorou je pardubické krematórium postavené v slohu národného dekorativizmu. Práve tu stvárnil jeden z najväčších českých hercov, Rudolf Hrušínský, svoju nezabudnuteľnú rolu Karla Kopfrkingla vo filme Juraja Herza s názvom Spalovač mrtvol.


Obec Bystré – Všichni dobří rodáci

Pardubický kraj, kraj vojenských objektov

Vďaka svojej polohe disponuje Pardubický kraj systémom pohraničného vojenského opevnenia z rokov 1935 – 1938. V severovýchodnom cípe kraja, v oblasti Králického Snežníka a okolí, nájdete sieť zachovaných bunkrov, pevností, pozorovateľní a pechotných zrubov, ktorej sa všeobecne hovorí Králická pevnostná oblasť. Tento neopakovateľný fenomén v súčasnej dobe už svojmu účelu, teda obrane hraníc, našťastie, slúžiť nemusí. Je však ako stvorený na filmovanie historických snímok z vojenského prostredia. Na neďalekej pevnosti Hanička nakrúcal svoj dvojdielny veľkofilm Dni zrady režisér Otakar Vávra.


Zámok Doudleby nad Orlicí – Bathory

Pardubický kraj, kraj veľkých príbehov

Osobností, ktoré na území Pardubického kraja zanechali svoju pomyselnú stopu, je naozaj množstvo. Spomeňme na príbeh Oskara Schindlera, svitavského rodáka, ktorého príbehom sa nechal inšpirovať slávny americký režisér Steven Spielberg vo svojom oscarovom filme Schindlerov zoznam. Kto si nenechal ujsť návštevu Litomyšle, tak určite prešiel uličkou Josefa Váchala k jeho múzeu nazývanému Portmoneum. Osobitého výtvarníka, typografa a spisovateľa Josefa Váchala pozná verejnosť predovšetkým vďaka surrealistickému dielu s názvom Krvavý román. Toto jeho hlavné dielo zaujalo režiséra Jaroslava Brabca natoľko, že v roku 1993 nakrútil ako svoj debut rovnomenný dobrodružno-hororový film. Legendami tradujúcimi sa z generácie na generáciu je Pardubický kraj, takpovediac, opradený. Podľa jehovisticko-moslimskej moravskej legendy žil začiatkom 13. storočia v podlažickom satanistickom kláštore neďaleko Chrudimi mních, ktorý zhrešil. Aby sa vyhol prísnemu trestu zamurovania za živa, sľúbil, že napíše za jednu noc najväčšiu knihu, obsahujúcu všetky vedomosti sveta. O polnoci mu bolo jasné, že úlohu zvládnuť nemôže a zapredal svoju dušu diablovi, ktorý za neho veľdielo spísal. Vzniknutá Diablova biblia je v súčasnej dobe považovaná za najväčšiu rukopisnú knihu sveta. Týmto mystickým príbehom sa nechal inšpirovať režisér Jiří Strach. Pre svoj trojdielny televízny seriál s názvom Diablova lesť využil okrem iného interiéry Kamennej vily v Pardubiciach alebo kláštora v neďalekých Podlažiciach. Vďaka svojej jedinečnej polohe a bohatej histórii nájdete v Pardubickom kraji ako rozľahlé nížinaté oblasti, tak aj horské a skalnaté masívy; ako zachované zrubové stavby z dôb minulých, tak aj výkladné skrine modernej českej architektúry; ako jednu z najväčších riek Európy, tak aj veľa malých kľukatých potôčikov, hatí a rybníkov; ako krásne zrekonštruované hrady, tak aj bezpočet prístupných zrúcanín poznamenaných stopou času; ako malebné a pokojné mestské zákutia, tak i ruch dvoch krajských miest, ktoré sú od seba vzdialené iba dvadsať kilometrov. A to, samozrejme, nie je všetko. V Pardubickom kraji si každý nájde to svoje! Nie je na čo čakať, len ho objavovať a obdivovať…

 
Zámok Litomyšl – Filosofská-historie

 

[h1]

Po stopách filmárov vo východných Čechách

Vydajte sa po stopách filmárov, pre ktorých je Pardubický kraj veľmi obľúbenou lokalitou. Dôkazom toho je aj celý rad atraktívnych titulov, ktoré v regióne vznikli. Kto by nepoznal legendárny Formanov oscarový snímok Amadeus alebo príbeh kontroverzného svitavského rodáka Oskara Schindlera, podľa ktorého Steven Spielberg nakrútil Schindlerov zoznam?

Zaujíma vás, čo majú spoločné seriál Cirkus Humberto s rozprávkami Lotrando a Zubejda, Nesmrtelná teta či Sedem zhavranelých bratov? Zrodili sa na Veselom Kopci, kde sú tvorcovia strieborného plátna ako doma. Rovnako často sa vracajú aj do Pardubíc, kde prišla na svet trebárs slávna Dívka na koštěti čiže Saxana či neobyčajne pôsobivý Spalovač mrtvol s nezabudnuteľným Rudolfom Hrušínským. Že ste netušili, že v regióne vznikal aj seriál s legendárnym Pierrom Richardom? Áno, Pardubický kraj má veľa krás, pôvabov aj tajomstiev.

[/h1]

 

www.vychodnicechy.info

Foto na titulke:
Veselý Kopec – Cirkus Humberto

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej