ONLINE MAGAZIN

České Švajčiarsko …

Vitajte v krajine plnej tajomstiev ….

Na severe Českej republiky, pri hraniciach s Nemeckom sa na ploche 80 km2 rozprestiera Národný park České Švajčiarsko, ktorý spolu so susedným Národným parkom Saské Švajčiarsko predstavuje unikátnu oblasť pieskovcových útvarov. Národným parkom bolo toto úchvatné skalnaté územie s jedinečnou faunou a flórou vyhlásené v roku 2000. Nie je už žiadnou novinkou, že oblasť Českosaského Švajčiarska patrí vzhľadom k svojej jedinečnej prírodnej rozmanitosti i celkovej nedotknutosti k najcennejším a najzachovalejším prírodným územiam strednej Európy. Územím sa v hlbokom kaňone prediera rieka Labe a vytvára jednu z najkrajších scenérií v Európe.


Labský kaňon, foto V. Sojka

 

Krajina zrodená z mora

Pred zhruba 90 miliónmi rokov sa tu rozprestieralo plytké more, na ktorého dne sa začala tvoriť vrstva piesčitých usadenín. Keď more ustúpilo, zanechalo po sebe pieskovcovú dosku, ktorú dodnes pretvára vietor, dážď a mráz. Zrodil sa tak podivuhodný pieskovcový svet plný skalných veží, mostov, roklín a tiesňav. Charakter krajiny dotvárajú aj zalesnené vrcholy sopečného pôvodu, z ktorých najvýraznejší je Růžovský vrch, dominanta južnej časti národného parku. Raritou v európskom kontexte sú tunajšie stolové hory, z ktorých väčšina leží v susednom saskom Švajčiarsku, len jedna leží na českom území.

06 Stolové hory s mlhou,  foto Z. Patzelt 1
Stolové hory s mlhou,  foto Z. Patzelt

 

Ako to všetko začalo alebo počiatky turistiky

„Nuž, milý pútnik, ktorý snáď ako zakliaty žiješ v zovretých múroch veľkého mesta a neustále šliapeš len chodníky zaprášených ulíc, chop sa pútnickej palice a vymaň sa aspoň raz zo stiesneného životného štýlu, príď si oddýchnuť do našich hôr a lesov od námah všedného života ; nájdeš tu nevyčerpateľný prameň pôžitkov najlepšieho druhu, ktoré osviežia tvoje srdce, ducha i telo. Každému, kto z iných krajov prichádza do miestnych hôr a lesov, volám poľovnícke „Pekne vítam!“ Toľko Ferdinand Náhlík, poľovnícky adjunkt – úryvok je z najstaršieho tlačeného sprievodcu oblastí Labských pieskovcov z roku 1864 s názvom Sprievodca po Českom Švajčiarsku.


Pravčická brána, foto Z. Patzelt

 Počiatky turistického objavovania Českého Švajčiarska spadajú do druhej polovice 18. storočia. Túto oblasť začali objavovať a následne prezentovať švajčiarski výtvarníci Adrian Zingg a Anton Graff, ktorí pôsobili na umeleckej akadémii saského dvora a podnikali výlety z Drážďan pozdĺž Labe do miest medzi Pirnou a Hřenskom. Tvár tunajšej krajiny im pripomínala okolie ich domovov, preto ju nazvali Saským Švajčiarskom. Neskôr vznikol  názov České Švajčiarsko.

Turistický záujem o tento región podstatne ovplyvnil rozvoj lodnej a železničnej dopravy. V tridsiatych rokoch 19. storočia bola na Labe zahájená prevádzka parníka medzi Dečínom a Drážďanmi. Popri nákladných lodiach tu začali jazdiť aj výletné parníky. V roku 1851 bola dokončená železnica z Drážďan do Podmokiel, dnešnej časti Děčína. Tieto medzníky znamenali začiatok rozmachu turistiky, ktorý s prestávkou počas druhej svetovej vojny pokračuje dodnes.

O sprístupnenie Českého Švajčiarska na účely turistického ruchu, ktorý predstavoval významný zdroj obživy miestnych obyvateľov, sa významne zaslúžil rod Kinských – majitelia českokamenického panstva, a rod Clary-Aldringen – majitelia dečínského panstva. Dodnes nesú mnohé tradičné a turisticky atraktívne miesta v Českom Švajčiarsku mená jednotlivých členov týchto šľachtických rodov ako napríklad Rudolfov kameň, Vilemínina stena, Máriina skala, Ferdinandova či Edmundova tiesňava. Do dejín turistiky sa rod Clary-Aldringen predovšetkým zapísal tým, že sprevádzkoval tiesňavy na rieke Kamenici (prevádzka na pramiciach bol otvorený 1890) a sprístupnil najväčší skalný most v Európe – Pravčickú bránu (od 80. rokov 19. storočia). S rozvojom turistiky sa nerozlučne spája aj vznik turistických spolkov v Českom Švajčiarsku – konkrétne sa jednalo o Horský spolok pre České Švajčiarsko (Gebirgsverein für die Böhmische Schweiz, založený v roku 1878 v Děčíne) a Horský spolok pre najsevernejšie Čechy (Gebirsverein für das nördlichste Böhmen, založený v Krásne Lípe roku 1885). Oba spolky vytyčovali hlavne turistické chodníky, vydávali mapy a turistickú literatúru, otázkou cti miestnych spolkov bolo aj postavenie rozhľadne, reštaurácie či aspoň vybudovanie odpočívadiel a útulkov v ich najbližšom okolí.


Skalní most Bastei v Saském Švýcarsku, foto Z. Patzelt

Tento región však neukrýva iba jedinečné prírodné skvosty, ale bol a stále je jednou z tradičných a najznámejších oblastí turistiky v strednej Európe. Národný park České Švajčiarsko spolu so susedným Saským Švajčiarskom predstavujú ideálne miesto pre odpočinok a načerpanie nových síl. Prirodzená krása krajiny s romantickými zákutiami, ľudovou architektúrou a krásnymi vyhliadkami nabáda k objavovaniu a spoznávaniu. Okrem tradičnej pešej turistiky si tu miesto našla aj cyklistika, prechádzky na koňoch, golf, či výlety loďou po Labe. České Švajčiarsko je od mája 2009 nositeľom významného ocenenia, ktorým je titul Európska destinácia najvyššej kvality za Českú republiku a radí sa tak medzi dvadsaťjeden najvýznamnejších európskych turistických regiónov.

Prijmite naše pozvanie a objavte krajinu plnú skalných roklín, vyhliadok a podstávkových domov.

www.ceskesvycarsko.cz

 

 

Fotografia na titulke:
Pravčický důl po bouřce, foto Z. Patzelt

 

 

 

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej