ONLINE MAGAZIN

BMW 220d xDrive Active Tourer – Radosť z jazdy aj v MPV

BMW radu 2 bol veľkým prekvapením. Keď ho automobilka prvýkrát predstavila odbornej verejnosti, nikto nevedel, ako sa má na novinku pozerať. Je to bavorák, ale rodinný a s predným pohonom? Dnes vieme, že tieto dva svety idú dokopy a tvoria jeden krásny celok, o ktorom nás po dlhej trase z Bratislavy do slovinského Portorožu ani nenapadne pochybovať.

550 kilometrov tam a 550 kilometrov naspäť. Toľko a ešte zopár navyše sme odjazdili s BMW, ktoré vzbudilo snáď najväčšiu kontroverziu v portfóliu tejto automobilky, sídliacej v Mníchove, za posledné roky. Zaujímavé je, že aj napriek prevedeniu MPV, teda vozidla rodinného charakteru, je 2 Active Tourer stále to BMW, s ktorým máme tú známu radosť z jazdy. Je nevyhnutné podotknúť, že spomínaný pohon prednej nápravy je štandardom, ale my sme mali príležitosť otestovať verziu xDrive, teda ľudovo 4×4. Zaujímavosťou je, že samotný systém xDrive pridal na vozidle 61 kilogramov.

BMW 2 Active Tourer je stále ten bavorák, od ktorého očakávame vysokú kvalitu interiéru a jedinečný, celkom špecifický zážitok z jazdy. Je to tvar volantu, rozmiestnenie ovládacích prvkov, kvalitné čalúnenie a celkové spracovanie sedadiel, čo sa najviac podieľa na tvorbe dojmu z kokpitu. Ten je síce výraznejšie orientovaný na vodiča, čomu nasvedčuje predovšetkým jemné natočenie stredovej konzoly, no každý jeden pasažier sa bude vo vozidle cítiť dobre.

 

Je až prekvapivé, ako kultivovane a variabilne dokáže naftový motor pracovať. Doba, na ktorú sa odvolávajú neprajníci naftových motorov, je už dávno za nami a dnes sa stretávame s vyspelými agregátmi s takmer jedinečnými vlastnosťami. Veď aj BMW M už dnes hojne využíva práve diesel. Výkon 220d je 140 kW, teda 190 konských síl a najväčší krútiaci moment 400 Nm dosahuje pri 1750 otáčkach za minútu.

 

Rad 2 Active Tourer dokáže jazdiť v troch režimoch, ktoré poznáme aj z veľkých SUV modelov výrobcu. Eco Pro, Comfort a Sport sú také odlišné, že celkom menia charakter vozidla. V režime Sport získavame skúsenosť so silou dvojlitrového motora, ktorý nemá žiadny problém zatlačiť všetkých pasažierov do sedadla. Pracuje vo vyšších otáčkach a radikálne stúpa jeho spotreba paliva, ale v porovnaní s módmi Comfort alebo dokonca Eco Pro je výrazne svižnejší. Comfort je štandard, ktorý sme využívali pravdepodobne najčastejšie, režim Eco Pro sme zasa ocenili na diaľnici. Vtedy spotreba motora klesala ku krásne malým číslam, ktoré sú pri režime Sport prakticky nedosiahnuteľné. Priemerná spotreba vozidla pri efektívnej práci s motorom je iba 4,6 l/100 km.

 

Na BMW radu 2 sme však najviac ocenili všetky tie praktické riešenia batožinového priestoru. Je skvelé, že kufrové dvere sú automatizované a na ich otvorenie alebo zatvorenie stačí stlačiť tlačidlo.

BMW Active Tourer

Batožinový priestor je variabilný vďaka sklápacím zadným sedadlám, zásuvnej lište, menším odkladacím boxom pod podlahou, nastaviteľným úchytom, koľajniciam a sieťkam. Všetko je veľmi praktické a ľahko nastaviteľné. Pre rodinu na cestách je BMW 2 Active Tourer splneným snom.

 BMW Active Tourer

BMW 220d xDrive nie je najlacnejšie MPV. Keby sme sa rozhodovali iba na základe ceny, bavorák by v našom rebríčku kandidátov klesol veľmi hlboko. Toto vozidlo si však zákazníci vyberajú pre jeho vysokú bezpečnosť, praktickosť a samotný fakt, že sa pod jeho výrobu podpísalo BMW. To je samo o sebe garantom kvality a toho, čo sme už niekoľkokrát spomenuli – nefalšovanej radosti z jazdy. Aj tatino v stredných rokoch si prostredníctvom 2 Active Tourer môže dopriať to, po čom túžil už ako chlapec a pritom kompromis ho nebude vôbec ťažiť na duši. Takú silu má BMW 2 Active Tourer.

Technické vlastnosti:

BMW 220d xDrive

Motor: nafta, 1995 cm3, 4 valce

Výkon: 140 kW / 190 koní

Krútiaci moment: 400 Nm pri 1750 ot./m.

Kombinovaná spotreba: 4,6 l/100 km

Zrýchlenie 0-100km/h: 6,9 s

Emisie CO2: 122 g/km

Doplnková výbava: vyhrievanie volantu, športová automatická prevodovka, variabilné športové riadenie, alarm s ovládaním, zadná kamera, panoramatické strešné okno, HiFi reprosústava Harman/Kardon, BMW Live, BMW Apps, mobilná kompatibilita a ďalšie

Cena testovaného modelu: 54 693,00 EUR

Text: Erik Stríž

Mohlo by vás zaujímať:

Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej