ONLINE MAGAZIN

Ako znie sklo na severe Čiech?

Navštívte miesta, ktoré vám ponúkajú dokonalé prepojenie českých tradícií a vďaka ktorým zažijete očarujúce okamihy. Nechajte svoje zmysly podľahnúť krásam, chutiam, vôňam, podmanivým tónom a dokonalosti ľudskej zručnosti, ktoré tvoria neopakovateľné čaro českých regiónov.

Severní Čechy – sklárna_
FOTO Marek Musil

Sever Čiech je od pradávna spojený s jemným umením sklárskych majstrov. Málokto ale vie, že sklo dalo regiónu nielen zvuk, ale aj meno. Aspoň na Jablonecku, kde sa v 17. storočí výroba skla začala prejavovať aj v názvoch okolitých obcí. Na mape tak môžete prechádzať prstom cez Sklenařice alebo Sklenné atď.

Počuli ste niekedy napríklad o zvonivom zvuku lesného skla? Tajomstvo jedinečných tónov, toľko odlišných od tých, ktorými znie normálne sklo, sa ukrýva hlboko v lesoch Jablonecka, Novoborska a Kamenickošenovska. Vďaka prímesiam železa bolo sklo zafarbené do zelena a často obsahovalo charakteristické bublinky, nerovnosti aj iné kazy. Akonáhle ste do pohárov zo zeleného skla naliali víno a priťukli si, počuli ste jedinečný, sýty, zvonivý tón. Karafy boli dokonca vyrábané tak, aby pri nalievaní vydávali zvláštne klokotavé zvuky. Vďaka oživenej tradícii severočeskych sklárov si môžete tento nezabudnuteľný zvuk užívať pri posedení s vašimi najbližšími aj dnes.

FOTO Digital Circus a Marek Musil

Pozoruhodný je aj príbeh tradičných lustrov s krištáľovými príveskami. Ich sláva sa začala šíriť z Kamenického Šenova už v 18. storočí, kedy nimi boli vyzdobené kráľovské paláce po celej Európe na čele s úchvatným zámkom vo Versailles. V klasických i netradičných prevedeniach sú dnes pýchou svetových stánkov kultúry. Napadlo by vás, že tóny talianskych árií v milánskej La Scale sa odrážajú práve od českého lustra?

Kde sklárske tradície žijú a môžete sa s nimi zoznámiť?

Prezrite si tradičné obydlia sklárov a expozície venované histórii sklárskych osád Jizerských hôr. Sklárska osada Jizerka, pomenovaná po riečke Jizerke, je v súčasnosti útulnou osadou so stopami pôvodných obyvateľov a sklárov v prekrásnej krajine Jizerských hôr. V októbri si nenechajte ujsť tradičné Anenské sklárske slávnosti na Jizerke, ktoré ponúkajú ukážky sklárskych i tradičných remesiel, predaj výrobkov a bohatý kultúrny program.

V miestnom Múzeu Jizerských hôr spoznáte dejiny sklárskej výroby, jej tradície i súčasnosť.

Spoznajte viac na www.tradicemasmysl.cz a presvedčte sa, že príslovie zlaté české ručičky platí na severe Čiech dvojnásobne. Uvidíte, že umenie a jedinečnosť práce predkov žijú vďaka zapáleným sklárskym majstrom ďalej.

Vychutnávajte si české tradície všetkými zmyslami v Česku, krajine príbehov.

 

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej