ONLINE MAGAZIN

Kawasaki GTR1400 2015 (ZG1400-EFF) – Testujeme na vlastnej koži

 

Táto motorka sa nesnaží tváriť, že vás bude každý deň voziť do práce a podvečer zasa domov. Chce patriť do sveta slobody a tisícov kilometrov, ktoré prejazdíte aspoň dva razy za rok. Kawasaki GTR1400 pokračuje vo všetkom tom pozitívnom, čo na nej oceňovali odborníci i amatéri už v roku 2010, pridáva však niekoľko technických vylepšení. Stále však platí, že je to akýsi cestovateľ na steroidoch, ktorý má nielen vizuálne atraktívny zovňajšok, ale aj silu pod kapotou.

155 koní na dvoch kolesách

Úroveň technickej výbavy stavia model GTR1400 na úroveň, ktorú obsadzujú prémiové značky – navyše ju ponúka ako štandard a nie ako súčasť príplatkovej výbavy. Všetky tie technológie majú za cieľ nielen zvýšiť komfort, ale aj samotnú bezpečnosť. Napríklad motor, pôvodne vyvíjaný od toho v modeli ZZR1400, je prispôsobený pre potrebu jazdy v nízkych a stredných otáčkach, je chladený kvapalinou a prichádza s variabilným časovaním ventilov. Poskytuje významnú časť maximálneho krútiaceho momentu aj v nízkych otáčkach a pôsobivý je tiež pohľad na jeho technické parametre. Má maximálny výkon mimoriadnych 114 kW (155 koní) a napojený je na 6-stupňovú prevodovku.

Vyspelá technika je aj v štandardnej výbave

Trakčná kontrola od Kawasaki má priamy vplyv na bezpečnosť a aj pocity počas jazdy. Aj na klzkom povrchu dokáže spraviť jazdu príjemnou a pokojnou, bez výrazných prešmykov. Snahou inžinierov a konštruktérov bolo zabezpečiť čo možno najlepšie rozloženie pohonu a najlepšiu priľnavosť zadného kolesa k vozovke. Systém trakčnej kontroly v podstate sleduje rozdiely v rýchlostiach predného a zadného kolesa. Prínosom je funkcia K-ACT (Kawasaki Advanced Coactive-braking Technology), ktorá počas brzdenia vyrovnáva motocykel a zabraňuje strate rovnováhy. To ocenia nielen menej skúsení vodiči, ale aj tí, ktorí už zopár podobných stresových situácií na svojej motorke prežili. K-ACT ABS zaručuje ideálne rozloženie brzdnej sily a maximalizuje jej účinok. Ďalším skvelým (hoci občas prehliadaným) prvkom vo výbave sú senzory zmeny tlaku v pneumatikách. Sú súčasťou štandardnej výbavy a fungujú aj počas jazdy. Keď tlak vzduchu klesne pod 220 kPa, zobrazí sa varovná notifikácia. Technologicky úžasne prevedené je kompenzovanie nepresnosti merania v dôsledku teploty. Skrátka, systém berie do úvahy aj teplotu a prirodzenú expanzívnosť vzduchu.

Štartovanie bez kľúča

Zvýšenú pozornosť si zaslúži aj odomykací systém KIPASS, ktorým motorku naštartujete aj bez vkladania kľúča, stačí mať vo vrecku bezkontaktný kľúč – podobne, ako v moderných drahších autách. Keď sa od motocykla vzdialite na niekoľko metrov, už sa nebude dať naštartovať. Pre zvýšenie bezpečnosti Kawasaki začlenilo imobilizér priamo do systému zapaľovania. Kawasaki GTR1400 si zaslúži zvýšenú pozornosť pre množstvo detailov, ktorými spríjemňuje jazdu a vychádza v ústrety vodičovi. Či už je to elektricky nastaviteľné predné sklo, rozmerný displej s prakticky nastavenými funkciami, asistent pre efektívnejšiu jazdu, množstvo odkladacích priestorov s veľkým objemom alebo štartovanie bez vkladania kľúča do spínača. A osobná skúsenosť ?  Je celkom zrejmé, že nás Kawasaki nielen milo prekvapilo, ale aj oslovilo. Model GTR1400 je ideálny na dlhé cesty, ktoré všetci tak potrebujeme a máme ich radi. Snáď jediná vec, ktorá nám ešte na tomto technicky prepracovanom stroji chýba, je autopilot, ktorému by sme počas tisícov kilometrov na chvíľu zanechali riadenie a užívali si okolité scenérie.

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej