ONLINE MAGAZIN

Varenie v prírode je čoraz ľahšie

V blížiacej sa turistickej sezóne poteší značka Primus všetkých nadšencov trekingu a kempovania. V náruči prírody – bez pohodlia a vybavenia, ktoré ponúka domáca kuchyňa, si s pomocou praktických pomocníkov dokáže každý človek pripraviť chutné pokrmy či už je v horách, v stane alebo pri vode.

 

 

Turistický take-away

Ak sa práve nechystáte podniknúť niekoľkodňovú túru, na kratšie výlety vám postačí aj menšie množstvo jedla, ktoré si pripravíte doma. Keďže Primus okrem varičov a príslušenstva ponúka aj kompletný sortiment outdoorového riadu, predstavil nové nádoby TrailBreak Lunch a fľaše TrailBreak EX. Ide o antikorové kanistre s dvojitým vákuovým dnom, ktoré uchovajú teplé jedlo či osviežujúci nápoj. Telo obidvoch doplnkov je vyrobené z kvalitnej nehrdzavejúcej ocele, TrailBreak EX má silikónový návlek. Produkty sú dokonale prispôsobené na uchopenie, vďaka čomu sa len tak ľahko nevyšmyknú, dokonca ani z rukavíc. Ich využitie sa však „neobmedzuje“ iba na turistiku. Rovnako dobre poslúžia deťom v škole, rybárom či ľuďom, ktorí si chcú dať rýchly obed v kancelárii. TrailBreak Lunch ľahko uchová akékoľvek jedlo počnúc teplou polievkou či omáčkou, končiac ryžou alebo mäsom, jednoducho sa plní aj čistí. TrailBreak EX je zasa vybavený dvoma brzdiacimi zátkami – jedna uchováva teplotu, druhá (ClickClose) slúži na ľahšie pitie priamo z fľaše, a to aj pri veľmi nízkych teplotách či silnom vetre. Jej súčasťou je, samozrejme, aj šikovný pohárik. Nádoby aj fľaše sú dostupné v štyroch príjemných farebných vyhotoveniach.

Na plný plyn za každých okolností

Vedeli ste, že spotreba plynu v kartuši, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou outdoorových varičov, môže pri rozličných teplotách kolísať? V dôsledku toho zariadenie nefunguje v rozdielnych podmienkach rovnako efektívne. Spoločnosť Primus preto vyvinula tri rozličné druhy plynu, ktoré nachádzajú využitie v jednotlivých sezónach. Zmesi sa navzájom odlišujú farbami bombičky – zelená označuje takzvaný letný plyn (Summer Gas), čierna zasa zimný plyn (Winter Gas), zatiaľ čo červená ukrýva špeciálnu zmes plynu (Power Gas) s celoročným využitím. Summer Gas je nastavený na teploty 15 °C až 40 °C a stará sa o to, aby pri daných podmienkach nedochádzalo k nadmernej spotrebe paliva, ako sa deje pri bežných plynových zmesiach. Naproti tomu Winter Gas slúži ideálne pri naozaj chladných teplotách, pohy bujúcich sa medzi -22 °C až 10 °C, kedy väčšina konvenčných zmesí nedosahuje potrebný výkon. Winter Gas za svoju efektívnosť vďačí inovácii s názvom VapourMeshTM. Ukrýva sa vo vnútri kanistra a obsahuje absorpčný papier, rozširujúci celkovú plochu, na ktorej pod vysokým tlakom dochádza k premene kvapalného paliva na plyn. Už po 60 minútach varenia dosiahne zariadenie približne o 9 % vyšší výkon než v prípade použitia bežných plynových zmesí, po dvoch hodinách dokonca stúpa až na 18 %. Power Gas je jednou z mála plynových zmesí, ktoré zabezpečia spoľahlivú prevádzku variča takmer v ktoromkoľvek období, a to pri teplotách od -15 °C do 25 °C. Je preto vítaným pomocníkom najmä v situáciách, keď vládne veľmi nevyspytateľné počasie.

 

NÁ ŠTIP

V prírode najčastejšie natrafíte na nerovné povrchy ako sú sneh, piesok alebo štrk, kvôli bezpečnosti je však potrebné zabezpečiť variču dostatočnú stabilitu predtým, než začnete  variť. Paw Ti je skvelým doplnkom, ktorý má vďaka kompaktnému titánovému telu iba 55 gramov a pritom si udržuje želanú rovnováhu, ale aj vysokú trvácnosť.

 

RECEPT Z KUCHYNE PRIMUS

Nepálsky Dal Bhat

 

Tento recept, určený pre štyri osoby, je trošku zložitejší (jeho príprava trvá približne 30 minút), ale výsledok stojí za to. Červenej šošovice sa nemusíte báť, na rozdiel od hnedej sa uvarí v priebehu 15 – 20 minút. Potraviny sa udávajú v decilitroch, ktoré si v exteriéri bez problémov odmeriate starou dobrou „hrnčekovou“ mierou.

 

INGREDIENCIE:

3 dcl predvarenej dlhozrnnej ryže

1 žltá cibuľa

2 strúčiky cesnaku

2,5 dcl červenej šošovice

1 polievková lyžička mletého čili korenia

1/2 polievkovej lyžice mletého zázvoru

1 polievková lyžica mletého koriandru

1 polievková lyžica mletej rasce

400 gramov zeleniny/zemiakov

olej, soľ a korenie

POSTUP:

Ryžu uvarte podľa návodu (okolo 20 minút). Nakrájajte cibuľu a nasekajte cesnak, potom ich na stredne silnom ohni pár minút opekajte na oleji, až kým cibuľa trochu nezmäkne. Primiešajte šošovicu a zalejte ju vodou do výšky 1 cm. Približne 10 minút povarte do mäkka, osoľte a okoreňte. Keď je ryža hotová, opečte na troške oleja zmes čili korenia, zázvoru, koriandru a rasce. Pridajte zeleninu a/alebo zemiaky a pravidelne miešajte, kým jedlo nenadobudne zlatú farbu. Nakoniec dosoľte a okoreňte. Dobrú chuť.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej