ONLINE MAGAZIN

Honda ustanovila nový rekord GUINNESS WORLD RECORD™

v spotrebe paliva s priemerom 2,82 litra na 100 kilometrov počas jazdy naprieč 24 krajinami EÚ dlhej 13 498 kilometrov.

Honda ustanovila nový rekord zapísaný do GUINNESS WORLD RECORD s názvom“ Najnižšia spotreba paliva – všetkých 24 susediacich krajín EÚ (všetky automobily), s priemerom 2,82 litra na 100 kilometrov počas 25-dňovej jazdy dlhej 13 498 kilometrov naprieč všetkými 24 susediacimi krajinami EÚ.

Guinness World Records

Počas celej tejto cesty sedeli za volantom Civic Tourer 1,6 i-DTEC dvaja členovia tímu európskeho výskumu a vývoja (R&D) spoločnosti Honda, Fergal McGrath a Julian Warren, ktorí sa na túto cestu podujali, aby podali ďalší dôkaz o výnimočnej spotrebe vozidla Tourer v reálnych podmienkach.

Táto neuveriteľná vzdialenosť je porovnateľná so vzdialenosťou zo Spojeného kráľovstva do Austrálie, pričom tím na nej dopĺňal palivo len deväťkrát. Vozidlo dosiahlo neuveriteľný priemer 1 500 kilometrov na jednu plnú nádrž a celkové výdavky na palivo počas celej cesty boli len 645 eur*.

Honda sets new GUINNESS WORLD RECORDS™ title for fuel efficiency Honda sets new GUINNESS WORLD RECORDS™ title for fuel efficiency Honda sets new GUINNESS WORLD RECORDS™ title for fuel efficiency

Tím vyrazil na svoju epickú cestu z belgického mesta Aalst v pondelok 1. júna a po kontinente pokračoval v smere hodinových ručičiek. Na miesto začiatku svojej cesty sa vrátili vo štvrtok 25. júna, pričom zaznamenali neuveriteľné hodnoty spotreby paliva, ktoré boli lepšie ako uvádzaná spotreba Tourera – 3,8 litra na 100 kilometrov – o viac ako 25 %.

Fergal McGrath hovorí: „Bolo to náročné, ale naozaj sme si to užívali. Úsilie vynaložené na stanovenie nového rekordu v GUINNESS WORLD RECORDS stálo za to. Bolo to veľké úsilie celého tímu, takže by som sa rád poďakoval za zanietenie a podporu všetkým zainteresovaným. Po strávení takéhoto množstva času za volantom sme s Julianom šťastní, že si môžeme na chvíľu opäť sadnúť za svoje pracovné stoly.“

Guinness World Records

Oficiálny názov pokusu o získanie titulu GUINNESS WORLD RECORDS je „Najnižšia spotreba paliva – všetkých 24 susediacich krajín EÚ“, pričom hodnota sa bude merať v litroch na 100 km a v míľach na jeden galón počas celej cesty.

Podľa pravidiel musia byť počas celej cesty v aute tí istí dvaja vodiči, konkrétne Fergal a Julian, ktorí sú už 18 rokov kolegovia v oddelení výskumu a vývoja spoločnosti Honda, so sídlom v Spojenom kráľovstve. Každý deň musia najazdiť okolo 600 kilometrov, čo im trvá približne 7,5 hodiny.

Guinness World Records

Na základe prísnych pravidiel pokusu o získanie titulu GUINNESS WORLD RECORDS musí vozidlo prejsť všetkými 24 krajinami, pričom sa ako potvrdenie absolvovania pokusu musia zhromažďovať dôkazy vrátane denníka spotreby a najazdenej vzdialenosti, záznamov z GPS, videí a fotografií a podpisov nezávislých svedkov. S cieľom zaistiť presné monitorovanie trasy, času a najazdenej vzdialenosti bolo rekordné vozidlo vybavené sledovacím zariadením, ktoré poskytla spoločnosť TRACKER (člen korporácie Tantalum Corporation), zaoberajúca sa telematikou vozových parkov a vyhľadávaním ukradnutých vozidiel.

Podľa pravidiel pokusu o stanovenie rekordu musí byť vozidlo v každom ohľade štandardným modelom bez úprav, ktoré by mohli znamenať výhodu, aby sa simulovali reálne podmienky. Toto pravidlo preverili nezávislí svedkovia na začiatku a na konci pokusu. Palivo sa dopĺňalo na bežných čerpacích staniciach, pričom pri každom tankovaní bola palivová nádrž naplnená na maximum, aby vozidlo nemalo výhodu v podobe zníženej hmotnosti. Okrem toho boli pneumatiky nahustené na odporúčaný tlak a geometria kolies bola nastavená na výrobné parametre s cieľom simulovania skúsenosti bežného zákazníka.

Tím, ktorého obaja členovia sú amatérski vodiči, sa tiež snažil ukázať, že pomocou niekoľkých jednoduchých no veľmi efektívnych techník jazdy môže ktokoľvek dosiahnuť takúto výnimočnú spotrebu paliva. Jednoducho použili veľmi logické spôsoby vrátane dôsledného a citlivého plánovania trasy, plynulej a konzistentnej jazdy bez prudkého zrýchľovania alebo brzdenia, očakávania jazdných podmienok, neprevážania zbytočnej záťaže a zabezpečenia správnej údržby vozidla za každých okolností. Rýchlosť bola vždy v súlade s predpismi a jazda sa prispôsobovala dopravným podmienkam.

Guiness World Record

 Lubomír Konečný, PR manager HME Slovensko, komentuje: „Je to neuveriteľný úspech a celý tím by mal byť hrdý na svoje úsilie, ktoré vynaložil na ustanovenie tohto nového rekordu GUINNESS WORLD RECORD. Najazdiť za 25 dní vzdialenosť ako zo Spojeného kráľovstva do Austrálie je obrovská výzva, na ktorú by sa podujal len málokto. Hodnoty spotreby paliva sú vynikajúce, najmä ak vezmete do úvahy, že nejde o malé auto, ale o kombi s najväčším batožinovým priestorom a výnimočnou praktickosťou v rámci svojej triedy.“

 

*Vypočítané na základe priemernej ceny nafty v Spojenom kráľovstve počas júna 2015, zdroj www.fleetworld.co.uk.

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej