ONLINE MAGAZIN

5 tipov ako nedať zlodejom šancu

Máme pre vás ešte zopár tipov, pomocou ktorých sa môžete ľahšie brániť pred zlodejmi. Vo všetkých prípadoch ide o riešenia, ktoré poskytnú ochranu najmä pred tuctovými vlamačmi bez špecializácie. Pokiaľ potrebujete chrániť naozaj hodnotný majetok, využite určite profesionálnejšie, sofistikovanejšie riešenie bezpečnosti.

 

 

1  Neukazujte svoju neprítomnosť

Ak budete vysielať signály, že ste odcestovaní, bude to zároveň aj signál pre prípadných zlodejov. Príkladom zlého signálu môže byť napr. preplnená poštová schránka. Za drobný poplatok síce pošta pozdrží doručovanie zásielok počas vašej neprítomnosti, no rôzne akciové letáky zo supermarketov by vašu schránku plnili ďalej, a preto je lepšie požiadať susedov alebo známych, aby vám denne vyberali poštu a vy ste nepriťahovali zbytočnú pozornosť. Vyhnite sa tiež správam, že odchádzate na dovolenku na vašom blogu alebo sociálnych sieťach. Virtuálny svet nechajte chvíľu žiť vlastným životom a o všetkom sa podeľte s priateľmi až po návrate.

 

2   Oklamte zlodeja

Časový spínač s pevným alebo náhodným programom môže nasimulovať nejakú aktivitu vo vašej domácnosti, aj keď tam nikto nebude. Vhodným maskovacím manévrom je napríklad rozsvecovanie svetiel alebo spúšťanie rádia, na ktoré môžete využiť programovateľnú spínanú alebo inteligentnú, cez aplikáciu ovládanú, elektrickú zásuvku. Alternatívou, prípadne doplnkom pre takýto systém, môže byť farebné LED svetlo, ktoré v byte simuluje televízor. Presne tak bude náhodný pozorovateľ cez vaše okno vnímať farebné blikotavé svetlo.

 

3    Nenechávajte doma cennosti

Dôležité doklady a cennosti nenechávajte doma voľne pohodené bez dozoru.

Môžete ich uložiť do domáceho sejfu, no bezpečnejšie je uložiť ich do prenajatého bankového trezoru, alebo môžete požiadať o ich dočasné uskladnenie dobrého známeho, príp. svojho zamestnávateľa.

 

4   Nenechávajte dom bez dozoru

Nie je potrebné najímať si hneď ochranku. Aj jednoduchší elektronický zabezpečovací systém s GSM komunikátorom alebo internetovým pripojením splnia rozhodne svoju úlohu. Kvalita úrovne zabezpečenia, pochopiteľne, závisí aj od výšky vašej investície, no rozhodne to netreba hnať až do extrémov. Aj kamera za stovku splní dobre svoj účel. Požiadajte zopár známych, aby občas pozreli na váš dom a prípadne vám môžu vyberať aj poštu.

 

5   Nezabudnite na poistenie

Pred odchodom na dovolenku je vhodné mať domácnosť poistenú. Výšku poistnej sumy si

klient vo väčšine poisťovní môže určiť sám a v poistnej zmluve sú zahrnuté aj iné riziká než len krádež (napr. živelné udalosti, atmosférické zrážky či iné škody). Poisťovne od svojich klientov vyžadujú zabezpečiť aspoň minimálnu ochranu, pričom výška možnej poistnej suma závisí aj od požiadavky na bezpečnosť. Limitovaná tiež môže byť pri niektorých položkách, napríklad cennostiach a starožitnostiach maximálna výška úhrady poisťovňou. Takéto predmety je potrebné pripoistiť extra, alebo ich min. počas dovolenky uložiť v prenajatom trezore v banke.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej