ONLINE MAGAZIN

Užitočné rady ako prežiť na vode (s úsmevom )

Kedy je najlepší čas na rafting alebo splav?

Sezónu začíname v apríli a zvyčajne ukončujeme v septembri. Najlepší rafting s nami zažijete v jarných mesiacoch (apríl-jún) počas topenia sa snehu v horách na riekach Belá na LiptoveSoča v Slovinsku alebo Noce v Taliansku. Tento čas je vhodný pre záujemcov o náročnejší rafting. Je však treba počítať aj s chladnejším počasím. V priebehu letných mesiacoch (júl-september) sa obtiažnosť riek znižuje sú tak vhodnejšie pre ľudí preferujúcich menšiu obtiažnosť raftingu či istotu pekného a teplého počasia. Splavy na kľudnejších riekach ako Malý DunajHronMorava je možné absolvovať počas celej sezóny.

Čo je to obtiažnosť rieky?

Klasifikácia obtiažnosti riek je na škále od WW I do WW VI, kde WW I označuje rieku ako veľmi ľahku až WW VI ako nesplavnú. Naše najobľúbenejšie rieky, na ktorých ponúkame rafting majú obtiažnosť WW II – WW IV. Splavy slovenských riek spadajú do škály ZW až WW I.

 

Koľko osôb sa zmestí do jedného raftu/kanoe?

Lode sú stavané pre 6 až 8 osôb. Naše rafty Pulsar 420 firmy Gumotex patria medzi najkvalitnejšie a najbezpečnejšie. Rýchly a pevný trup, dokonalá stabilita zaručuje bezpečnú jazdu aj cez najväčšie pereje. V každom rafte je s vami vždy skúsený inštruktor. Na ľahšie rieky ako Salza využívamie 2-3 miestne nafukovacie člny. Splavy organizujeme na 2 miestnych kanoe spojením dvoch lodí do katamaránu, čo zaručuje dokonalú stabilitu plavidla.

Sú pri raftingu/splave obmedzenia?

Raftingu sa môže zúčastniť aj úplný začiatočník. Podmienkou je osoba staršia ako 10 rokov (v sprievode zákonného zástupcu) a plavec. Ľuďom so srdcovými poruchami, zdravotnými ťažkosťami, extrémnou obezitou či tehotným ženám sa rafting neodporúča. Splavy slovenských riek s nami môže absolvovať úplne každý.

Čo si mám na rafting/splav priniesť?

Vystroj na rafting tj. neoprén, obuv, záchrannú vestu, nepremokavú bundu, prilbu, pádlo vám zabezpečí naša spoločnosť. Odporúčame priniesť si len vlastné termo prádlo, plavky,  uterák a hygienické potreby. Ak nosíte okuliare, je potrebné zabezpečiť si ich na hlave proti strate. Na splav odporúčame športové a voľné oblečenie, náhradnú obuv. V prípade nepriaznivého počasia, odporúčame tenký dlhý rukáv, nohavice a pršiplášť (poncho). Splavy sa organizujú v teplých mesiacoch (máj – september ), preto berieme do úvahy len letné dažde.

Je rafting bezpečný?

Rafting je napínavý, vzrušujúcimokrý a neuveriteľne zábavný. Avšak ako vo všetkých outdoorových športoch je aj tu riziko. Práve toto riziko prispieva k vzrušeniu a je jedným z dôvodov, prečo ľudí tento šport baví.  Naši ištruktori sú skusení a vyškolení naminimalizovanie týchto rizík a štatisticky je na rafte bezpečnejšie než v aute. Medzi najčastejšie zranenie patrí spálenie sa na vode od slnka.

Aká je možnosť, že vypadnem z raftu do vody a čo mám potom robiť?

Verte alebo neverte, väčšina si nakoniec vyskakovanie z raftu a plávanie vo vode zamiluje. Je to zábavne a osviežujúce. Ako sa pri takej situácii zachovať vám pres každou jazdou vysvetlia a názorne úkážu naši inštruktori.

Ide sa na vodu aj keď prší?

Rafting je mokrá aktivita „na vode“ a my raftujeme keď svieti slnko, ale aj keď prší. Máme však právo a povinnosť zastaviť rafting ak z dôvodu hustého dažďa či búrky sa vodná hladina extrémne zvýši.

Môžem si do raftu zobrat fotoaparát/kameru?

Všeobecné pravidlo je, že na vodu neberte nic čo nie je vodotesné alebo by ste mohli ľahko stratiť. Odporúčame len vodotesné fotoaparáty alebo kamery pripevnené k telu. Ak tieto aparáty nevlastníte foto a video dokumentáciu z priebehu raftingu či canyoningu zaznamenáme našou GoPro kamerou. Na vodu neodporúčame brať ani cenné veci ako telefón, peňaženku, kľúče od vozidiel, šperky a pod.

Čo je to canyoning?
Táto aktivita je súčasťou našich programov. Samotná definícia znie náročne, netreba však mať obavu. Sami neskôr pocítite, že to bol jeden z najlepších zážitkov aké ste absolvovali. Jedná se o zdolávanie kaňonu, horských potokov v smeru ich toku za použitia rôzných techník, ako je brodenie sa v koryte, šmýkanie sa po prírodných tobogánoch, zlaňovanie skalných stien alebo vodopádov, plávanie  či skoky do vody.

Keď to mohli dať aj kolegovia z agentúry ad1 a redakcie Slovak Lines, tak to dajú  vsetci !

Majte na mysli!

Je zakázané požívanie alkoholických nápojov a iných omamných látok pred aktivitami a počas nich. Inštruktor má právo takúto osobu vylúčiť z posádky bez nároku na vrátenie peňazí. Alkohol alebo drogy požité pred raftingom alebo canyoningom ohrozujú životy vaše, ale aj ostatných.

Viacej užitočných informácií nájdete na stránke www.eurorafting.sk

 

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej