ONLINE MAGAZIN

Konečne netreba žiadať o vízum do Spojených štátov amerických!

Na Saint Thomas nikdy nezabudnete

Neviete, kam sa skôr vybrať a čo si pozrieť? Ideálnou voľbou sú Americké Panenské ostrovy, konkrétne ostrov Saint Thomas.

 town

Saint Thomas má síce len necelých 78 štvorcových kilometrov, nájsť tu však možno podobnosti s inými miestami sveta. Tyrkysové lagúny ako na Maldivách, tropické ovocie ako v Thajsku, poloprázdne pláže ako na Bora Bora, kvitnúce bugenvílley ako v Izraeli, čerstvé kokosové mlieko ako na Kube, architektúra mestečiek ako v Dánsku, africké rytmy ako na rovníku a na pláži vám bude robiť spoločnosť leguán ako na Galapágoch.

Pre milovníkov pláží

Saint Thomas som si zvolila najmä pre Magen’s Bay. Vďaka nevšednému tvaru srdca, blankytnej vode, nádherne jemnému piesku a takmer míľovému palmovému arborétu je jednou z troch najkrajších pláží na svete. Na ostrove nájdete mnohé nedotknuté pláže a každá je svojím spôsobom jedinečná. Ak chcete kŕmiť rybky bez potápania, zamierte na Coki Beach. V zálive Cinnamon Bay zasa nafotíte fascinujúce skalné zákutia. Surfistom sa určite bude najviac páčiť na pláži Sapphire, skvelý zážitok ponúka aj Trunk Bay na ostrove Saint John. Práve do tohto ostrova sa v 50. rokoch minulého storočia zamiloval sám milionár Laurence Rockefeller. Ak chcete spojiť príjemné s poučným, odporúčam návštevu ostrovčeka Buck Island. Nachádza sa neďaleko tretieho najväčšieho ostrova Saint Croix a ponúka výlet pod morskou hladinou. Underwater trail vás naučí nielen ako sa volajú a ako žijú morské ryby, ale aj čím sa živia a o koľkej sa vracajú k útesu.

hotel

Pre milovníkov histórie

Na Saint Thomas si každý príde na svoje. Ponúka totiž bohatú paletu aktivít a atrakcií. Milovníci histórie si môžu nafotiť impozantnú kamennú vežu z roku 1665 zvanú Bluebeard’s Castle či pevnosť Fort Christian. Dávnejšiu históriu objavíte v turistickom informačnom centre, ktoré sa nachádza v Emancipation Parku, kde 3. Júla 1848 verejne čítali vyhlásenie zrušenia otroctva. Určite navštívte aj synagógu postavenú v roku 1833. Okrem toho, že je najstaršou v západnej hemisfére, 182 rokov úspešne odoláva tropickému počasiu.

Pre milovníkov pohybu

Športovci sa môžu vybrať kajakovať cez mangrovové močiare v sprievode vodných korytnačiek, zahrať si bowling, golf (napríklad na 18-jamkovom ihrisku Mahogany Run Golf Course) či tenis, ísť na ekologické túry alebo sa potápať, plachtiť a surfovať. Ku každej dovolenke neodmysliteľne patria aj nákupy. V útulných farebných obchodíkoch s drevenými okenicami máte na výber krištáľ, šperky, hodinky, parfumy, textil, tabak, alkohol či drahé kamene za rozprávkové ceny.

Pre milovníkov dobrôt

Írečité kaviarničky na Saint Thomas vás pohostia voňavou kávou, ale aj sladkými koktailami z miestneho Cruzan rumu. Najlepšie banánové daiquiri na celom ostrove miešajú na vyhliadke vrchu Mountain Top, kde lahodný pôžitok umocňuje krásny výhľad na okolité miniostrovčeky vyčnievajúce z trblietajúcej sa hladiny mora.

Tip autorky

V hlavnom meste Charlotte Amalie nasadnite na lanovku smerujúcu na Paradise Point a pozorujte, ako sa zapadajúce slnko stráca v morských vlnách. Je to excelentný zážitok!

Čo možno neviete

Americké Panenské ostrovy sú teritórium Spojených štátov amerických. Majú rozlohu 352 km2 a žije na nich 108 448 obyvateľov. Toto súostrovie sa skladá zo siedmich väčších a niekoľkých menších ostrovov. Najznámejšie ostrovy sú Saint John (najzelenší), Saint Thomas (najkomercionalizovanejší) a Saint Croix (historicky najautentickejší; Krištof Kolumbus ho po vylodení 14. novembra 1493 pôvodne pomenoval Holly Cross).

 

 

Text: Lucia Mašková

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej