ONLINE MAGAZIN

Za autolekárničku hrozí pokuta

Vyrážate na cesty autom?
Skontrolujte si pred odchodom  autolekárničku.
Ak uplynul dátum jej exspirácie, je to akoby ste ju nemali vôbec.
Pokuta môže dosiahnuť 50 eur.

Vzhľad a zloženie autolekárničky  stanovuje zákon. Je súčasťou povinnej výbavy auta a jej absencia je dôvodom na pokutu rovnako ako chýbajúce ťažné lano či výstražný trojuholník. Obsah má rozdelený do štyroch samostatne balených modulov podľa účelu použitia:

IMG_9255

 

Modul č. 1 – Pomôcky, dezinfekcia a ochrana záchrancu

Modul č. 2 – Malé rany, odreniny

Modul č. 3 – Veľké rany, krvácanie, popáleniny

Modul č. 4 – Zlomeniny, poranenia kĺbov

Ak je zdravotnícky materiál, teda čo len jeden z modulov s prešlým dátumom spotreby, celá lekárnička sa považuje za neplatnú. Nemusíte meniť však lekárničku celú, postačí si v lekárni vymeniť len daný modul.

IMG_9274

 

“Cena a kvalita autolekárničiek býva odlišná, aj keď je ich zloženie identické. V lacnejších lekárničkách môžu prekvapiť nekvalitné nožnice alebo náplasti so slabou priľňavosťou. Rozdiel môže byť i v kratšej dobe použitia zdravotného materiálu a teda potreby jeho skorej výmeny. Kvalitné lekárničky majú spravidla dlhšiu dobu použitia, aspoň 48 mesiacov,” vysvetľuje Luděk Ogoun z Hartmann-Rico (výrobca zdravotníckeho materiálu)

Správna lekárnička podľa zákona musí byť v nepremokavom obale oranžovej farby na celom jej povrchu. Teda žiadne priesvitné fólie. Obal musí byť odolný voči prachu a teplotám od  -20 °C až +60 °C. Na lícnej strane obalu musí byť slovné označenie a v strede musí byť  umiestnený rovnoramenný biely kríž.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej