ONLINE MAGAZIN

Odhaľte pravdu a budete odmenení

Mimoriadne silný príbeh Jozefa Banáša o tom, že skutočný zmysel života sa oplatí hľadať.

Kniha mala

Velestúr je príbeh o Mužovi predstavujúcom tvorivého človeka, ktorý je pochybovačom i veriacim zároveň,“ hovorí o svojom najnovšom diele Jozef Banáš a pokračuje: „Chce ľudí motivovať, lenže nerobí to správnym spôsobom. Video meliora proboque deteriora sequor – Vidím a schvaľujem lepšie, za horším kráčam, povedal Ovídius a vystihol tým cestu azda každého smrteľníka. Hrdina knihy – Muž v strednom veku – si to hlboko a bolestne uvedomuje. Chce žiť naplno, búri sa proti bezduchému pôžitkárstvu, žije však v prostredí,v ktorom je pôžitkárstvo bez ducha základnou hodnotou. V tomto prostredí hľadá cestu cnosti, provokuje k pozitívnemu činu, žiaľ, nie vždy tým správnym spôsobom. Pri sile Mužovho ega ostáva jeho milujúcej Žene len možnosť bezmocne sa prizerať. Je to príbeh o mne, o každom z nás, kto pochopí, že zmeniť sa môžeme len činmi, ktorými prejavíme odvrátenú stranu strachu – odvahu.

Muž v rozhovoroch so záhadným Liečiteľom (možno svojím druhým ja) hľadá príčiny pádov, ktoré ho postihli, keď chcel vzlietnuť. Postupne začína chápať, že pád je súčasťou vzletu, tak ako je pýcha súčasťou pokory, svetlo súčasťou tieňa, Mefisto súčasťou Fausta.

Človek má neraz pocit, že žije v tieni, a to len preto, lebo stojí k slnku chrbtom. Stačí sa obrátiť – a zistí, že svetlo ho obklopuje. Príbeh Muža a Ženy je akési podobenstvo o obracaní sa k svetlu prostredníctvom pochopenia vlastných chýb. Každý z nás putuje v živote k svojmu symbolickému Velestúru. Tento vrch s tajomným runovým nápisom je reálny a nachádza sa v samom srdci Slovenska. Zabudnutý takmer ako naše slovanské korene. Preto si ho Jozef Banáš zvolil za svoj symbol. Ak porozumieme jeho dávnym odkazom tak, ako im porozumel Muž, hádam odkľajeme aj tajomný Velestúr v každom z nás. Len TO nesmieme vzdávať. Ako vravia v Indii – všetko sa nakoniec na dobré obráti.

Ak sa neobráti, ešte nie je koniec…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jozef Banáš je jeden z najúspešnejších slovenských autorov ostatného desaťročia. Je nositeľom mnohých literárnych ocenení doma a v zahraničí. Jeho knihy preložili do ôsmich jazykov. O svojich dielach besedoval v šestnástich krajinách. Dan Brown ho označil za „hľadača pravdy“ a dalajláma mu počas stretnutia v Kašmíre v júli 2014 požehnal k úsiliu zbližovať ľudí. Jozef Banáš je autorom viac ako tristo glos a komentárov, ktoré pravidelne uverejňuje v rôznych médiách. Osobitý zmysel pre humor prejavuje vo svojej pravidelnej talk-show Na kus reči. Román Velestúr je v poradí jeho jedenásta kniha.

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej