ONLINE MAGAZIN

Lyžujte a bývajte v čarovných Tatrách

Napriek tomu, že Slovensko nie je vyhľadávanou lyžiarskou veľmocou, naše hory sú také rozľahlé, že pri každom väčšom meste nájdete do 30 minút jedno lyžiarske stredisko. Slovenské hory ponúkajú milovníkom zimných športov viac ako 1000 vlekov a vyše 300 moderných lanoviek. Najväčšie a najznámejšie strediská sa nachádzajú na severovýchode krajiny. Väčšina stredísk ponúka aj služby ako sú požičovne lyží, snowboardov, ski-servis, pre začiatočníkov sú k dispozícii lyžiarske školy. Pretože je lyžiarska sezóna za dverami, venujme pozornosť najkrajším a najnavštevovanejším horám – Vysokým a Nízkym Tatrám.

Východné Tatry

Vysoké Tatry

Skvelé podmienky pre skúsených i menej skúsených lyžiarov ponúka naše najvyššie pohorie Vysoké Tatry. Veľká nadmorská výška je zárukou, že tu sezóna obvykle začína skôr ako v ostatných strediskách. Medzi najobľúbenejšie strediská vo Vysokých Tatrách patria Štrbské Pleso, Tatranská Lomnica, Starý Smokovec – Hrebienok, Bachledova dolina či Podbanské. Štrbské Pleso – ako najvyššie položená osada na Slovensku má v ponuke priestor pre priaznivcov takmer všetkých zimných športov, na ktoré si spomeniete. Lyžiarske svahy sa nachádzajú na južnom svahu vrchu Predné Solisko nad plesom. Stredisko Vysoké Tatry – Štrbské Pleso disponuje vynikajúcimi lyžiarskymi podmienkami a skvelými traťami na slalomové a zjazdové lyžovanie na celkovo deviatich kilometroch zjazdoviek. Na Štrbskom Plese si môžete užiť aj romantiku počas nočnej lyžovačky.

Tip na ubytovanie:

hotel Solisko****, +421 52 4262800, hotel@hotelsolisko.sk, rezervácie: rezervacie@hotelsolisko.sk, www.hotelsolisko.sk

Tatranská Lomnica – najdlhšiu zjazdovku dlhú 5 km na Slovensku nájdete v Tatranskej Lomnici. Celková dĺžka zjazdoviek je 12 km a prevýšenie 1300 m. Stredisko Ski Tatranská Lomnica má svahy určené pre lyžiarov každej kategórie. Pre tých najskúsenejších je odmenou nádherný výhľad z Lomnického sedla, kde sa odvezú dvojsedačkovou lanovkou. Deti sa zatiaľ skvele zabavia v parku Maxiland.

 

hotel_Solisko

hotel Solisko

Tip na ubytovanie:

hotel Kukučka****, +421 910 113 322, recepcia@hotelkukucka.sk, rezervácie: reservation@hotelkukucka.sk,

 

Hotel Kukucka

hotel Kukučka

Grandhotel Praha, Tatranská Lomnica, www.ghpraha.sk. Starý Smokovec – pre menej skúsených lyžiarov a turistov, ktorí uprednostňujú pred lyžami sánky, je ideálnou voľbou Starý Smokovec – Hrebienok. Vyblázniť na sánkach sa môžete cez deň aj v noci, Jakubkova lúka čaká aj na lyžiarov začiatočníkov a menej odvážnych športovcov.

Tip na ubytovanie:

Grandhotel Starý Smokovec, www.grandhotel.sk. Belianske Tatry Belianske Tatry sú považované za najkrajšiu a prírodne najbohatšiu časť Tatier. Na ich kopcoch si však veľmi nezalyžujete. Nádhernú panorámu tejto časti slovenských Tatier si však vychutnáte zo strediska SKI Bachledova, ktoré je skvele vybavené pre náročných klientov. Na svahoch Spišskej Magury lyžiari využívajú dve sedačkové lanovky, päť vlekov, desať zjazdoviek. Lákadlom sú aj devätnásť kilometrov dlhé bežecké trate.

Západné Tatry

Západné Tatry a ich najznámejšia časť Roháče zasahujú do územia Oravy, na východe nadväzujú na podcelok Východné Tatry. Oblasť známa chladným počasím je prísľubom snehu počas celej sezóny. Pohorie, ktorému kraľujú vrchy Plačlivé, Volovec a Ostrý Roháč má v ponuke tiež viacero možností na športové vyžitie. Areál Zuberec – Roháče – Spálená v Západných Tatrách patrí k menším strediskám oproti svojim susedom vo Vysokých Tatrách, no napriek tomu tam nájdu „svoju“ zjazdovku lyžiari a snowboardisti s rôznymi schopnosťami. K dispozícii sú dva kratšie vleky a jedna sedačková lanovka. Poloha v horskej kotline Roháčov ponúka dobrý prístup, kvalitný sneh a príjemné služby.

Tip na ubytovanie: Drevenice Zuberec, www.drevenicezuberec.sk.

Nízke Tatry

Keď sa povie lyžovačka v Nízkych Tatrách, väčšine napadne stredisko Jasná. Okrem vyhláseného strediska však nájdete v Nízkych Tatrách aj množstvo iných zjazdoviek, kde si užijete zimu so všetkým, čo k nej patrí. Určite poznáte niektoré zo stredísk ako Tále, Opalisko – Závažná Poruba, Mýto pod Ďumbierom, Pavčina Lehota, Žiarce, Javorovica v Liptovskom Jáne, Chvatimech, Vyšná Boca, Čertovica alebo Polomka. Jasná (Chopok sever a juh) – dominantou najväčšieho lyžiarskeho strediska na Slovensku Jasná je vrch Chopok, ktorý je obľúbenou súčasťou letnej i zimnej turistiky. Moderné lyžiarske centrum, ktoré zahŕňa aj druhý najvyšší kopec Nízkych Tatier, má k dispozícii štyridsaťšesť kilometrov zjazdoviek rôznych náročností, z toho 29 km zjazdoviek je zasnežovaných 5 mesiacov v roku. V zimnej sezóne 2014-2015 sú pre klientov strediska Jasná pripravené novinky, ktoré ešte viac zvýšia ich pohodlie, zároveň prebieha skvalitnenie tratí.

Tip na ubytovanie:

hotel Rotunda, www.hotelrotunda.sk. hotel Srdiečko, Chopok juh, www.hotelsrdiecko.sk. hotel Grand Jasná, Jasná, www.grandjasna. sk. Chalet´s Jasná de Luxe, www.chaletsjasna. sk. hotel Tri Studničky, Demänovská dolina, www.tristudnicky.sk.

 

Foto na titulke: hotel Kukučka

Pre viac informácii kliknite na obrázok

A_reklama_kukucka_winter_10-2014

 

Pre viac informácii kliknite na obrázok

B_reklama_kukucka_winter_10-2014

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej