ONLINE MAGAZIN

ZIMA V DOVOLENKOVEJ OBLASTI MURTAL

Vzrušujúce a uvoľňujúce zimné dovolenkové dni, skvelá zábava pri lyžovačke, adrenalínové zážitky na najkrajšom ihrisku v Rakúsku – to všetko ponúka zima v dovolenkovom regióne Murtal na „štajerský spôsob“! Čas – to jediné, čo potrebujú návštevníci dovolenkového regiónu Murtal, aby si mohli vychutnať a zažiť všetko, čo ponúka široká paleta možností.

NAJVÝZNAMNEJŠIE UDALOSTI

Majstrovstvá sveta v Štajersku

GEPA_full_9676_GEPA-250114810831(c)Murtal Seilbahnen

(c)Murtal Seilbahnen

Štajersko je na celom svete jediný región, ktorý usporiadal všetkých 7 majstrovstiev sveta FIS. Sú to MS v alpskom lyžovaní v Schladmingu, MS v severskom lyžovaní v Ramsau, skoky na lyžiach v stredisku Kulm, snowboarding v Kreischbergu, telemark v stredisku Kreischbergu, freestyle v stredisku Kreischberg a lyžovanie na tráve v stredisku Gaal.

FIS MS vo freestyle lyžovaní a snowboardingu 2015

Po MS v snowboardingu 2003 a MS v telemarku 2009 sa v roku 2015 konajú už tretie MS FIS v dovolenkovom regióne Murtal, od 15. do 25. januára 2015 v stredisku Kreischberg a Lachtal. Budú jedinečné, skutočná premiéra: V stredisku Kreischberg bude prvýkrát zjednotený snowboarding a freestyle lyžovanie. V priebehu jedenástich dní sa uskutoční 23 súťaží žien a mužov, očakáva sa účasť až 50 krajín a o medaile bude bojovať približne 1 000 aktívnych športovcov.

SNOWBOARD - FIS EC Schoenberg-Lachtal, PSL, Damen

Snowboardisti si svoje sily zmerajú v majstrovských disciplínach Halfpipe, Slopestyle Parcour, pri Snowboardcrosse a Big Air. Paralelné preteky (slalom a obrovský slalom) pre snowboardistov sa uskutočňujú v stredisku Lachtal.

Freestyle lyžiari ukážu svoje umenie tiež v disciplínach Halfpipe, Slopestyle a Skicross, ako aj na bubnovej zjazdovke. Súčasťou otváracích osláv budú tiež preteky Aerials.

Snowcircus – party na MS

Rovnako zaujímavé ako športové súťaže bude aj sprievodný program. Hala v stredisku Kreischberg – priamo pri dolnej stanici lanovky – sa premení na obrovský cirskusový stan a počas obidvoch MS víkendov ponúkne nádielku živých vystúpení.

Ski Area Test: Najvyššie vyznamenania pre Kreischberg a Lachtal!

Medzinárodné hodnotenie Ski Area Test je už mnoho rokov meradlom pre kvalitu zimného resp. lyžiarskeho turizmu. Nezávislý tím expertov celú sezónu testuje lyžiarske strediská v rôznych kategóriách. Pri udeľovaní hodnotení na základe výsledkov testov v sezóne 2013/14 pre strediská Kreischberg a Lachtal „pršali“ vyznamenania.

Stredisko Kreischberg získalo zlatú medzinárodnú pečať kvality – najvyššie vyznamenanie pre kvalitu zjazdoviek! Okrem toho stredisko Kreischberg zvíťazilo v teste kategórií „Rodinné lyžiarske stredisko“, „Najpriateľskejší personál“, „Zábava a akcia“, „Úprava zjazdoviek“ a „Bezpečnosť“. Stredisko Lachtal bolo vyznamenané medzinárodnou pečaťou kvality a tiež získalo ocenenie za perfektne fungujúcu záchrannú službu.

Snocross na Turracher Höhe

Snocross je rýchly. Rezký. Bláznivý. Snocross je motorkros na snehu.

Snocrossová zastávka na Turracher Höhe 21. marca 2015.

Philip_Platzer_Spielberg_Winter_230113_0137

Philip Platzer Spielberg Winter

V Európe sa Snocross v súčasnosti mení z tajného tipu na kultúrnu udalosť. Profesionálni jazdci na snežných skútroch zo Škandinávie, Talianska alebo Slovinska si teraz prvýkrát urobia zastávku v Rakúsku na Turracher Höhe. Snocross je viac ako motokros na snežnom skútri v snehu. Okrem klasických pretekov profesionáli skáču zo skalných brál, rútia sa na kopce s viac ako 100% stúpaním a skáču cez rampy, robia saltá. A to vždy približne so 150 konskými silami medzi nohami. Aj v tomto prípade jazdci ukážu svoje schopnosti na pretekoch európskych majstrovstiev „Big Air Straight Jump“.

ZVYKY

Advent na zámku Farrach

Už 24krát sa od 4. do 8. decembra 2014 koná Advent na zámku Farrach, ktorý sa za posledné 2 desaťročia zmenil z „tajného tipu“ mnohých návštevníkov Farrachu na najobľúbenejšie miesto na stretávanie sa počas adventu. Kombinácia vybraného remeselného umenia, pravých umeleckých remesiel, dekoratívnych predmetov, umeleckých predstavení, kulinárskych dobrôt a kultúrneho rámcového programu vytvára v zámku Farrach vďaka „medovníkovej fasáde“ celkom špecifickú atmosféru. Sprievodný program 24. Adventu na zámku Farrach: Špeciálna výstava prezentuje mnohé tváre bábkarstva …a „živý Betlehem“ čaká na návštevníkov na zámockom dvore!

Adventné čaro v údolí Pölstal

Malý, pekný adventný trh v meste St. Johann am Tauern sa koná v nedeľu, 23. novembra 2014 a ponúka vďaka svojmu šarmu jedinečnú atmosféru. Okrem vareného vína, punču a gaštanov tu budú mnohé regionálne výrobky, ako napr. adventné vence, ikebany, vianočné jasličky a najrôznejšie dekorácie. Okrem toho zabezpečuje pestrý sprievodný program s regionálnymi hudobníkmi a rôznymi zbormi a nezabudnuteľný zážitok.

Staromestský advent v Murau

Od 28. do 30 novembra 2014 sa v historickom prostredí radnice v meste Murau uskutoční tradičný staromestský advent v Murau s viac ako 20 vystavovateľmi, ktorí ponúkajú remeselné diela, jasličky, harfovú a cimbalovú hudbu, výrobu sviečok a veľa iného. Z kulinárskeho hľadiska môže Staromestský advent v Murau s chatovou dedinkou veľa ponúknuť, od horskej kávy až po regionálne pochúťky.

Advent v meste St. Ruprechter

V rodinnej atmosfére ponúka Advent v meste St. Ruprechter dňa 6. a 7. decembra 2014 veľkú pestrosť domáceho, skutočného remeselného umenia. Adventné trhy sa nesú v hesle: „Vychutnávať – všetkými zmyslami.“ Štýlové okolie štajerského dreveného múzea umožňuje pokojne degustovať a vychutnávať čaro adventu po celé hodiny.

Adventné trhy hotela G‘Schlössl Murtal

Každú vianočnú sobotu a nedeľu sa v zámockom parku hotela G‘Schlössl Murtal v meste Großlobming konajú nádherné adventné trhy. Nájdete tu Zoo, kde môžete zvieratá pohladkať, hodiny rozprávok v dome pri jazierku a výstavu jasličiek. Kto chce uniknúť predvianočnému stresu, nájde v hoteli G‘Schlössl Murtal vhodný rámec pre očarujúcu zimnú rozprávkovú krajinu.

NEŽNÁ ZIMA

Pri turistike v snežniciach v stredisku Murtal praská sneh pri každom kroku. Hlboko zasnežené lesy sú ideálne na to, aby človek zažil zimnú prírodu na vlastnej koži. Na „vyšliapaných“ zimných turistických chodníkoch môže človek na snežniciach alebo bez nich upokojiť ducha aj dušu. Krásna alternatíva ku dňu bez lyžovania.

Sánkovanie dokopca! Pre vášnivých sánkárov sa tu nachádza senzačná novinka – sánkovanie dokopca! Odteraz si môžu sánkári ušetriť únavné ťahanie sánok dokopca a celkom pohodlne sa nechať vytiahnuť na kopec vlekom. Špeciálne upravené sánky ponúkajú jedinečné zimné radosti pre malých aj veľkých – v stredisku Mühlen am Zirbitzkogel.

KULINÁRSTVO

Prísť, zastaviť sa a srdečne si užívať: V Murtali je dobrá chuť doma. Tradiční hostitelia ponúkajú podľa sezóny regionálne a nefalšované produkty: špeciality z diviny, huby a bobuľoviny, medovníkové dobroty a špeciality z borovice limbovej. Aj pivo, ktoré sa v Murau varí s najlepšou pramenitou vodou, učaruje všetkým jazýčkom – nie iba v pohári ale aj ako murauská pivová polievka, pivový Gröstl až po murauský brusnicový parfait. Na stopu mauertálskych dobrôt pre jazýčky najľahšie dostanete v štýlových lyžiarskych a horských chatách, hostincoch ale aj gurmánskych reštauráciách. Novinkou pre zimu 2014/15 je „Kuchl Huckn“ – autentický, regionálny, príjemný! Po aktívnom, peknom zimnom dni plnom zážitkov sa necháte rozmaznávať v tradičnej kuchyni výbornou praženicou alebo domácim cisárskym trhancom Kaiserschmarrn.

Jause (c)Turracher Höhe_Attisani

Jause (c)Turracher Höhe Attisani

Tip na podujatie: Maximálne delikátne jarné kulinárstvo: Od 14. marca 2015 stoja kuchári a hostinskí z Turracher Höhe spolu „pri sporáku“ a menia „obývačku“ v Kornockbahn na gurmánsku reštauráciu.

Vitajte na najkrajšom ihrisku v Rakúsku

Keď sa dni stanú kratšími a teploty klesajú čoraz nižšie, pomaly zavíta zima na okruh Red Bull Ring, o zimnom spánku však Spielbergu nemôže byť ani reči. Práve naopak: Najkrajšie ihrisko v Rakúsku ponúka v zime množstvo akčných voľnočasových aktivít.

Radosť z jazdy a driftovanie na ľade sú v popredí zimného tréningu, či už vo vozidle KTM X-Bow, vo vozidle Mitsubishi EVO IX alebo vo vlastnom vozidle. Hračkami vo vozovom parku sú offroad buginy pre dobrodružné jazdy v zimnom stredisku jazdcov. Pre Rakúsko je jedinečným pretekárske biatlonové strelecké stanovište v stredisku jazdcov. Po stopách Sumanna a spol. môže každý celkom bezpečne zažiť biatlon pre každého vďaka moderným laserovým puškám. Aj pre deti je najkrajšie miesto na hranie v Rakúsku skutočný raj. Nezáleží na tom, či človek tancuje na klzisku na strešnej terase Bull’s Lane alebo sa po 40 metrov dlhej kĺzačke z Bullen zošmykne do strediska jazdcov. Zábava a akcia zaručená!

Podujatia v zime 2014/15:

FIS obrovský slalom žien, Grebenzen 13. – 14. decembra 2014

www.grebenzen.at

FIS MS vo freestyle lyžovaní a snowboardingu 2015 15. – 25. január 2015

www.kreischberg2015.at

Svetový pohár Masters Super G a RTL, Gaal 23. – 24. január 2015

Svetový pohár Masters v slalome, Kleinlobming 25. január 2015

www.gaalerlifte.at

FIS slalom Krakautal 7. – 8. Február 2015

www.krakautal.at

Juniorské majstrovstvá Rakúska, Grebenzen 9. – 14. februára 2015

www.grebenzen.at

Snocross na Turracher Höhe 21. marec 2015

www.snocross.at

 

Foto na titulke :
TH Snowpark action4 Sam Strauss QParks(c) Turracher Höhe

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej