ONLINE MAGAZIN

Supertalent Andreas Varady vystúpi s fantastickým rodinným triom už túto sobotu!

Nie je ľahké uveriť, že chlapec narodený v roku 1997 má za sebou vystúpenia na najznámejších jazzových pódiách a spolupráce so špičkou medzinárodnej hudobnej scény. A ešte k tomu pridajme, že si ho pod krídla zobral samotný Quincy Jones! Hviezda Andreasa Varadyho ešte len začala stúpať… 

 

Andreas sa narodil v rómskej rodine na juhu Slovenska a ako to už pri geniálnych deťoch býva, k muzike sa dostal skôr ako k abecede. Učil sa hrať len podľa sluchu, pod vedením otca Bandiho. Od jednoduchých pesničiek rýchlo prešiel k jazzu a silno ho ovplyvnil Django Reinhart či George Benson. Od počiatku bolo jasné, že Andreas a gitara patria k sebe.

Neskôr sa rodina presťahovala do Írska a tam chlapec hrával v uliciach, až kým sa nenapojil na miestneho bubeníka a producenta Davida Lyttleho. Ten neskôr vyprodukoval Andreasov prvý album. Nadaný gitarista mal v tom čase len trinásť rokov.

Stal sa tiež najmladším sólistom v legendárnom londýnskom jazzovom klube Ronnieho Scotta, podniku, ktorý štartuje kariéry profesionálnym hudobníkom už šesť dekád. Nasledovali vystúpenia na prestížnych jazzových festivaloch a podpísanie zmluvy so spoločnosťou Quincyho Jonesa.

 

 

Andreas cvičí denne – vraj aspoň dve hodiny, a stále hráva spolu s otcom. Okrem hrania skladieb jazzových velikánov skúša aj komponovať vlastné veci, občas hrá na bicie a túži aj po hraní na basgitare. Laikov i odborníkov ohromuje svojou neuveriteľnou rýchlosťou, fenomenálnym citom pre harmóniu a muzikálnosťou zvyčajne vyhradenou pre omnoho starších hráčov. Aj preto si vyslúžil čerstvú nomináciu významnej britskej ceny MOBO v kategórii Best Jazz Act. Mimochodom, môžte za neho zahlasovať: http://www.mobo.com/voting/best-jazz-act

 

Svoj prvý veľký album nahral Andreas v januári tohto roka a vyšiel v auguste tohto roka v slávnom vydavateľstve Verve. Produkoval ho Quincy Jones a hosťujú na ňom najväčšie jazzové hviezdy ako Gregory Porter, Roy Hargrove, Harvey Mason, Brian Bromberg či Steve Lukather.

 

Momentálne sa pripravuje na európske koncertné sály v rámci turné, ktoré ho logicky na začiatok privedie do Bratislavy. Andreasa, otca Bandiho a 12-ročného brata Adriana Varadyho môžete naživo zažiť už túto sobotu 11. októbra o 20.00h. v Ateliéri Babylon v rámci koncertného cyklu City Sounds. Pod touto značkou vystúpia tento rok aj ďalšie hviezdy ako Branford Marsalis /17.11./, Mario Biondi /25.11./ a Cassandra Wilson /11.12./. Na sobotňajšom koncerte bude oznamený ďalší exkluzívny umelec, ktorý sa premiérovo predstaví v Bratislave.

Ukážky:

 

Viac info: www.facebook.com/csbratislava
FB event: https://www.facebook.com/events/1552978798258232/

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Film Náš tip Umenie a kultúra

DOMINA – Predbehla dobu o mnoho storočí

Neuveriteľný skutočný príbeh Livie Drusilly, manželky Caesara Augusta, ožíva tento mesiac na televíznej stanici Epic Drama. DOMINA ponúka divákom pútavý pohľad do starovekého Ríma, konkrétne do obdobia okolo roku 27 pred Kristom. Seriál, ktorý predstavil režisér David Evans, sa však opiera o príbehy žien, ktoré stáli za mocnými mužmi vtedajšej doby. Hlavnou postavou je Lívia […]

Čítať ďalej
Lifestyle Náš tip Umenie a kultúra

Ríša snov Mira Žbirku zaujala filmárov

Videoklip k skladbe Mira Žbirku – Ríša snov je už piatym klipom a singlom z oceňovaného albumu Posledné veci. Skladbu z albumu, ktorý získal  štyri ceny Anděl, Cenu SOZA za najpredávanejší album a mnoho ďalších cien a ktorú nahrali David Žbirka a Oliver Torr, si do seriálu ADIKTS vybral režisér Adam Sedlák, držiteľ Českého leva za film […]

Čítať ďalej