ONLINE MAGAZIN

Svetová zimná univerziáda 2015 opäť na Slovensku

Ešte neviete, kde budete tráviť zimnú dovolenku počas budúceho roka? Premýšľali ste už nad dovolenkou na horách? Vysoké Tatry, ktoré sú najvyšším pohorím Slovenska, ponúkajú všetkým lyžiarom, priaznivcom zimných športov, ale aj ďalším návštevníkom okrem krásneho a jedinečného prostredia aj kvalitné možnosti na športovanie, zábavu a relax.

 

univerziada_1

 Kto by nepoznal najväčšiu pýchu Slovenska? Vysoké Tatry. Mnohí cestujú za čerstvým vzduchom a krásnou prírodou práve sem. Veľhory na severe Slovenska, pod ktorými leží celá krajina, sú najvyhľadávanejšou destináciou na trávenie dovolenky v každom ročnom období.

 

 

Ponúkajú stovky kilometrov turistických chodníkov, desiatku výstupov na tatranské štíty vyššie ako 2000 metrov, k dispozícii sú dve stovky cyklotrás, užijete si adrenalín na najvyššie položenej zjazdovke a množstvo ďalších originálnych atrakcií, špeciálnych pre tatranský región.

Vysoké Tatry sú ideálnou voľbou pre milovníkov letných aj zimných športov a hlavne pre turistov. Od Ždiaru cez Starý Smokovec, Starú Lesnú až po Sivý vrch, stále sa je čo obdivovať.

Najvýchodnejším a jedným z najatraktívnejších turistických centrier Vysokých Tatier je Tatranská Lomnica na úpätí Lomnického štítu. Nenechajte si tu ujsť jazdu lanovkou a prekonať výškový rozdiel 1700 metrov. Alebo sa preveziete najvyššie položenou železnicou na Slovensko z Tatranskej Štrby až do najvyššie položenej tatranskej osady – Štrbské pleso?

Ubytovacie kapacity na Slovensku sa rovnako môžu pýšiť so službami aj pre náročnejších hostí s vysokými nárokmi na luxus, kulinárske zážitky a blahodarný relax v spa rezortoch. Nájdete tu hotely aj s  5-hviezdičkovým servisom ako je Hotel Kempinski, kde sa budú starať o Vás ako v bavlnke.

 

Štrbské pleso – raj vo Vysokých Tatrách

Medzi najobľúbenejšie stredisko Tatier patrí bezpochyby Štrbské pleso patriace pod obec Štrba, čo jedna z najstarších obcí na Slovensku. Prvá písomná zmienka o Štrbe je z roku 1280 a vystriedalo sa tu už 200 generácií obyvateľov tejto malebnej dedinky. Historický chotár Štrby sa tiahne od tatranských štítov, Štrbského Plesa, Tatranskej Štrby až po Čierny Váh.

Štrba má aj zaujímavú európsku históriu, veď spod Tatier sa vozil ľad až do Budapešti a po vybudovaní železnice v roku 1870 až do Nemecka. Železničná stanica v Tatranskej Štrbe bola svojho času najvyššie položenou rýchlikovou stanicou v republike. Navyše už od roku 1880 fungovala a premávala z Tatranskej Štrby na Štrbské Pleso parná ozubnicová železnica.

 

Pre nerentabilnosť po rokoch nakoniec zanikla a obnovená bola až v roku 1970, keď sa tu konali Majstrovstvá sveta v klasických lyžiarskych disciplínach.

univerziada_4

Najväčším magnetom Vysokých Tatier je tu samozrejme Štrbské pleso, ktoré je miestami hlboké až 26 metrov. Vytekajú z neho potoky dvoma smermi, Mlynica priteká do Dunajca a odtiaľ putuje do Baltického mora. Druhým smerom sa malé potôčiky vlievajú do Váhu, ten do Dunaja a Dunaj do Čierneho mora.

 

Málokto pozná jazierka lásky, ktoré sú vzdialené 200 – 300 metrov od Štrbského plesa. Ide o umelo vytvorené jazierka, v ktorých sa kedysi chovali ryby. Dnes je tam božský pokoj, vedú tam lávky ponad tečúcu vodu, na brehu sú lavičky, pričom na dne väčšieho jazierka vidieť kamenný kríž.

V roku 2009 bolo Štrbské pleso ako jediný zástupca Slovenska zaradené do celosvetovej súťaže o 7 prírodných divov sveta. Spomedzi 261 kandidátov sa dostalo medzi prvých 77.

 

Univerziáda 2015 – šport, zábava, relax, oddych

Teraz dostalo Štrbské pleso ďalšiu poctu. Od 24. januára do 1. februára bude Slovensko spoluorganizovať 27. Svetovú zimnú univerziádu. Hostiteľskou krajinou je síce Španielsko – Granada, a keďže usporiadateľ nemá vhodné podmienky na organizáciu všetkých športov oslovilo FISU Slovensko s ponukou na spoluorganizovanie Univerziády.

Dejiskom najvýznamnejšieho študentského športového podujatia planéty bude práve Štrbské pleso a Osrblie. Súťažiť sa bude v klasickom lyžovaní, severskej kombinácii, v skokoch na lyžiach a v biatlone. Očakáva sa účasť tisícky športovcov z celého Sveta.

Prítomných bude aj 150 domácich a zahraničných novinárov a z Univerziády odvysiela EUROSPORT viac ako 72 hodín priamych prenosov. Sledovať by ich malo rovnako ako v Trentíne 2013 viac ako 32 miliónov divákov. Záujem o prenosy majú aj také také televízne spoločnosti ako americká CBS Sports, CCTV China či RTR Russia.

Univerzitný šport má totiž na Slovensku veľmi bohatú a dlhoročnú tradíciu. Svoju históriu napísal 27. júna 1919, keď na Lekárskej fakulte v Bratislave vznikol Univerzitný klub.

Začínal s atletikou, volejbalom, basketbalom, futbalom, boxom, šermom a tenisom. Postupne k nemu pribudlo plávanie, lyžovanie, ľadový hokej a stolný tenis.

Významnú úlohu a reputáciu získal univerzitný šport v bývalom Československu, kedy sa v Špindlerovom Mlýne v rokoch 1964, 1978 a v roku 1987 na Štrbskom plese, konala Svetová zimná univerziáda. Či Akademické majstrovstiev sveta v hádzanej mužov 1971 v Prahe.

Už v samostatnom Slovensku to bola v roku 1999 ďalšia Svetová zimná univerziáda Poprad – Tatry. Ale aj Akademické majstrovstvá sveta v hádzanej žien 1994, Akademické majstrovstvá sveta vo vodnom slalome a zjazde v roku 2000, 2008 a Akademické majstrovstvá sveta v lukostreľbe a orientačnom behu 2006.

V československých reprezentáciách boli vždy zastúpení aj športovci zo Slovenska. Či už to boli zjazdári Jurko a Milanová, ktorí získali na SZU 1987 po 3 zlatých medailách, alebo Havrančíková v behu na lyžiach 2 zlaté medaily.

Po osamostatnení Slovenska nadviazala na úspechy univerzitného športu Balážová v roku 1993 v Zakopanom v behu na lyžiach ziskom 3 zlatých medailí.

Na Svetovej zimnej univerziáde 1997 v kórejskom Muju – Chonju ale všetkých tromfol Bátory so ziskom 4 zlatých medailí, čím sa stal najúspešnejším športovcom SZU.

Rovnaký veľký úspech dosiahla aj Procházková v tureckom Erzurume v roku 2011.

Nebudú chýbať vystúpenia populárnych slovenských skupín a spevákov, nočný život pod holým nebom a skokanskými mostíkmi, kulinárske atrakcie, vytvorenie zábavnej fun zóny pre rodiny s deťmi, celodenný atraktívny program pre rodiny s deťmi, študentov aj dospelých.

 

Príďte aj Vy objaviť krásy, ktoré ponúkajú najmenšie veľhory na svete. Vysoké Tatry sú jednoducho miestom modernej, inšpirujúcej a zábavnej dovolenky zároveň.

Štrbské pleso, Tatranská Štrba a Štrba sú ideálne svojou polohou, vybavenosťou a ponukou, ideálnym miestom na rodinnú dovolenku, predĺžený víkend či iba mestom, kde môžete stretnúť s priateľmi, kamarátmi či kolegami. Nájdete tu ubytovanie od maximálneho luxusu až po jednoduchšie vo vidieckom prostredí.

Univerziáda 2015 je určite tým správnym tipom na spojenie príjemného s užitočným. Špičkové športové výkony v lone tatranskej prírody, príjemný relax pod tatranskými končiarmi a skvelá atmosféra Vás vtiahnu do centra celosvetového podujatia, ktoré na Slovensku nebolo už 16 rokov.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej