ONLINE MAGAZIN

Bláznivá, sexy a zábavná dobýja svet

Má 29, na vlastnú päsť precestovala vyše 45 krajín sveta a píše o tom blog, na ktorý upozornil aj prestížny časopis Vanity Fair. Slovenka pôvodom zo Sniny, Alexandra Kováčová.

 

Kedy sa v tebe zrodila vášeň pre cestovanie?

Dá sa povedať, že už v detstve. S rodičmi sme každý rok cestovali po Slovensku a okolitých krajinách. Keď som mala 15 rokov, tvrdila som, že hneď ako dovŕšim osemnástku, budem žiť v cudzine a na rodné Slovensko sa vracať iba ako na „dovolenku”.

 

To sa ti aj splnilo. Spomínaš si ešte na prvú dobrodružnú cestu? 

Od osemnástich som žila v šiestich rôznych štátoch a precestovala vyše 45. Do cestovania som sa ozajstne zamilovala vďaka Španielsku. Strávila som tam v roku 2005 prvých šesť mesiacov bez rodiny, v rámci jazykového pobytu. Neskôr som sa tam s kamarátmi ešte vrátila, tri týždne sme spávali v stane a na pláži a umývali sa vo verejných sprchách. O rok neskôr som sa tam opäť vrátila, tentoraz už celkom sama a uvedomila si, že to boli doposiaľ najlepšie týždne môjho života.

 

IMG_9898

Sú miesta, na ktoré sa rada a často vraciaš?

Áno, samozrejme. Do Barcelony sa snažím ísť aspoň raz do roka, je to moje najobľúbenejšie mesto na svete. Často som tam až 5 či 10-krát v roku. Potom ešte Mexiko a celkovo Latinská Amerika. Praha a Bratislava kvôli známym a letom do zahraničia, a určite sa rada vraciam domov do Sniny.

 

Ktorá destinácia ťa doposiaľ najviac uchvátila?

Mexiko. Na Mexiku milujem snáď úplne všetko  – stravu, jazyk, ruiny, prírodu, zvieratá, biodiverzitu, pláže, ľudí … Stačí mi byť v Mexiku a som proste šťastná. Nič iné nepotrebujem. Je to taká moja srdcovka.

 DSCN3176

A najväčší cestovateľský sen?

Antarktída, tučniaky, tulene, ľadovce, loď a sneh.

 

V čom vidíš najväčšie pozitívum častého cestovania?

Najväčšie pozitívum asi bude v tom, že človek si uvedomí, že materiálne statky vôbec nie sú dôležité. A krásne strávené chvíle s ľuďmi, ktorých máme radi a môžeme sa od nich niečo naučiť sú podstatnejšie. Odkedy cestujem, takmer nechodím nakupovať. 🙂 Milujem spoznávať nové kultúry a snažím sa ich zvyky a filozofiu zaviesť aj do svojho osobného života. Čím jednoduchšie človek žije a užíva si daný prítomný moment, tým lepšie, tým väčší má život zmysel.

A negatívum?

To, že nikdy nemôžem byť naraz aj s mojou rodinou, aj s priateľmi. Všetci sú totiž roztrúsení po celom svete a niekedy mi veľmi chýbajú, ale naklonovať som sa ešte na cestách nenaučila 🙂

 

Aký je tvoj najobľúbenejší dopravný prostriedok? 

Neviem sa rozhodnúť medzi motorkou, lietadlom a loďou. Všetky tri musí však riadiť niekto iný 🙂

DSC_4883

Bez akých troch vecí sa na cestách jednoducho nezaobídeš?

Bez fotoaparátu, mobilu a notebooku, ktoré potrebujem pracovne. Inak by to bol asi ešte kokosový olej, ktorý používam snáď na všetko.

 

Tvoj hlavný cestovateľský blog crazysexyfuntraveler.com je aj tvojou hlavnou náplňou práce. Ako vznikol nápad založiť ho? 

Nápad sa zrodil pred štyrmi rokmi v jedno septembrové ráno o 4 hodine. Ako vždy, trpela som nespavosťou a premýšľala ako efektívne využiť čas, kedy nemôžem v noci spať. Keďže vždy ma najviac bavilo cestovanie, do Googlu som si zadala heslá: travel blog a ešte v to ráno som si založila svoj vlastný. Keď sa tým môžu živiť iní, tak prečo nie aj ja?

 

63 sporty mexiko

Prečo je v angličtine?

Vyštudovala som anglickú filológiu v Olomouci a v tom životnom období som pracovala ako letuška. Približne sedem rokov som sa  pohybovala v anglicky hovoriacom prostredí. Preto mi bolo jasné, že blog budem viesť v angličtine. Takisto som chcela, aby zasiahol čitateľov z celého sveta, nielen Slovákov. Ešte v tú noc, ako som ho vytvorila, rozhodla som sa, že blog bude nielen hobby, ale aj mojím zdrojom obživy.

Prečo sa blog volá crazy sexy fun traveler? 

Použila som slová, ktorými ma najviac opisovali moji známi. Až neskôr som si uvedomila, že z pohľadu marketingu je to dokonalý názov. Na každej konferencii všetci hneď vedia, kto som. Hoci, sem tam názov vyvoláva v ľuďoch zvláštnu reakciu a aj nedorozumenia, ale aspoň je sranda 🙂

 

Tvoja facebooková stránka má momentálne viac ako 40 000 fanúšikov, veľmi slušná je aj návštevnosť tvojho blogu. Očakávala si, že stránka bude mať taký úspech?Alebo ťa to prekvapilo?

Vedela som, že ma to bude stáť veľa námahy a hlavne času. Všetko na blogu som si vždy robila sama, a to je na tom aj najlepšie. Keďže to, ako sa blog vyvíja, závisí len od mojej snahy a úsilia, očakávala som, že bude mať úspech. Pozitívne myslenie naozaj funguje. Ale priznávam, na blogu je vždy veľa roboty, a privítam každú pomoc od dobrých ľudí.

23 ruiny mexiko

Časopis Vanity Fair tvoj blog označil ako “hot on Facebook“. Vyhrala si cenu Fun Blog Award a s ňou aj letenky v hodnote 750 libier. V čom si myslíš, že spočíva tajomstvo úspechu tvojho blogu?

Hovorí sa o mne, že všetko píšem narovinu. Ľudia chcú vedieť ako sa veci naozaj majú, a nie počúvať nejaké „omáčky’‘. Veľa blogov sa orientuje len na jednu, prípadne dve témy. Ja by som sa unudila k smrti, keby tomu bolo tak aj v mojom živote, preto píšem o všetko, čo zažijem. Na blogu nájdete z každého rožku trošku. Sem – tam vtipné postrehy, pekné (sexi) fotky, články o prírode a zvieratách ale aj o mestách či športoch. Každý deň uverejním niečo iné a nové a možno aj to láka čitateľov. Hoci niekedy si nemôžem dovoliť napísať články na blog priamo tak vtipne, ako by som možno chcela, ale čitatelia ma už poznajú. Musím uznať aj to, že veľké percento mužskej populácie sa teší na moje fotky v plavkách, a som jedna z mála bloggeriek, ktoré sa v plavkách vôbec odfotia a ukážu to verejne.

 

Spolupracuješ aj s wellness a luxusnými hotelmi. Ako vznikla táto spolupráca?

S hotelmi spolupracujem už od 6-teho mesiaca zrodenia blogu. Milujem luxus, bazény, masáže, saunu a tak celkovo spa, len som sa tomu vždy viac venovala skôr v rámci osobného času, než pri „pravom’‘ cestovaní. Uvedomila som si však, že fotky z tohto prostredia pôsobia na čitateľov ako magnet, a tak som ich zahrnula aj do blogu. Spolupráca so spa hotelmi funguje jednoducho –  vyskúšam si vždy na vlastnej koži wellness služby, ktoré ponúkajú, a potom o nich napíšem. Je to určitý druh reklamy pre hotely, a navyše oveľa účinnejší, keďže ide o osobnú skúsenosť. Druhou časťou projektu – popri spa – je dobrodružstvo, teda adventure a to je niečo, bez čoho nemôžem žiť. V praxi to znamená, že v každej destinácii, ktorú navštívim, sa venujem obom aktivitám – wellness a spa aj dobrodružným aktivitám ako sú extrémne športy a akékoľvek iné dobrodružstvá v prírode a so zvieratami. Na projekte spolupracujem s mnohými partnermi z celého sveta už od začiatku roku 2013.

 

Spustila si aj projekt Fit when traveling. Mohla by si opísať tento projekt, čo je jeho cieľom, ako funguje a prečo vznikol? 

Ešte pred pár rokmi som pracovala ako poradkyňa zdravej výživy a prešla som viacerými kurzami. Čím ďalej, tým viac ľudí z okolia a aj cestovateľov sa ma pýta na zdravie, cvičenie, chudnutie atď., tak som sa rozhodla sa postupne venovať aj tejto oblasti. Po pár mesiacoch výskumu, prečítania desiatok kníh a pozretia stoviek videí som vydala aj e-book s názvom Surová strava a cestovanie, ktorý je nielen o tom, ako byť fit pri cestovaní, ale všetky tipy sa dajú využiť aj v normálnom živote. E-book sa predáva na internete na stránke www.gumroad.com/l/ssac. Momentálne ho prekladám aj do anglického jazyka.

 

Dá sa cestovateľským blogom zarobiť? 

Áno, od marca 2011 je blog mojim stálym zamestnaním, ktorým si normálne zarábam. Vďaka blogu som precestovala už vyše 30 štátov a to číslo sa stále zväčšuje. Blogom sa dá zarábať viacerými spôsobmi a ide len o to, komu čo vyhovuje. Dá sa zarábať na reklame, predaji nejakých produktov, na pomoci so sociálnymi sieťami, na cestopisných článkoch, získavať materiál z rôznych štátov sveta, e-booky, a podobne. Okrem toho na všetky výlety, o ktorých píšem, ma pozývajú partneri a destinácie si často tiež vyberám sama.

 

Nie je neprestajné cestovanie trochu vysiľujúce?

Pre mňa je cestovanie doslova drogou. Samozrejme, že po niekoľkých týždňoch, keď ani deň neposedím na jednom mieste, mám chuť si na pár dní ľahnúť niekam na pláž a nerobiť nič. Ničnerobenie si aj doprajem, no vydržím to maximálne tri dni. Som taká, že čím viac vecí mám v pláne, tým viac ich ešte urobím.

 

Čo na tvoje túlavé topánky hovorí rodina a kamaráti? 

Niektorých dobrých kamarátov som kvôli cestovaniu stratila. Neviem či nedostatkom času alebo skôr ich žiarlivosťou. Rodina ma podporuje tak normálne, nič extra. Boja sa o mňa ešte aj po jedenástich rokoch, odkedy žijem a cestujem po svete. S blogom a cestovaním príliš nie sú stotožnení. Zrejme očakávajú, že je to len také chvíľkové pobláznenie. Neprestávajú dúfať, že si raz nájdem nejakú “normálnu“ stabilnú prácu niekde v kancelárii. Ale to by ma asi zabilo.

 

Aké sú tvoje najbližšie cestovateľsko- blogerské plány?

Od septembra som na pár týždňov v Mexiku. Máme tam blogerskú konferenciu a pozvali ma aj na pár výletov, tak to chcem využiť, keďže Mexiko je mojou najobľúbenejšou krajinou. Tiež si na pár dní odskočím na ostrov Aruba. Potom si chcem niekde v Mexiku alebo Strednej Amerike urobiť kurz na cvičenie jogy, lebo aj joge a meditáciám sa venujem už 2 roky, a chcela by som ju popri cestovaní aj oficiálne vyučovať. December možno strávim v  Izraeli, na Bora Bora a chystám sa priletieť na Vianoce domov, na Slovensko. Od roku 2015 chcem organizovať tzv. joga retreaty, kde sa bude cviciť joga, zdravo stravovať, venovať sa osobnému rozvoju a tiež samozrejme cestovať a spoznávať okolie. Plánujem to vo viacerých exotických štátoch niekde pri mori a možno aj na Slovensku, tak dúfam, že sa na nejakom joga retreate aj stretneme.

 

Máš niekedy od cestovania “dovolenku”?

Áno, možno to bude znieť smiešne, ale sem tam mám. Bohužiaľ veľmi málo, len pár dní v roku. Väčšinou aj tak riešim veci na internete, takže od cestovania a svojej práce si nikdy celkom neoddýchnem. U mňa je ťažké rozlíšiť prácu, cestovanie a hobby, lebo všetko je vlastne to isté. Snažím sa však na pár dní vždy vypnúť, neblogovať, nepísať maily a neriešiť sociálne médiá. No aby som to mohla uskutočniť, musím sa vybrať niekam do pralesa alebo do hôr, kde nie je wifi 🙂 Niekedy chodím na wellness a joga pobyty, kde pár dní len oddychujem. Aj domov na východné Slovensko chodím vždy na pár dní viac menej na dovolenku, no skoro stále tam aj pracujem. Ako to tak vidím, potrebujem si zase oddýchnuť 🙂

 

Máš 29 rokov a donekonečna „kočovať” ako cestovateľ sa zrejme nedá. Myslíš na budúcnosť? Chystáš sa niekde usadiť? 

Pred 2 rokmi by som sa na tom len zasmiala, ale postupne už zvoľňujem tempo. Nedá sa do nekonečna žiť každé 2 dni na inom mieste. Je to veľmi psychicky aj fyzicky náročné. Teraz mi viac vyhovuje pár mesiacov oddych s rodinou a známymi a práca, a potom zvyšok roka cestovať a ďalej spoznávať nové miesta. Na Slovensku som dlhšie ako pol roka bez prestávky nevydržala už skoro 11 rokov, dokonca asi ani nie viac ako 2 mesiace naraz. Potrebujem teplo, more, slnko, takže na zimu vždy utekám do tepla. Ak sa raz usadím, asi to bude niekde pri pláži alebo na ostrove, kde sa hovorí španielsky, môžem tam chodiť bosá a len v plavkách, sarongu a klobúčiku a budú mi tam padať kokosy na obed.

 

Kde sa cítiš najviac „doma” a čo pre teba domov znamená?

Doma sa cítim na Slovensku v mojom rodnom meste, ale aj vo všetkých latinskoamerických krajinách. Domov pre mňa znamená lásku, porozumenie, vzájomný rešpekt, šťastie a zdravie.

 

Alexandra Kováčová
Sympatická cestovateľka má 29 rokov a pochádza zo Sniny na východe
Slovenska. Vyštudovala anglickú a španielsku filológiu na
Univerzite Palackého v Olomouci a z oboch získala magisterský diplom.
V roku 2010 založila cestovateľský blog crazysexyfuntraveler.
com a zakrátko sa z neho stala uznávaná webka pre všetkých milovníkov
cestovania. Napísala aj e-knihu o zdravom stravovaní na
cestách a rozbehla projekt Fit when traveling, čím pomáha stovkám
ľudí na ceste za zdravším a lepším životom.

 

Kniha sa dá objednať na
stránke www.gumroad.com/l/ssac.

Surova strava a cestovanie cover vacsi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Text: Barbora Daxner

Foto: Alexandra Kováčová

 

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej