ONLINE MAGAZIN

„Pamiatkári“ a soľná baňa Altaussee

Ukoristené umelecké diela nebola nikdy taká aktuálna téma než práve dnes, v súvislosti so solnou baňou – Salzbergwerk Altaussee – hoci ide o lokalitu, známu od polovice 12. stor. Práve v týchto dňoch prichádza do kín hollywoodsky film s Georgeom Clooneym, Mattom Damonom a spol. v hlavných úlohách. Scenár vznikol podľa knihy Roberta M. Edsela „Monuments Men – Ústredným dejom je honba za Hitlerovou korisťou – umeleckými dielami uzurpenými počas vojny.

Ide o históriu Oddelenia na vyhľadávanie vzácnych umeleckých predmetov spojencov, ktorí sa v rokoch 1943-1951 vybrali po stopách umeleckých diel, aby ich zachránili. Architekti, umelci, archivári a vedúci múzeí, prevažne z USA a Veľkej Británie, našli solnú baňu Altaussee, v ktorej sa nachádzal najväčší z pokladov: obrazy od Rubensa, Rembrandta, Madona od Michelangela, gentský oltár od bratov van Dyckovcov a veľké množstvo ďalších vzácností.

Na sklonku vojny dosahoval depozit v Altaussee viac ako 6.500 (!) obrazov, grafík a kresieb, ale i celý rad cenných plastík, nábytku, tapisérií, umelecko-remeselníckych predmetov. Hodnota tohto kultúrneho majetku stanovená odhadcom dosahovala približne 3,5 miliárd US-dolárov. Závažným sa stal nález i tým, že sa baníkom z Aussee podarilo prekaziť zámer jeho odpálenia náložou.

Dnes dokumentuje udalosti v „hore pokladov“ ocenená multimediálna show, vyzdvihujúca odvahu a angažovanosť baníkov a „pamiatkárov“ pri zachraňovaní týchto pokladov v apríli 1945 a ukazujúc jednotlivé miesta deja filmu, resp. knižky. Od leta 2014 sa tu budú konať mimoriadne prehliadky s touto napínavou tématikou.

www.salzwelten.at

Prečo si nedopriať zopár dúškov zážitkov navyše? V nádhernej prírode regiónu Ausseerland, s jeho jazerami a pohoriami sa dá perfektne uvoľniť napätie – hádam dokonca v novom Solebad kúpeli v Bad Aussee alebo kúpeľoch Grimming Therme.

Prehliadky zámku v ligote sviečok

Zámok Eggenberg v Grazi – „ligotavé lustre“

Od apríla 2014 ponúka počas zámockých dní 10 mimoriadnych prehliadok zámku Eggenberg (Eggenberger Beletage) s návratom do sveta baroka. Hlbokým zážitkom je pohľad na nádherné priestory v ligote viac ako 600 sviečok, poskytujúci jedinečnú priležitosť na vytvorenie predstavy o tom, ako vyzerali priestory a umelci plus hostia, ktorí zámok navštívili pred 250 rokmi. Trvanie: cca 1,5 hod. Max. 25 osôb v skupine 25,- €.

www.museum-joanneum.at

 

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej