ONLINE MAGAZIN

230 rokov pod viechou

© Steiermark Tourismus / ikarus.cc

Viecha je hádam najobľúbenejšou obdobou príjemného odbočenia z niektorej z 8 vínnych ciest križujúcich ŠTAJERSKO, lákajúcich na zakusnutie a príjemný výhľad na pôvab krajiny. Za právo „rozlievania“ dopestovaného vína vo vlastnom dome za odplatu vďačia vinohradníci cisárovi Jozefovi II., ktorý im ho udelil Vyhláškou z roku 1784. Pohostenie vínom sa pôvodne konalo, aby mohli vinohradníci prezentovať aktuálne ročníky vína vinárom i ostatným obyvateľom obce. O 230 rokov neskôr sa však ponuka vo viechach rozšírila o vtedy nevídaný artikel – vegetariánske a vegánske dobroty. Vo viac ako 800 viechach krajiny sa však naďalej zachovala tradícia pohostenia na doštičke „Brettljause“, príjemná atmosféra a nádherný výhľad na vinice.

© Steiermark Tourismus / ikarus.cc

Foto: © Steiermark Tourismus / ikarus.cc

Brettljause: evergreen kuchyne pod viechou

Na rozdiel od hostincov a reštaurácíi sa smie „pod viechou“ podávať iba studené jedlo a víno z vlastnej produkcie. Samostatný zákon o viechach „Buschenschankgesetz“ nariaďuje, čo vinohradník smie podávať, resp. prikúpiť. Nepovoľuje sa napr. podávanie kávy a piva. Hádam žiadna z kuchynských výtvorov spod viechy nie je už tak dlho v obľube, ako klasické pohostenie na doštičke. Jeho názov je zároveň i programom: na drevenej doštičke sa podáva niekoľko varených a údených variant šunky, pečené rebierka alebo stehno, klobáska, syry, rozličné pomazánky, Verhackerts (mletá údená slanina), čerstvá zelenina a nesmie chýbať strúhaný chren.

Novinka 2014: vegáni a vegetariáni pod viechou

V južnom Štajersku čas prirodzene tiež nezastal ani „pod viechami“ juhoštajerskej vínnej cesty. Domáci sledujú trendy vo výžive a v sezóne 2014 ponúkajú po prvýkrát vo vyššej miere vegánske a vegetariánske pohostenie.

www.suedsteirischeweinstrasse.at

Víno v premene: štajerské bio-vína v rozmachu

Bio-vína sú dôležitou témou nielen preto, že čoraz viac vinohradníkov dopestúva hrozno vzásade s kritériami biologickej produkcie alebo obrába pôdu biodynamickým spôsobom. VŠTAJERSKU už existuje vinohradníctvo, produkujúce klimaticky neutrálnym spôsobom(nestriekaním). Tohtoročné leto prináša v súvislosti s tým po prvýkrát špeciálneochutnávky.

Štajerské vinohradnícke dvory s bio-produkciou vína: www.bio-wein-steiermark.at

Ochutnávky bio-vína
Cieľom tohto školenia na spoznávanie vôní a senzoriky, je pootvorenie brány tajomstiev vína, jeho aróm a vôní a výroby, pretože práve u bio-pestovateľov hrozna a biodynamických vín je táto oblasť pre mnohých ešte neznámym šírim poľom.

2749

Foto: © Steiermark Tourismus / ikarus.cc

* vedomé zmyslové vnemy

* rozpoznávanie olfrakcií, aróm a vôní

* zvláštnosti biologicky a biodynamicky dopestovaného vína

* hodnotenie vín

* ochutnávka rozličných vín

 

Zážitok z vína s Arnom Berglerom: www.weinerleben.at

Ďalšie podujatia a someliéri: www.suedsteirischeweinstrasse.at

 

„Nazretie do dvora biofarmy“ – 20 biofariem

Ponorenie sa do fascinujúceho sveta vidieckej biofarmy, objavovanie súvislostí na mieste, pôžitok z pestrosti bio-dvorov – také sú od leta 2014 možnosti programu výletov „Nazri do dvora bio-farmy“ pre skupiny všetkých vekových kategórií. Brány svojich dvorov otvára v Štajersku 20 bio-fariem. Poskytujú pohľad do pestrého a rozmanitého sveta života bio-roľníkov. Vhodné farmy s rozličným ťažiskom činnosti sa vyberali vo všetkých kútoch Štajerska: od Leibnitzu, cez Bruck an der Mur až po okres Murau; práve tak pestré je spektrum ich produkcie: od prirodzeného chovu ošípaných cez pestovanie obilia až po biologický chov včiel. Cieľom je nielen cyklotúra, ale aj napínavý veselý výlet za poznaním, s množstvom zážitkov, prispievajúcich k bližšiemu pochopeniu súvislosti medzi poľnohospodárstvom a jeho podstatnými zložkami, napr. pôdou, vodou a podnebím.

© Steiermark Tourismus / Leo Himsl

Foto: © Steiermark Tourismus / Leo Himsl

 

Zážitok, pochopenie a precítenie bio-poľnohospodárstva

Návšteva bio-farmy je skutočne mimoriadnym zážitkom: každý, kto sa dnes stretáva iba s hotovými potravinami, spozná na biofarme, aké silné sú vplyvy, dodávajúce konečnému produktu kvalitu, zistí, odkiaľ pochádzajú hotové bio-produkty a koľko práce musia biofarmárky a biofarmári každodenne zvládnuť, aby len tak „mimochodom“ vytvárali základ pre ochranu podnebia, vody a pôdy. O.i. sa tam dá získať vedomosť napr. o tom, akým rozhodujúcim faktorom poľnohospodárstva je úrodná pôda alebo aký bohatý je výskyt rozličných druhov živočíchov na lúkach. Dá sa tu objaviť spôsob, akým pracujú biofarmári a biofarmárky, aby chránili naše podnebie alebo koľko druhov paradajok a chilli existuje alebo čo má dažďovka do činenia s najlepším bravčovým bio-mäsom. Prirodzenou súčasťou je vnímanie všetkými zmyslami – a nielen pri obhliadke. Žiadna návšteva sa nezaobíde bez koštovky.

W: www.ernte-steiermark.at/schauzumbiobauernhof (od leta 2014)

Menu á la festival Styriarte – Graz, hlavné mesto pôžitkov

V Grazi sa pestujú „pôžitky“ každého druhu. To je dôvodom, prečo sa tu rozvinula spolupráca medzi zážitkom z umenia na styriarte (najznámejšom festivale klasickej a starej hudby) a kulinárskom pôžitku vo vybraných reštauráciách hlavného mesta Grazu. 12 podnikov ponúka predovšetkým pred návštevou koncertov osobne zostavené 3-chodové festivalové „styriarte-menu“ vrátane obsluhy, za skupinovú cenu po 25,00 €/os.

Vstupenky na Styriarte a festivalové menu: www.styriarte.com

Objednávky nocľahov:  www.graztourismus.at;  www.genusshauptstadt.at

 

Ďalšie ťažiskové body v hlavnom meste pôžitkov

Prvé vydanie podujatia „Genuss-Spektakel 2013“ sa stretlo s veľkou odozvou návštevníkov. Program je taký rôznorodý, ako kulinárske územie Grazu: napínavé ochutnávky tekvicového oleja, vín a čokolád, kulinárske okružné obhliadky mesta, obedové menu plné fantázie, sviatočné večery s gala-menu, na ktorých nesmie chýbať hámor, čarodejníci a hudba, ale i pôžitok z futbalovej lopty (14.6.2014) alebo Spektakel-Brunch (15.6.2014) či gala večer alebo „Dinner and Fashion“ (18.6.2014),…. všetko je súčasťou podujatia Genuss-Spektakel.

 © Graz Tourismus / Harry Schiffer

Foto: © Graz Tourismus / Harry Schiffer

Dlhá tabuľa v hlavnom meste pôžitkov Graz:

Vrcholom hlavného mesta pôžitku je nepochybne dlhá tabuľa hlavného mesta pôžitkov: nádherný podvečer neskorého leta, bohato prestretá tabuľa pod holým nebom, špičkové kulinárske služby, najlepšie vína krajiny a neuveriteľná kulisa so Schlossbergom v pozadí, vežovými hodinami a radnicou v pozadí – to sú suroviny pôžitku. V auguste minulého roka sa podarilo kuchárom a partnerským podnikom z Grazu už po štvrtýkrát urobiť šťastnými a spokojnými viac ako 700 hostí.

Kulinárske okružné cesty: každoročne

Správnym miestom na „zahryznutie“ je hlavné mesto pôžitku. Krátke zastavenia na malé občerstvenie, ozdobené anekdotami, sú hlavnou súčasťou kulinárskych okružných jázd. V ponuke je kadečo: od rázovitého roľníckeho trhu, cez kus pečeného mäsa ako od starej mamy, až po výdatné jedlo pred degustáciou piva. Prirodzene takéto zážitky neprináša jediný okruh: ponuka je pestrá a sezónna a siaha od obľúbeného kulinárskeho okruhu po pravidelný pivný okruh alebo presun k špeciálnemu kulinárskemu silvestrovskému okruhu. V každom prípade tu prevažuje motto: mľaskať, a túlať sa!

www.genusshauptstadt.at

 

Prečo si nedopriať zopár dúškov zážitkov navyše? Po pobyte v Grazi by mala nasledovať aj návšteva okolia – napr. slávnej chovnej stanice lipicánov Piber, kde sa chovajú kone pre dvornú jazdeckú školu (Hofreitschule) vo Viedni.

 

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej