230 rokov pod viechou

© Steiermark Tourismus / ikarus.cc

Viecha je hádam najobľúbenejšou obdobou príjemného odbočenia z niektorej z 8 vínnych ciest križujúcich ŠTAJERSKO, lákajúcich na zakusnutie a príjemný výhľad na pôvab krajiny. Za právo „rozlievania“ dopestovaného vína vo vlastnom dome za odplatu vďačia vinohradníci cisárovi Jozefovi II., ktorý im ho udelil Vyhláškou z roku 1784. Pohostenie vínom sa pôvodne konalo, aby mohli vinohradníci prezentovať aktuálne ročníky vína vinárom i ostatným obyvateľom obce. O 230 rokov neskôr sa však ponuka vo viechach rozšírila o vtedy nevídaný artikel – vegetariánske a vegánske dobroty. Vo viac ako 800 viechach krajiny sa však naďalej zachovala tradícia pohostenia na doštičke „Brettljause“, príjemná atmosféra a nádherný výhľad na vinice.

© Steiermark Tourismus / ikarus.cc

Foto: © Steiermark Tourismus / ikarus.cc

Brettljause: evergreen kuchyne pod viechou

Na rozdiel od hostincov a reštaurácíi sa smie „pod viechou“ podávať iba studené jedlo a víno z vlastnej produkcie. Samostatný zákon o viechach „Buschenschankgesetz“ nariaďuje, čo vinohradník smie podávať, resp. prikúpiť. Nepovoľuje sa napr. podávanie kávy a piva. Hádam žiadna z kuchynských výtvorov spod viechy nie je už tak dlho v obľube, ako klasické pohostenie na doštičke. Jeho názov je zároveň i programom: na drevenej doštičke sa podáva niekoľko varených a údených variant šunky, pečené rebierka alebo stehno, klobáska, syry, rozličné pomazánky, Verhackerts (mletá údená slanina), čerstvá zelenina a nesmie chýbať strúhaný chren.

Novinka 2014: vegáni a vegetariáni pod viechou

V južnom Štajersku čas prirodzene tiež nezastal ani „pod viechami“ juhoštajerskej vínnej cesty. Domáci sledujú trendy vo výžive a v sezóne 2014 ponúkajú po prvýkrát vo vyššej miere vegánske a vegetariánske pohostenie.

www.suedsteirischeweinstrasse.at

Víno v premene: štajerské bio-vína v rozmachu

Bio-vína sú dôležitou témou nielen preto, že čoraz viac vinohradníkov dopestúva hrozno vzásade s kritériami biologickej produkcie alebo obrába pôdu biodynamickým spôsobom. VŠTAJERSKU už existuje vinohradníctvo, produkujúce klimaticky neutrálnym spôsobom(nestriekaním). Tohtoročné leto prináša v súvislosti s tým po prvýkrát špeciálneochutnávky.

Štajerské vinohradnícke dvory s bio-produkciou vína: www.bio-wein-steiermark.at

Ochutnávky bio-vína
Cieľom tohto školenia na spoznávanie vôní a senzoriky, je pootvorenie brány tajomstiev vína, jeho aróm a vôní a výroby, pretože práve u bio-pestovateľov hrozna a biodynamických vín je táto oblasť pre mnohých ešte neznámym šírim poľom.

2749

Foto: © Steiermark Tourismus / ikarus.cc

* vedomé zmyslové vnemy

* rozpoznávanie olfrakcií, aróm a vôní

* zvláštnosti biologicky a biodynamicky dopestovaného vína

* hodnotenie vín

* ochutnávka rozličných vín

 

Zážitok z vína s Arnom Berglerom: www.weinerleben.at

Ďalšie podujatia a someliéri: www.suedsteirischeweinstrasse.at

 

„Nazretie do dvora biofarmy“ – 20 biofariem

Ponorenie sa do fascinujúceho sveta vidieckej biofarmy, objavovanie súvislostí na mieste, pôžitok z pestrosti bio-dvorov – také sú od leta 2014 možnosti programu výletov „Nazri do dvora bio-farmy“ pre skupiny všetkých vekových kategórií. Brány svojich dvorov otvára v Štajersku 20 bio-fariem. Poskytujú pohľad do pestrého a rozmanitého sveta života bio-roľníkov. Vhodné farmy s rozličným ťažiskom činnosti sa vyberali vo všetkých kútoch Štajerska: od Leibnitzu, cez Bruck an der Mur až po okres Murau; práve tak pestré je spektrum ich produkcie: od prirodzeného chovu ošípaných cez pestovanie obilia až po biologický chov včiel. Cieľom je nielen cyklotúra, ale aj napínavý veselý výlet za poznaním, s množstvom zážitkov, prispievajúcich k bližšiemu pochopeniu súvislosti medzi poľnohospodárstvom a jeho podstatnými zložkami, napr. pôdou, vodou a podnebím.

© Steiermark Tourismus / Leo Himsl

Foto: © Steiermark Tourismus / Leo Himsl

 

Zážitok, pochopenie a precítenie bio-poľnohospodárstva

Návšteva bio-farmy je skutočne mimoriadnym zážitkom: každý, kto sa dnes stretáva iba s hotovými potravinami, spozná na biofarme, aké silné sú vplyvy, dodávajúce konečnému produktu kvalitu, zistí, odkiaľ pochádzajú hotové bio-produkty a koľko práce musia biofarmárky a biofarmári každodenne zvládnuť, aby len tak „mimochodom“ vytvárali základ pre ochranu podnebia, vody a pôdy. O.i. sa tam dá získať vedomosť napr. o tom, akým rozhodujúcim faktorom poľnohospodárstva je úrodná pôda alebo aký bohatý je výskyt rozličných druhov živočíchov na lúkach. Dá sa tu objaviť spôsob, akým pracujú biofarmári a biofarmárky, aby chránili naše podnebie alebo koľko druhov paradajok a chilli existuje alebo čo má dažďovka do činenia s najlepším bravčovým bio-mäsom. Prirodzenou súčasťou je vnímanie všetkými zmyslami – a nielen pri obhliadke. Žiadna návšteva sa nezaobíde bez koštovky.

W: www.ernte-steiermark.at/schauzumbiobauernhof (od leta 2014)

Menu á la festival Styriarte – Graz, hlavné mesto pôžitkov

V Grazi sa pestujú „pôžitky“ každého druhu. To je dôvodom, prečo sa tu rozvinula spolupráca medzi zážitkom z umenia na styriarte (najznámejšom festivale klasickej a starej hudby) a kulinárskom pôžitku vo vybraných reštauráciách hlavného mesta Grazu. 12 podnikov ponúka predovšetkým pred návštevou koncertov osobne zostavené 3-chodové festivalové „styriarte-menu“ vrátane obsluhy, za skupinovú cenu po 25,00 €/os.

Vstupenky na Styriarte a festivalové menu: www.styriarte.com

Objednávky nocľahov:  www.graztourismus.at;  www.genusshauptstadt.at

 

Ďalšie ťažiskové body v hlavnom meste pôžitkov

Prvé vydanie podujatia „Genuss-Spektakel 2013“ sa stretlo s veľkou odozvou návštevníkov. Program je taký rôznorodý, ako kulinárske územie Grazu: napínavé ochutnávky tekvicového oleja, vín a čokolád, kulinárske okružné obhliadky mesta, obedové menu plné fantázie, sviatočné večery s gala-menu, na ktorých nesmie chýbať hámor, čarodejníci a hudba, ale i pôžitok z futbalovej lopty (14.6.2014) alebo Spektakel-Brunch (15.6.2014) či gala večer alebo „Dinner and Fashion“ (18.6.2014),…. všetko je súčasťou podujatia Genuss-Spektakel.

 © Graz Tourismus / Harry Schiffer

Foto: © Graz Tourismus / Harry Schiffer

Dlhá tabuľa v hlavnom meste pôžitkov Graz:

Vrcholom hlavného mesta pôžitku je nepochybne dlhá tabuľa hlavného mesta pôžitkov: nádherný podvečer neskorého leta, bohato prestretá tabuľa pod holým nebom, špičkové kulinárske služby, najlepšie vína krajiny a neuveriteľná kulisa so Schlossbergom v pozadí, vežovými hodinami a radnicou v pozadí – to sú suroviny pôžitku. V auguste minulého roka sa podarilo kuchárom a partnerským podnikom z Grazu už po štvrtýkrát urobiť šťastnými a spokojnými viac ako 700 hostí.

Kulinárske okružné cesty: každoročne

Správnym miestom na „zahryznutie“ je hlavné mesto pôžitku. Krátke zastavenia na malé občerstvenie, ozdobené anekdotami, sú hlavnou súčasťou kulinárskych okružných jázd. V ponuke je kadečo: od rázovitého roľníckeho trhu, cez kus pečeného mäsa ako od starej mamy, až po výdatné jedlo pred degustáciou piva. Prirodzene takéto zážitky neprináša jediný okruh: ponuka je pestrá a sezónna a siaha od obľúbeného kulinárskeho okruhu po pravidelný pivný okruh alebo presun k špeciálnemu kulinárskemu silvestrovskému okruhu. V každom prípade tu prevažuje motto: mľaskať, a túlať sa!

www.genusshauptstadt.at

 

Prečo si nedopriať zopár dúškov zážitkov navyše? Po pobyte v Grazi by mala nasledovať aj návšteva okolia – napr. slávnej chovnej stanice lipicánov Piber, kde sa chovajú kone pre dvornú jazdeckú školu (Hofreitschule) vo Viedni.