ONLINE MAGAZIN

Peter Sklár – Keď môžem, idem autobusom.

Azda najznámejší slovenský „mafián“ Ali Krasňanský, alias Peter Sklár zo seriálu Mafstory, sa stal tvárou kampane „Autobusová doprava – rozumná voľba“. Pri tejto príležitosti nám v civile „nemafián“, ale príjemný a šarmantný muž, všeličo porozprával. A nielen o vzťahu k autobusom…

 

Slovenská kampaň je súčasťou celosvetovej kampane s názvom „Smart Move“, ktorá vznikla pod záštitou Medzinárodnej únie cestnej dopravy (IRU) so sídlom v Ženeve. Svetom sa začala šíriť v októbri 2009, na Slovensku sa spustila v júni t. r. Jej cieľom je informovať o výhodách využívania autobusovej dopravy. Prečo ste sa rozhodli kampaň podporiť osobne?

Je fajn a rozumné využívať autobusovú dopravu. Aj naša rodina ju využíva v praxi. Mám dvoch synov, ktorí autobusmi jazdia každý deň. Bývame mimo Bratislavy, v Šenkviciach, chlapci chodia do školy v Modre. Denne sa do školy dopravujú regionálnym autobusom. Počas študentských čias som aj ja pravidelne jazdil autobusom.

Pracujete pre televíziu, hráte v divadle, účinkujete v rozhlase a veľa času venujete aj dabingu. Váš denný program je nabitý rôznymi aktivitami. Aby ste všetko stíhali, určite najazdíte množstvo kilometrov autom.

Áno, tak ako mnohí, ktorí sa musia počas dňa veľakrát presúvať z miesta na miesto a stíhať všetky termíny, aj ja používam auto. Ale keď môžem, idem autobusom. Autobusy mám naozaj rád. Nehovorím, že sa dá autobus využiť vždy. Ale chcel by som nabádať, nech si to ľudia aspoň vyskúšajú.

 Prečo máte rád autobus?

Rád používam služby verejnej dopravy, pretože je naozaj osviežujúce, že nemusím riešiť, kde budem parkovať, nemusím dávať pozor na iných šoférov, nemusím dávať pozor na diery na cestách. Proste si len sadnem a užívam si. Pre mňa je cestovanie autobusom naozaj jedna pozitívna emócia. Autobusom sme jazdili pravidelne aj na divadelné zájazdy. Keď som lyžoval, využívali sme autobusy tiež. A to bol perfektný čas, kedy som sa mohol porozprávať so svojimi kolegami kamarátmi. Počas cesty v autobuse sme vyriešili „celý svet“. Veľmi rád na to spomínam.

 Cestovali ste autobusom v čase keď ste boli študent a cestujete autobusom aj teraz. Ako sa zmenila z Vášho pohľadu autobusová doprava od Vašich študentských čias?

Úžasne sa posunula. Pred rokmi som chodil do školy do Prahy a každý druhý týždeň som cestoval medzi Prahou a Bratislavou autobusmi. Na tie časy to nebolo zlé cestovanie a cestoval som autobusom rád aj vtedy. Teraz sa to však brutálne posunulo. Tie vymoženosti, ktoré sú v autobuse dnes – je tam toaleta, človek tam má čerstvé noviny a hlavne, čo je pre mňa úplný zázrak, väčšinou tieto autobusy majú Wi-Fi.  Znamená to, že som oslobodený nielen od šoférovania po diaľniciach, že som bez stresu a cestu si užívam, ale okrem toho si môžem vybaviť nejaké e-maily, alebo byť v kontakte s rodinou.

 Najznámejšia postava, ktorú stvárňujete, je zrejme Ali Krasňanský v Mafstory. Televíznym divákom ste však už dlhší čas známy aj ako doktor Malý z Paneláka. A čo Vaše divadelné účinkovanie?

Na Novej scéne momentálne účinkujem v muzikály Hairspray. Mám tam ženskú rolu, stvárňujemmamu Ednu, takže sa v poslednomobdobí pravidelne prezliekam za ženu. Rola jenapísaná tak, že ju má hrať herec a nie herečka.Je pre mňa veľká pocta, že som dostal tútoúlohu, pretože vo filme ju hrá John Travolta.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej