ONLINE MAGAZIN

Leto je tu, je čas vyraziť….do kúpeľov!

Horúčavy sú tu, je čas vyraziť k vode. Väčšina ľudí si spája leto s oddychom pri vode. Slávne časy autobusových zájazdov z deväťdesiatych rokov do Bibione, či Chorvátska sú už za nami, aj s ich čarom paštét a vrecúškových polievok. Nároky sa zvýšili, spanie na nafukovačkách a karimatkách sa prejedlo a stuhnuté telo po prebdenej noci nie je ničím, po čom by sme túžili. Naopak-predstava dovolenky sa dnes väčšine Slovákov spája s pohodlnou posteľou, čistým WC a kúpeľňou na izbe a švédskymi stolmi. Tie však možno nájsť nielen pri mori, ale aj vo všetkých špičkových kúpeľoch. Navyše sa netreba terigať tisíce kilometrov, zaťažovať chrbticu a prvé tri dni liečiť dobité telo len z cesty. Fascinujúce je, že ľudia sú schopní, v čase keď sú doma horúčavy cez 30 °C, vyhodiť stovky eur za to, aby išli napríklad do Egypta, kde je cez 40 °C. A kde sa cez poludnie ani nedá vydržať na slnku a koledovať si o spálenia a zhubné ochorenia kože.

KRT-vonkajsivodnysvet2

Vonkajsi vodny svet

O čo lepšie, krajšie a hlavne zdravšie je v taký čas prechádzať sa po kúpeľných parkoch, vychutnávať si vírivé jacuzzi, wellness svety a čistučké plavecké bazény a kto má chuť aj slniť sa pri nich…A k tomu sladké zdriemnutie po výdatnej masáži, bohatý výber dobrôt na švédskych stoloch a večernú diskotéku so skladbami podľa veku. Slováci nikdy neboli veľkými žgrlošmi a radi míňajú. V posledných rokoch sa však už naučili investovať aj do svojho zdravia. Zistili, že dopriať si možno nielen v zahraničí, ale aj doma, či v susednom Česku. Žiadne jazykové bariéry, žiadni plážoví inžinieri,…

Radium Palace – Cafe Terrace

Ak si už dopriať luxus zahraničia, tak prečo nie 23 km za bývalou hranicou, priamo v najväčších a najkrajších moravských kúpeľoch – Luhačoviciach. Tie tento rok lákajú vynoveným parkom, kde v rámci obnovy vysadili stovky nových stromov, kríkov a kvetov. K tomu treba prirátať to, čo nemajú žiadne iné kúpele – nádherne zachovalú architektúru najvýznamnejšieho slovenského architekta Dušana Samuela Jurkoviča. Stavby v štýle ľudovej secesie, s moravskými a slovenskými motívmi, vytvárajú jedinečnú atmosféru. V Luhačoviciach sa na chvíľu zastavil čas… Môžete sa tu celé hodiny kochať a vždy objavíte niečo nové. Súbor stavieb Jurkovičov dom, Vila Chalúpka, Vila Jastrabie, Vodoliečebné kúpele, Riečne a slnečné kúpele a Hudobný pavilón plne slúžia verejnosti a sú vo vynikajúcom stave. Kúpele Luhačovice sa o tieto architektonické skvosty vzorne starajú a udržiavajú tak Jurkovičov odkaz. Aj jeho nasledovníci citlivo dotvorili areál Luhačovických kúpeľov dielami secesie, rannej moderny a funkcionalizmu tak, že zachovali čaro a atmosféru výnimočných kúpeľov.

LL-Jurkovičov dom s fontánou

Jurkovičov dom s fontánou

Slováci znovuobjavili Luhačovice  a každoročne ich sem prichádza na pobyty viac ako 1000, vlani dokonca 1500, čo bolo najviac od rozdelenia spoločného štátu. Ďalšie stovky si sem odskočia iba na jednodenné výlety, poprechádzať sa, nasať atmosféru, dať si na kolonáde kávičku, kúpiť si ručne robené čokoládové pralinky s príchuťou levandule… Najobľúbenejší na pobyt je pre slovenských samoplatcov Jurkovičov dom, s neopakovateľnou atmosférou a službami najvyššej kvality. Zvlášť obľúbený je na sedemdňové relaxačné pobyty s procedúrami, či krátkodobé štvor a trojdenné víkendové pobyty s atraktívnymi balíčkami služieb. Práve Jurkovičov dom je najvýznamnejšou Jurkovičovou realizáciou v Luhačoviciach. Komu chýba morská voda, tak v Luhačoviciach nemusí. Majú tu totiž poklad-priamo v podzemí je slávna Vincentka – zvyšková morská voda z pravekého mora, ktorá vyteká na povrch. Tu ju pijú, kloktajú, inhalujú, či sa  v nej kúpu vďační návštevníci. Blahodarne pôsobí najmä na alergikov, ktorí sa aspoň načas takmer zbavia svojho trápenia. Prispieva k tomu aj čarokrásne údolie. Kúpele sú obklopené zalesnenými kopcami so zmiešanými lesmi, voňajú tu živice ihličnanov i čerstvá vlhkosť stromov, prechádzajúca do parkovej úpravy v okolí kúpeľných objektov.

Bardejovské kúpele-Liečebný dom Astória

Komu sa chce cestovať na druhý koniec Česka, neobanuje, čaká ho tu perla Krušných hôr-historické banícke mestečko Jáchymov. Leží v lesnatom údolí, ktoré dalo meno doláru. V meste sídlia Liečebné kúpele Jáchymov, ktoré sú svojím prírodným liečivým zdrojom úplne jedinečné a odlišné od minerálnych, či termálnych kúpeľov. Liečia pomocou radónovej vody, ktorá narozdiel od iných zdrojov, nemá účinky chemické, ale energetické. Práve radónová liečba častokrát pomáha v prípadoch, kedy sú iné liečebné metódy neúčinné. Reumatici, či ľudia s ochoreniami chrbtice, nedajú dopustiť na účinky prvých radónových kúpeľov na svete. Liečebné kúpele Jáchymov sú jediné na svete, ktoré majú vlastnú baňu a 8 baníkov. V bani sa zbierajú vody zo 4 prameňov do bazénu a následne sa dopravujú potrubím z hĺbky 500 m do balneoprevádzok v liečebných sanatóriách. Liečebné kúpele Jáchymov patria spolu s Kúpeľmi Luhačovice k najväčšej českej kúpeľnej skupine –Spa& Wellness Nature Resorts. Kúpele v Jáchymove majú vľúdnu atmosféru, vyžaruje z nich pohoda a relax. Pre tých, ktorí nepotrebujú liečbu, ale chcú uniknúť pred neustálym stresom všedných dní a načerpať novú energiu, ponúkajú mnoho relaxačných a wellness programov. Počas víkendových či týždenných pobytov môžu návštevníci vyskúšať niektorý z prísadových kúpeľov či špeciálnych masáží, ako thajské, shiatsu, anticelulitídové, masáže horúcimi lávovými kameňmi, exkluzívnu čokoládovú masáž, reflexnú masáž nôh, alebo pobyt v soľnej jaskyni. Dvojiciam je určený vírivý kúpeľ Afrodité, ktorý je možné doplniť romantickou večerou pri sviečkach a nocľahom v hoteli Radium Palace. Novinkou je anti-aging program, ktorý s radónovou liečbou a ďalšími ozdravovacími procedúrami prispieva k spomaleniu procesu starnutia. Kúpele Jáchymov ponúkajú aj veľa príležitostí pre turistiku a šport. V okolí kúpeľov, v Krušných horách, ale i priamo v nich sú rôzne športové možnosti. Okolie kúpeľov je vhodné na prechádzky a výlety. Klášterec a Mostov ponúkajú príležitosti na návštevy zámkov, Potůčky sú zas hraničné mestečko s najväčším trhoviskom. V Klášteri Teplá je premonštrátsky kláštor, blízko sú Františkovy lázně, zámok Bečov, gotický hrad Kynžvart, či Plzeňský pivovar. Netreba zabudnúť ani na to, že blízko je Nemecko, kam si môžete kedykoľvek odskočiť na výlet.

Ani priamo na Slovensku nie je  núdza o atraktívnu dovolenku v kúpeľoch. Jednými z najobľúbenejších sú Bardejovské kúpele. Očaria svojou polohou uprostred lesov plných hríbov a turistických cestičiek. Nájdete v nich aj skvosty histórie – hlavne secesný kúpeľný hotel Astória, klasicistickú Alžbetu, či čerstvo zrekonštruovanú Fontánu. Bardejovské Kúpele majú najširšie indikačné zameranie zo všetkých slovenských kúpeľov, liečia sa tu všetky ochorenia okrem nervových, duševných a kožných ochorení. Jedinečné sú svojimi 10 minerálnymi prameňmi, z ktorých 8 je sústredených v Kúpeľnej kolonáde – jedinej svojho druhu na celom Slovensku. V Bardejovských Kúpeľoch sa ako v jediných slovenských kúpeľoch cez leto organizuje pravidelne Medzinárodné hudobné leto s kolonádnymi koncertmi počas mesiacov júl a august 2-krát denne. Kúpele, ktoré ležia v krásnom a tichom prostredí, vzdialené od akéhokoľvek priemyslu a mesta, obklopené listnatými a ihličnatými lesmi. Nachádza sa tu SKANZEN – najstaršie prírodné múzeum ľudovej architektúry na Slovensku. Kúpele patria už od roku 1247 k najvyhľadávanejším nielen doma, ale aj vo svete. Vychutnávala si ich na liečení v roku 1895 manželka Františka Jozefa I. cisárovná Alžbeta, nazývaná Sisi, ktorej socha sa vyníma v kúpeľnom parku. Pobýval tu aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleóna (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska, manželka poľského kráľa Jána III. Sobieského.

Perlou Rajeckej doliny sú Kúpele Rajecké Teplice, ktorých zariadenia SPA APHRODITE  predstavujú slovenskú špičku v poskytovaní kúpeľných a wellness služieb.Vlani tu otvorili vonkajší vodný svet, ktorý tvorí päť bazénov – relaxačný, plavecký, bralový bazén s vodopádom a dva turecké kúpele. Rajecké Teplice patria k najobľúbenejším kúpeľom pre samoplatcov. Ako prvé na Slovensku zaviedli wellness služby, víkendové wellness pobyty a to už v 90. rokoch minulého storočia. Rajecko-teplická termálna liečivá voda má certifikované liečebné účinky, známe už od 14. storočia.Vnútorný a vonkajší vodný svet môžu využívať klienti kúpeľov ubytovaní v hoteli APHRODITE, ale aj v novootvorenom luxusnom štvorhviezdičkovom kúpeľnom hoteli APHRODITE PALACE. Hotel APHRODITE PALACE je situovaný v centre kúpeľného mestečka, premostením spojený priamo s kúpeľným domom v antickom štýle APHRODITE, v ktorom hostia absolvujú všetky procedúry. APHRODITE PALACE ponúka spolu 111 izieb. S kúpeľným domom APHRODITE hotel spája presklené premostenie, vďaka ktorému prejdú hostia suchou nohou priamo k vodnému a saunovému svetu, či špičkovo vybavenému centru krásy Beauty Aphrodite. Hotelu dominuje veľkolepá štýlová lobby a reštaurácia zdobená mramorom, ónyxom a 24-karátovým zlatom. Reštauračný koncept a la carte reštaurácie APHRODITE PALACE s 205 stoličkami ponúka medzinárodnú kuchyňu, ale aj obľúbené domáce špeciality.

Nech už sa rozhodnete pre ktorékoľvek kúpele, nemali by ste oľutovať. Je to vynikajúca alternatíva k dovolenke pri mori. Slnko, voda, vzduch, relax, pohoda…Peknú dovolenku.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej