ONLINE MAGAZIN

LENTILKY sú s nami už viac ako 100 rokov!

Každý si iste pamätá na sladkosť svojho detstva. Pre mnohých z nás to boli Lentilky. Farebné šošovky s čokoládou poznali aj naši rodičia, dokonca aj babičky a možno aj niektoré prababičky. Lentilky sa totiž vyrábajú od roku 1907.

Ako to celé vzniklo

Za 107 rokov existencie sa ich vyrobili už stovky tisíc ton. Dražované čokoládové šošovky pôvodom z českého Holešova pri Kroměříži, začal vyrábať zakladateľ továrne Sfinx Philip Kneisl. Drobným cukríkom dal aj sám meno a Lentilky boli neskôr zaregistrované aj ako obchodná značka.

Výroba dnešných lentiliek prebieha na dvoch miestach. V pôvodnej továrni sa už len dražujú. Nakoľko sa tu nesmie pracovať so žiadnymi alergénmi, teda ani s laktózou, čokoládové jadrá sa dovážajú hotové zo závodu Zora v Olomouci.

Vyrobiť Lentilku trvá celý deň

Dražovanie, teda nanášanie cukrovej hmoty na čokoládové jadro, bolo známe už v 19. storočí. Tvorba škrupinky vyžaduje čas, pretože cukrová poleva sa nanáša vo viacerých vrstvách a každá sa striedavo suší a farbí. Jedna lentilka sa tak vyrába celých 8 hodín!

Kam sa podela hnedá?

Ešte pred niekoľkými rokmi ste v balení farebných Lentiliek mohli nájsť aj hnedú. Časom sa však ukázalo, že táto farba sa deťom príliš nepáči a farebný mix pôsobil smutne. Výroba hnedej sa preto ukončila a nahradená bola dvojitou dávkou žltej, ktorá je naopak najobľúbenejšou. Dôvodom, prečo bolo nutné urobiť z niektorej z farieb dávku naviac je počet kotlov pre výrobu lentiliek a technológia postupu. V holešovskej dražiarni sa nachádzajú štyri výrobné kotle, otočné valce s malými otvormi po stranách, kam putujú hotové čokoládové šošovky. Tam se na ne postupne nanášajú vrstvy cukrového roztoku a farby. V každom kotli sa ale vyrába len jedna farba, takže ranná smena vyrobí najprv štyri tmavé farby a popoludní sa vyrobia štyri svetlé.

Každá krabička je originál

Keď si vysypete krabičku Lentiliek, zakaždým v nej nájdete iný pomer farieb. Je to spôsobené tým, že všetky farby Lentiliek sú zmiešané do jednoho kotla, z ktorého linkou putujú až k baličkám a do každej krabičky tu padá náhodný farebný mix. Preto je pomer farieb v každej krabičke iný.

IMG_0195web

Čo ste možno nevedeli:

  • Lentilky sú známe aj mimo územia bývalého Československa. Pozná ich Holandsko, Maďarsko či Švédsko, kde se tešia veľkej obľube.
  • Denne sa vyrobí 1090 kartónov po 60 krabičiek. Teda skoro 6 000 000 Lentiliek!
  • Jedna Lentilka meria centimeter a váži 1 gram
  • Okrem čokoládových Lentiliek sa vyrábajú aj Lentilky Fruity
  • Lentilky majú 7 farieb: červenú, žltú, modrú, zelenú, fialovú, ružovú a oranžovú
  • V 80. rokoch sa vyrábali špeciálne edície pre obchodné reťazce (napr. Tuzex) Balenie bolo v tvare hríbika či mikulášskej topánky.
  • V roku 1988 se vyrábala edícia Mintelky. Šošovky z horkej čokolády boli obalené v pepermintovej škrupine.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Film Náš tip Novinky Umenie a kultúra

Bedári, oceňovaná seriálová adaptácia prichádza na slovenské obrazovky!  

Pripravte sa na to, že vás strhne nadčasové majstrovské dielo. Strhujúca adaptácia literárnej klasiky 19. storočia Victora Huga „Les Misérable“ od scenáristu Andrewa Daviesa, držiteľa ceny Bafta, bude mať svoju veľkú premiéru na televíznej stanici Epic Drama 21. decembra o 21:00. Pozoruhodná šesťdielna dráma rozpráva príbeh Jeana Valjeana, bývalého trestanca, ktorý nedokáže uniknúť tieňu svojej […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Radíme Vám

Chorvátske vianočné kulinárske kúzlo: Sviatočná hostina pre zmysly

V mnohých krajinách sveta sa už o niekoľko dní pri vianočnom stole zídu rodiny a priatelia. Nebude tomu inak ani v Chorvátsku, kde k sviatočnej nálade prispeje prepychovo ozdobený stôl, a na ňom štedrá hostina. Chorvátsko je krajina, kde sa môžete dobre najesť po celý rok, no na Vianoce môžete zažiť skutočné gastronomické kúzla, ktoré […]

Čítať ďalej