ONLINE MAGAZIN

Festival Divokej Vody 2014 5.- 6. júla 2014

Areál Divoká Voda v Čunove sa cez víkend 5.- 6. júla stane  už tretíkrát dejiskom unikátneho podujatia – Festivalu Divokej Vody. Na začiatku leta chcú takto bratislavské organizácie cestovného ruchu a prevádzkovatelia letných športov upútať pozornosť na fantastické možnosti, ako stráviť leto v Bratislave.

Počas dvoch letných dní majú návštevníci opäť možnosť vyskúšať v areáli Divoká Voda Čunovo netradičné vodné a adrenalínové športy a taktiež aj zábavné aktivity pod vedením profesionálnych športovcov a inštruktorov.

Ako sa ukázalo, projekt športového festivalu sa stáva čoraz úspešnejším pre jeho netradičný a mimoriadne bohatý a aktívny program. Tretí ročník festivalu je ešte atraktívnejší tým, že ho areál v Čunove prepája s mestom a pozýva tak návštevníkov priamo z centra Bratislavy. V sobotu 5. júla otvorí festival primátor mesta Bratislavy Milan Ftáčnik dokonca dvakrát, v Čunove o 10:00 hodine spustí všetky aktivity a potom sa rýchločlnom po Dunaji presunie na námestie pred Euroveou, kde opäť otvorí festival s veľkolepou ukážkou vodných športov priamo na Dunaji.

Program  v centre mesta bude malou upútavkou a rukolapnou pozvánkou pre Bratislavčanov i turistov k návšteve tohto podujatia v Čunove.

Exhibičné jazdy a promenády člnov s dymovnicami naprieč Dunajom pred Euroveou s predstavením športovcov s držiteľmi majstrovských titulov, zaktraktívňujú tento ročník festivalu a oslovujú širšiu skupinu potenciálnych návštevníkov. Divákom opäť predvedú svoje jedinečné majstrovstvo vo vodnom lyžovaní, v akrobatických jazdách na wakeboardoch a wakeskatoch, freestyle jazdách na vodných skútroch, diváci budú mať možnosť vzhliadnuť aj prezentáciu rekreačných jácht. Predvedú sa aj väčšie lode s ukážkou manévrovateľnosti.

Ďalšou atrakciou a zároveň vymoženosťou bude niekoľko možností prepravy na festival do Čunova.

V sobotu bude premávať kyvadlový autobus od autobusovej zastávky nové SND priamo do areálu Divoká Voda.

Spoločnosť LOD a.s. pridáva ďalšie lode na prepravu do Čunova a späť nasledovne:

Odchody lodí:
05.07. 2014 SOBOTA
ODCHOD z BA 16:00 PRÍCHOD do Čunova 16:45
ODCHOD Čunovo 17:15 PRÍCHOD do BA 18:30

06.07.2014 NEDEĽA
ODCHOD z BA 10:00 PRÍCHOD do Čunova 10:45
ODCHOD z Čunova 14:00 PRÍCHOD do BA 15:15

„Festival Divokej Vody je určený pre takmer všetky vekové kategórie od detí, dospelých, amatérov aj aktívnych športovcov. Podujatie podporuje koncept  prístupnosti pre všetkých, nielen z dopravného a logistického hľadiska, ale aj z ekonomického a hľadiska kondičných možností.

Všetky športové disciplíny sú nastavené na krátke – ukážkové jazdy, ktoré zvládne aj nešportovec, alebo senior. Je tu šanca pre tých, ktorí mali doteraz príliš veľký rešpekt pred vodnými športami. Navyše počas festivalu si návštevníci môžu kupovať aktivity na najkratšiu možnú dobu za symbolickú sumu. Napríklad jedna jazda raftingu bude stáť 1 EURO. Ideálne riešenie pre  každú peňaženku a perfektná motivácia pre „strachopudov“.

Zatiaľ čo na divokej vode budeme sledovať tréningy  profesionálnych športovcov , povedľa na piesku bude prebiehať počas oboch dní Národná beachvolejbalová liga a mdezinárodný  turnaj v plážovom tenise. Áno, čítate dobre – plážový tenis. Slovensko je len treťou krajinou bez mora, kde sa tento mladý, ale o to atraktívnejší, šport hrá a práve Festival Divokej vody bude dejiskom dosiaľ najväčšej akcie organizovanej v tomto športe na Slovensku. Dunlop Beach Tennis Open Slovakia 2014 je zaradený v kalendári Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) ako turnaj G3, hráči z rôznych krajín budú bojovať o body do svetového rebríčka a prize money 2000€. Podpora Slovenského tenisového zväzu a spojenie s poprednou tenisovou značkou Dunlop, s ktorej raketou hrá napríklad aj Dominika Cibulková, je prísľubom účasti známych slovenských tenistov či tenistiek.

Beachvolejbalového turnaja NBL i beachtenisového Dunlop BT Open Slovakia sa môže zúčastniť ktokoľvek, stačí sa včas prihlásiť. I keď   sa pritrafí len pasívny športovec, je sa na čo pozerať, fanúšikov nikdy nie je dosť. Vodní športovci predvedú svoje schopnosti v disciplínach ako rafting, surfing, kayak cross, freestyle (rodeo na kajaku), hydrospeed.

Súčasťou programu festivalu bude autogramiáda športovcov.

Popri ponuke vodných športov pre aktívnych návštevníkov festivalu, bude skvelou odmenou dobrá hudba, jedlo a rôzne atrakcie na suchu.

Aj verejnosť môže súťažiť za profesionálnych podmienok v disciplíne rafting na divokej vode, ktorý mal minulý ročník veľký úspech.

Pre menej odvážnych ponúka areál aj jednoduchšie a zábavné aktivity ako sú Aquazorbing a Aquaroller (pohyb v plastovej guli / valci po hladine vody), vodnú trampolínu, kajakovanie na kľudnej vode, a Stand Up Paddle (SUP).

Areál si za posledné tri roky od otvorenia umelej surfovej vlny vybudoval svoju svoju komunitu surférov, ktorí nebudú chýbať na tomto podujatí a svojimi exhibičnými ukážkami nielenže dotvoria atmosféru podujatia, ale budú aj trénovať výuku surfingu pre záujemcov.

Všetky aktivity budú dostupné výmenou za žetóny, ktoré návštevníci obdržia pri kúpe na infopointe, 1 žetón bude mať hodnotu 1 EURO.

Body sa v celom areáli budú dať vymeniť nielen za aktivity ale napríklad aj za pivo, čerstvé limonády, či zmrzlinu.

 

Okrem vodných aktivít v areáli nájdete aj atrakcie ako jazda na štvorkolke, futbal, či badminton. Nadšenci suchozemských športov sa môžu prihlásiť na futbalový turnaj na novovybudovanom futbalovom trávniku.

Deti potešia tvorivé dielne alebo detské ihrisko, netradičné súťaže nielen pre deti, ale pre celé rodiny, nebude chýbať pestrý jedálny lístok, DJ aj živá hudba a nočná zábava. Areál ponúka možnosť ubytovania v hoteli a bungalovoch.

 

Súčasťou programu bude aj súťaž vo varení, menu bude prekvapením pre návštevníkov aj súťažiacich.

Program v oba víkendové dni sa začne o 10:00 hodine, vstup do areálu je voľný.

Do areálu sa môžete doviezť na bicykli po hrádzi, loďou z centra mesta – Eurovea, autom alebo autobusom č. 90 zo Železničnej stanice Rusovce.

Žetóny na absolvovanie jednotlivých aktivít spolu je možné kúpiť v priamo na mieste v deň podujatia (v sobou aj v nedeľu).

 

Základné informácie o Festivale Divokej Vody

Festival pozostáva z týchto hlavných vodných športov: rafting, surfing, kayak cross, freestyle, hydrospeed, stand up paddle, jazda na motorových loďkách, člnkovanie na kanoe, kajaková  škola. Vstup do areálu je voľný. Na vyskúšanie aktivít si je nutné zakúpiť žetóny – 1 žetón = 1 EURO. Program festivalu zahŕňa okrem ukážky adrenalínových športov profesionálnymi športovcami aj aktivity pre verejnosť, sprievodný program pre deti, večerný koncert a bohaté možnosti občerstvenia.

 

Hlavné vodné športové disciplíny Festivalu Divokej Vody

 

  1. Rafting

Rafting je adrenalínový vodný šport na divokej vode, kde dvoj až šesť členná posádka súťaží na

gumových nafukovacích člnoch. Súťaží sa v zjazde, šprinte, slalome a Head 2 Head. Vďaka raftingu

sa Divoká Voda stáva dostupnejšou aj pre širokú verejnosť. Rafting umožnil prudký rozvoj športového, komerčného a expedičného splavovania na divokých riekach. Stáva sa atraktívnym športom a do povedomia ľudí sa dostal začiatkom 90. rokov.

Trať na rafting v areáli je dlhá 460 m. Jedna jazda trvá cca 15 minút. Naši inštruktori s vami splavia trate na ktorých sa konali majstrovstvá sveta v kanoistike. Zložte si svoj raftový tím, my vám dodáme skúseného kapitána a absolvujte amatérske preteky v raftingu. Váš tím určite porazí kolegov z vedľajšej kancelárie alebo susedov popr. konkurenčnú firmu. Jedna posádka je zložená zo 6 osôb.

 

  1. Hydrospeed

Hydrospeed je plavák, na ktorý si človek ľahne a pomocou plutiev splavuje kanál s divokou vodou.

Predstavuje najadrenalínovejšiu zábavu pre amatérskeho športovca na divokej vode. Začiatočník je usmerňovaný „safety kajakom“ s inštruktorom a na brehu naňho dohliada vodná záchrana. Skúste sa na divokú vodu pozrieť sám a z hladiny, keď aj najmenšia vlna sa Vám bude zdať veľká a ťažko sa budete vo vode orientovať. Stúpne Vám adrenalín, ale pocity v cieli budú fantastické. Keď sa Vám bude zdať, že ste už dobrý, zmerajte si sily v amatérskych pretekoch.

 

  1. Stand Up Paddle (SUP)

pádlovanie na surfovej doske. Moderný letný šport. Veľmi rýchlo sa zdokonalíte. Stačia vám šortky a tričko. Akonáhle sa na doske udržíte a ste schopný pádlovať rovno, skúste si preteky na čas. Vyzvite priateľa, partnera alebo kolegu na preteky.

 

 

  1. Surfing

Oceánska aktivita vo vnútrozemí! Na konci kanála divokej vody je vybudovaná umelá vlna, na ktorej môžu trénovať nádejní aj skúsení surfisti. Tzv. umelá surfová vlna je na Slovensku ďalším unikátom, ktorý v areáli pribudol a prispel tak k jeho jedinečnosti.

 

  1. Freestyle (rodeo na kajaku)

Profesionálni kajakári ukážu akrobacie na divokej vode. Figúry predvádzajú na tzv. spote (miesto na divokej vode, kde sa veľká vlna „zabaľuje“ a vytvára vodný valec). Dôležitá je sila, obratnosť a technika.

Viac informácií o Freestyle (rodeu na kajaku) nájdete na CD – redakčný článok

 

  1. Kayak cross

Kayak cross je letná alternatíva Ski cross-u. Štyria kajakári sa naraz pustia dole divokou riekou, kde súperia, ktorý z nich bude v cieli prvý. Na trati musia prejsť vyznačeným úsekom. Povolený je kontakt a pretekári sa môžu navzájom vytláčať z trate.

Pre amatérov možnosť vyskúšať si jazdu na kajaku pod vedením inštruktora.

 

Ostatné festivalové aktivity a súťaže

 

Aquazorbing

Aquazorbing je vodná guľa, v ktorej je možné chodiť po vode. Princípom je, že ste uzavretý v plastovej guli (len jedna osoba naraz) a snažíte sa posúvať dopredu po vodnej hladine. V guli je vzduch asi na 20 min.

 

Aquaroller

Predstavuje vodný valec, ktorý nie je vzduchotesne uzatvorený ako aquazorbing a môžu v ňom „kráčať na vode“ aj 2 ľudia naraz.

 

Vodná trampolína

Veľká trampolína na konci areálu v starom koryte Dunaja. Ideálna na vybláznenie sa a osvieženie v Dunaji.

 

Kajak a kanoe

Možnosť zapožičania si počas celého víkendu.

 

Futbal

Areál má vybudované trávnaté futbalové ihrisko. Je tu nová možnosť suchozemského športu.

 

 

 

 

 

 

 

Organizátori

Areál Divoká Voda Čunovo

TOUR 4U

1.ABC Nitra, o.z.

 

Hlavný partner

Bratislava Tourist Board a hlavné mesto Bratislava

 

PARTNERI

TOUR 4U

HOT CHILLI LODE

EUROVEA

FLORATOUR

BRATISLAVA REGION TOURISM

KULTÚRNE LETO BRATISLAVA

BIODERMA

DUNLOP

STZ

ITF

METRO

COCA COLA

ALOE VERA DRINX

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip outdoor Príroda Radíme Vám

Pardubice – mesto s históriou a moderným srdcom

Pardubice Pardubice (nemecky Pardubitz) sú štatutárne mesto na východe Čiech a hlavné mesto Pardubického kraja. Pardubice ležia 97 km na východ od Prahy a 270 kilometrov z Bratislavy, Leží  na sútoku rieky Labe s riečkou Chrudimkou. Napriek tomu, že Pardubice sú predovšetkým priemyselným a dopravným centrom, ich obyvatelia vedú bohatý kultúrny a športový život. Sídlo tu má univerzita a mnoho stredných […]

Čítať ďalej
Architektúra Cestovanie Osobnosti Lines outdoor

Mestá, ktoré stoja za to spoznať – Pardubice

So vznikom Československa bol spätý veľký kultúrny rozvoj Pardubíc, ktorý investorov a architektov motivoval k opusteniu historizujúcich slohov a otvoril cestičky a smer  medzivojnovej avantgarde. Aj značný rozvoj neďalekého Hradca Králové inšpiroval pardubických  politikov a podnikateľov k veľkým urbanistickým zmenám. Hodnotný urbanistický návrh získali Pardubice predovšetkým v pásme okolo námestia Republiky a Jahnovy třídy. Architektonické zaujímavosti 20. století […]

Čítať ďalej