ONLINE MAGAZIN

Digitálna technika na dovolenke – 2. časť

Vybrali ste si už kam pôjdete tento rok na dovolenku? A viete aj akú techniku si so sebou zoberiete? Prinášame vám zopár tipov na digitálne hračky, ktoré vám môžu spríjemniť cestu (pobyt) a zopár tipov ako s technikou počas dovolenky naložiť. V druhej časti nášho seriálu sa pozrieme na tablety a ich doplnky…

Vziať iba smartfón alebo aj tablet?

Toto je čisto otázkou komfortu, pretože obe zariadenia majú v podstate veľmi podobné možnosti, existujú pre ne takmer identické aplikácie a príbuzné príslušenstvo, takže je to skôr o veľkosti displeja. Väčšia obrazovka znamená vyšší komfort, no zároveň to znamená neobratnejšiu manipuláciu, väčšiu hmotnosť v batožine a nezriedka aj potrebu rôznych ochranných obalov pre bezpečnejší transport.

Rozumným kompromisom sú preto menšie 7″ tablety, ktoré vám dajú ten potrebný komfort, ale zároveň sú dostatočne malé na pohodlné nosenie. Najlepšou voľbou by preto mohli byť napríklad tablety Sony Xperia, ktoré sú ľahké, tenké a odolné aj voči vode, vďaka čomu ich využijete pokojne aj priamo v bazéne, alebo na nafukovačke v mori. Ak sa náhodou namočí, nič sa mu nestane, čo sa už nedá povedať o takých iPad mini, kde vám môže aj troška vody spôsobiť nemalé problémy.

big-bang-impact-protective-thin-and-light-case-for-ipad-air

iPad s Retina displejom patrí medzi tie najkvalitnejšie, no zároveň aj najdrahšie tablety a preto je na mieste aj ďalšia investícia do lepšieho ochranného obalu. Stačí jeden nechcený pád a náklady na servis budete vyčíslovať v stovkách eur. Našťastie existuje nespočetné množstvo doplnkov vytvorených špeciálne pre zariadenia Apple, takže si stačí len dobre vybrať. Jedným z najlepších ochranných obalov je Logitech Big Bang, ktorý hravo ochráni iPad Air alebo mini pred pádom, nárazmi alebo aj menším množstvom vody. Systém ochrany E.P.S. ho dokonca ochráni aj pri páde z výšky 1,8 metra, čo riadne prevyšuje bezpečnostné požiadavky stanovované armádou. Obal umožňuje tablet používať v niekoľkých uhloch, čo zvyšuje komfort.

ipod_touch_5_colorsDúhový iPod touch od spoločnosti Apple je prezývaný aj ako najmenší tablet na svete. Pri jeho veľkosti chytrého telefónu je priam ideálnym doplnkom na cesty a dovolenky. Navyše sa dá aj na pláži alebo pri bazéne veľmi dobre ukryť do kapsy, do topánky, alebo zabaliť do uterákov, takže nebude zbytočne pútať pozornosť okoloidúcich na opustenom lehátku, keď budete práve vo vode. Môžete prehrávať hudbu, filmy, spúšťať aplikácie, hrať hry a cez wi-fi sa pripojíte aj na internet. Alebo si môžete pomocou integrovaných funkcií merať športové výkony. Toto leto je iPod dostupný navyše v piatich žiarivých farbách, s 5 Mpx foťákom a perfektným Retina displejom, na ktorom uvidíte každý detail.

Ak ale poškuľujete po výrazne lacnejšom tablete, skúste napríklad Prestigio MultiPad Color, ktoré nájdete v 7“, 8“ alebo 10″ prevedení. Ide o cenovo veľmi dostupné tablety s dobrými vlastnosťami a bohatou výbavou, kde nechýbajú ani GPS, NFC a dokonca ani integrované FM rádio. Operačný systém Android je u Prestigio doplnený o množstvo predinštalovaných aplikácií, medzi ktorými nechýbajú eReader Prestigio, OfficeSuit Pro, Deezer , McAfee Antivirus, Navitel navigator, Facebook a mnohé ďalšie. Len na aplikáciách u tejto značky môžete ušetriť až 70 eur, čo rozhodne stojí pri ich cene za zváženie.

Relaxujete s knihou?

per5664bcPokiaľ uprednostňujete ako formu relaxu čítanie kníh, určite bude vhodné zvážiť, či si nevziať so sebou radšej čítačku elektronických kníh ako tablet alebo smartfón. Je to iste ďalšie zariadenie, ale ak máte voliť medzi tabletom a klasickou čítačkou s čiernobielym elektronickým papierom (nie farebným LCD displejom), voľte určite čítačku, pretože eINK poskytuje na priamom slnečnom svetle oveľa lepšiu čitateľnosť a kontrastnejší text, hoci má displej menšie rozlíšenie a je len monochromatický. Na rozdiel od klasických podsvietených farebných displejov mu viac svetla nevadí, ba práve naopak, pomáha mu (podobne ako klasickému tlačenému papieru) dosiahnuť vyšší kontrast.

Tablety dnes majú nezriedka lesklé obrazovky, ktoré síce pomáhajú efektívnejšie chrániť dotykový displeje a rozžiaria farby, no na druhej strane vytvárajú nežiadúce reflexie. A zabudnúť nesmieme ani na batérie, ktoré v prípade čítačky hravo vydržia aj mesiac bez dobíjania, zatiaľ čo tablet budete musieť pri aktívnom silnejšom podsvietení dobíjať aj 2x denne.

640aqua_blue_en-alice_sandPokiaľ teda chcete tablet namiesto knihy, zvoľte radšej klasickú čítačku s elektronickým papierom. Existuje aj jedna farebná čítačka využívajúca eINK – PocketBook Color Lux, no jej cena je takmer trojnásobok klasickej čítačky a jej kvalita pritom značne zaostáva za čiernobielymi modelmi. Zaujímavé sú preto cenovo prístupné ČB čítačky Prestigio e-Book reader, ktoré si hravo poradia s väčšinou formátov e-kníh (vrátane PDF či wordových DOC), alebo – ak uprednostňujete čítanie v tesnej blízkosti vody – odolnejšie čítačky PocketBook Aqua, ktorým neprekáža ani namočenie. Osvedčené, no trochu drahšie sú aj modely Kindle od známeho elektronického kníhkupectva Amazoon, kde sa dá trochu ušetriť na čítačkách vkladajúcich pri pripojení na internet reklamné bannery do obrazu.

Kameru, či fotoaparát?

Technická revolúcia, ktorej sme svedkami, nám dnes umožňuje urobiť videokamerou pekné fotografie vo vysokom rozlíšení a zároveň robiť aj kvalitné videozáznamy malým kompaktným fotoaparátom. Ale čo tak tento rok nechať oba prístroje doma? Mobilný telefón, ale aj tablet dnes má integrované pomerne kvalitné fotoaparáty aj s HD kamerou. Video, ktoré nimi nahráte v HD rozlíšení môžete spokojne prehrávať na veľkoplošnom televízore, dokonca už aj bez potreby konverzie alebo komplikovaného prepájania káblami. A mobil, dnes toho dokáže oveľa viac, čo dokazuje napríklad aj iPhone, alebo jeho konkurenti.

Nakrúcajte vlastné filmy vo vysokom rozlíšení a aj v zlých svetelných podmienkach vďaka pokročilému senzoru osvetlenia pozadia a vstavanému LED blesku. Video môžete následne upraviť priamo v telefóne pomocou aplikácie (s titulkami a prechodovými efektmi pri prestrihoch) a okamžite publikovať napr. na YouTube alebo ho len tak odoslať mailom. Smartphone má zvyčajne dva fotoaparáty – jeden vpredu, ktorý zaostrí na vás (ideálny pre selfie momentky) a druhý vzadu, ktorý zaostrí na všetko ostatné.

Je to taká malá HD videokamera, ktorú máte stále so sebou. Vďaka aplikáciám si môžete zo svojho inteligentného „telefónu“ urobiť čo chcete – kino, pracovný nástroj, videotelefón, hudobný prehrávač, dokonca aj hernú konzolu. Jediným limitom je jeho batéria a pamäť, ale aj to sa dnes dá šikovne vyriešiť.

pv100Energiu môžete veľmi rýchlo dobiť pomocou malej šikovnej a cenovo výhodnej energetickej banky. Napríklad taká powerbanka ADATA PV100 je dostupná v ultra štíhlom prevedení a v niekoľkých farbách, vďaka čomu sa dá farebne zladiť s vašim telefónom. Dobijete ju ľahko pomocou klasického USB a následne vám poskytne kapacitu až 4200 mAh, čo postačuje na nabitie minimálne dvoch smartfónov alebo aj dobitie výkonnejšieho tabletu pomocou USB.

kingstonAk máte smartfón alebo tablet s OS Android 4.2 a vyšším, môžete na rozšírenie jeho pamäte použiť miniatúrny USB flash disk Kingston DataTraveler microDuo, ktorý má z jednej strany klasický USB konektor pre pripojenie do PC a na druhej microUSB na priame pripojenie do vášho mobilného zariadenia. Prenášať filmy alebo fotografie preto bude hračkou.

 

Pozor! Má to pokračovanie… 😉

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej