ONLINE MAGAZIN

Orlické hory a Podorlicko – dokonalý tip na letnú dovolenku pre celú rodinu

Pátranie po pokoji a odpočinku • Tvrz Orlice a Múzeum remesiel  v Letohradě
Drevená koučink akadémia v Libchavách
Bazény v Ústí nad Orlicí: slané kúpanie i vlastná voda z hlbín
Lanškrounské rybníky • Novinky s Kartou hosťa

Orlické hory a Podorlicko sú krajom malebným, nedobitým, tichým, krásnym a odpočinkovým. Ak sa jedná o prívlastky blízke vašej duši a ak vás láka predstava o lete trávenom túlaním sa uprostred prírody , na nič nečakajte – zbaľte batohy a opustite svoje betónové bydliská. Naše dnešné rozprávanie nás zavedie  do dolín Orlických hôr, ktoré v nasledujúcich mesiacoch pripravilo mnohé zaujímavosti  pre svojich návštevníkov.

Tvrz Orlice a Múzeum remesiel v Letohradě

Už v stredoveku ľudia dbali o svoje telo, a tak nie je divu, že aj na stredoveké tvrze Orlice v Letohradě si okrem prehliadok v troch expozíciách a krčmy môžete užiť širokú ponuku wellness, komfortné ubytovanie, ale aj reštauráciu s letným posedením na hradbách. Deti určite ocenia ihrisko s lanovkou a voliéry so živými zvieratami. Ďalšie zvieratá v prírodnej scenérii tvoria aj jeden prehliadkový okruhov  na pevnosti. Areál sa nachádza na východnom okraji mesta Letohrad uprostred prírody, priamo pri rybníku plného obrovských kaprov, jednoducho úžasné miesto pre pobyt so skvelým odpočinkom. Od marca tohto roku je tu tiež otvorená nová trasa, ktorá vás prekvapí krásnymi priestormi  druhého a tretieho nadzemného poschodia pevnosti. Užastnete  nad výrobkami  z už neexistujúcich orlických sklární, uvidíte originálne renesančné sgrafitá, odobrane z južnej steny pevnosti, a nahliadnete do historickej knihtlačiarskej dielni , kde si budete môcť sami niečo vytlačiť.

 

Hotel Tvrz Orlice

Hotel Tvrz Orlice

Tvrz Orlice

Tvrz Orlice

Tvrz Orlice - expozícia

Tvrz Orlice – expozícia

Tvrz Orlice - reštaurácia

Tvrz Orlice – reštaurácia

Tvrz Orlice - reštaurácia, terasa.

Tvrz Orlice – reštaurácia

 

Letohrad nesmiete určite vynechať  5. júla 2014, kedy sa v areáli Múzea remesiel v Novom Dvore uskutoční už 6. ročník obľúbenej „Remeselnícke soboty“. O miesto na tejto štýlovej akcii má záujem veľké množstvo výrobcov remeselných výrobkov z celej republiky. Pre návštevníkov bude aj tentoraz pripravený pestrý program. Za zmienku stojí obrovská mlátička z prelomu minulého storočia od firmy Umrath z Prahy, ktorú bude poháňať mohutný parný lokomobil z Anglicka z rovnakého obdobia, prvý parný automobil na svete z roku 1815 od firmy Božek Praha. Uvidíte ostrý zásah hasičov s parnou striekačkou z roku 1912, rezanie polená na veľkom katry, kovania koní, rezanie na cylindrickej píle. V prevádzke bude opäť manufaktúra pre deti a mechanické trasa múzeá vrátane kočiarovni, školské triedy a pražiareň kávy.

 

Múzeum remesiel môžete navštíviť celoročne a užiť si atmosféry prvej republiky. V minulom roku bola otvorená unikátna expozícia zubnej a gynekologickej ordinácie, ktorá ukazuje dve rôzne stomatologické ordinácie, röntgen, ojedinelú gynekologickú ordináciu z roku 1924 a operačnú sálu z roku 1960. Nechýba tu napríklad jedna z prvých vŕtačiek, poháňaná šliapaním na pedál.  Je tu aj elektroterapeutický prístroj Violet Ray, ktorý si zahral vo filme Postřižiny.

www.tvrzorlice.cz
www.muzeumremesel.cz

 

Drevená koučing akadémia v Libchavách

Nie len manažéri, ale aj budúci koučovia získavajú zručnosti a skúsenosti v prekrásnom prostredí koučing akadémie v Libchavách. Kurzy prebiehajú v drevených zruboch, v úplnom pokoji, uprostred prírody. Bežne sa tu stretávajú ľudia, ktorí obsadzujú nie len vedúce pozície vo firmách, ale aj vo verejnej  správe,  ktorí sa potrebujú na chvíľu zastaviť, zamyslieť sa a jednoducho sa znova nadýchnuť. K tomu všetkému dopomáha celá koncepcia drevených stavieb zasadených do prekrásnej prírody a odborné vedenie manželov Štěpánkových a celého tímu, ktorý dáva do svojej práce celé svoje srdce.

 

Akadémia, zruby

Akadémia, zruby

_MG_0199

Apartmány

Greenpoint

Akademický Camp

Akademický Camp

Okrem koučing akadémie je  verejnosti ponúknutá možnosť ubytovať sa v nádherných apartmánoch, zvaných Na vršku. Apartmány na vŕšku poskytujú ubytovanie pre všetkých, ktorí majú radi prírodu, pohodu a kľud.  Apartmány sú postavené z rôznych drevených materiálov a zasadené do malebnej prírody podhorí Orlických hôr.

www.koucinkakademie.cz

www.apartmanynavrsku.cz

 

Bazény v Ústí nad Orlicí: slané kúpanie i vlastné voda z hlbín

Krytý plavecký bazén v Ústí nad Orlicí využíva technológiu slanej vody bez štandardného chlórovania. Voda v bazéne je upravená na slanosť blížiace sa hodnote ľudských sĺz. Je tak oveľa menej slaná ako voda v mori, napriek tomu je natoľko slaná, že kúpanie v nej  je zdravšie a bezpečnejšie. Takto upravená voda neštípe v očiach, nespôsobuje alergické reakcie a navyše navodzuje pocit sviežosti a lepšie nadnáša.

 

SAM_8043

„Technológia slanej vody predstavuje moderný prístup k úprave vody pre verejné kúpanie. V Ústí nad Orlicí máme záujem o pohodlie a bezpečie návštevníkov našich rekreačných zariadení, preto sme do technológie investovali nemálo finančnych prostriedkov. Voda v bazéne tak nevadí ani pokožke a očiam detí, čo považujeme za dôležité, pretože krytý plavecký bazén sa na detských návštevníkov najviac zameriava „vysvetlila Veronika Krajová, riaditeľka úseku rekreačných služieb mestskej spoločnosti TEPVOS, ktorá bazén prevádzkuje.

 

Slanú vodu si návštevníci užijú v piatich plaveckých dráhach 25 metrového bazénu bazénu. K dispozícii je tiež relaxačné centrum s veľkou vírivou vaňou alebo parné kabíny. Slaná voda však nie je jedinou zvláštnosťou ústeckého kúpania. Neďaleko krytého plaveckého bazéna totiž nájdete aquapark, ktorý má tiež neobvyklú technológiu: vodu čerpá z vlastného hlbinného vrtu, takže jej kvalita je pravidelne kontrolovaná a zaručená.

„Myslím, že rozdiel medzi vodou odobranú z verejného rozvodu a  z vlastného vrtu je celkom významný. Vodu neupravujeme, nič do nej nepridávame, len filtrujeme od prípadných usadenín. Voda je prirodzene pitná, ako keby sa návštevníci kúpali v balenej vode z obchodu. Takéto kúpanie je zdravé a hygienicky bezpečné „dokončila riaditeľka Krajová.

Orlicko-ústecký aquapark je umiestnený v zeleni na okraji mesta, v blízkosti rieky Orlice. Ponúka tobogán, kamikadze šmýkačku, vodné chrliče, vodný hríb, ihrisko pre plážový volejbal, vodný futbal, aquazorbing, motorové aj šliapacie lodičky a detské ihrisko. V susedstve aquaparku je možné využiť tiež minigolfové ihrisko.

www.tepvos.cz

www.bazenusti.cz

 

 

Lanškrounské rybníky

Prírodný park kúsok od centra?  Áno, v Lanškroune na mesto priamo nadväzuje rekreačná oblasť a unikátny prírodný park Lanškrounské rybníky!  V oblasti kaskády siedmich rybníkov sa konajú  vychádzkové okruhy s náučným chodníkom. Začínajú hneď u najväčšieho rybníku „Dlhý“. Za plážou sa nachádza kúpalisko s reštauráciou. Kratší okruh je vhodný aj pre rodiny s kočíkom či hendikepovaných návštevníkov, meria 1,2 km, celý náučný chodník má 5,5 km. V roku 2004 boli Lanškrounské rybníky pre svoju výnimočnosť zapísané do národného zoznamu európsky významných lokalít Natura 2000. Najnovšie sú v nádhernej kulise prírodného parku Lanškrounské rybníky pre všetkých vyznávačov pohybu na zdravom vzduchu, vymerané bežecké okruhy, ktoré vychádzajú z 12 min. bežeckého Copperova testu fyzickej kondície. Dva prírodné bežecké okruhy majú presne vyznačené vzdialenosti, žltý okruh dĺžky 3.000 m po 100 ma červený 6.000 m po 500 m. Umožňujú každému športovcovi jednoduchú kontrolu vývoja individuálnej krivky výkonnosti aj v dlhšom tréningovom období. A ako na tom ste vy? Príďte sa sami otestovať aj relaxovať!

 

Lan_rybniky_kola

http://m.turista.lanskroun.eu

 

Novinky s kartou hosťa

Karta hosťa bola v Orlických horách a Podorlicka zavedená v minulom roku. Samozrejme sa s ňou nemôžete vypraviť do úplne celého sveta, ale vo svete, v ktorom turisticku aktivitu, služby a programy pripravuje miestna destinačná spoločnosť a poskytovatelia turistických služieb, vám Karta hosťa bude otvárať dvere aj do miest, ktoré by ste možno nechtiac vynechali. Nezabudnite teda, než sa vyberiete do Orlických hôr a Podorlicka, zistite si, kde a za akých podmienok môžete čarovnú kartičku získať či kúpiť. Pre letnú sezónu 2014 je pripravených množstvo noviniek – už teraz môžete nanovo oproti minulému roku využívať služby v Letohradě – konkrétne zvýhodnený vstup na zámok či vstup do Tvrze Orlice. Pozadu nezostávajú Říčky v Orlických horách s prevádzkou letnej  lanovky  a adventure golfom.Počas hlavnych  hlavných letných prázdnin,  budú môcť návštevníci využiť špeciálne zľavy už na všetkých troch lanoviek v  Orlických horach  – V Deštnom, Říčkách aj na Bukovom  vrchu. Okrem toho sa pripoja aj niektoré zaujímavé múzeá ako sú Hanička či Múzeum Orlických hôr v Rokytnici.

www.orlickakarta.cz

Kompletnú turistickú ponuku destinácie Orlické hory a Podorlicko nájdete na oficiálnom webe www.mojeorlickehory.cz

Kalendár vybraných akcií:

 

• Barokový zámockej slávnosti Potštejn 21. 6. 2014

• Remeselnícka sobota Letohrad 5. 7. 2014

• Festival Orlická brána Žamberk 18. – 19.7. 2014

• Tavenie skla drevom Deštné v Orlických horách 1. – 3. 8. 2014

• Preteky dračích lodí Pasienky 16. 8. 2014

• Vozatajské majstrovstvá Vychodoceske oblasti Bolehošť 12. – 14. 9. 2014

• Lanškrounská kopa a mestskej slávnosti 12. – 13. 9. 2014

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej