ONLINE MAGAZIN

Zajtra sa začína 15. ročník festivalu HORY A MESTO – otvorí ho poľský lezec veľkých stien Adam Pustelnik

V stredu o 19.00 sa začne 15. ročník Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva HORY A MESTO. Otvorí ho mladý poľský lezec veľkých stien Adam Pustelnik. Ďalšia úvodná sekcia Voda uvedie nielen nové  filmy, ale aj rozprávanie zaujímavých hostí, ktorých si vodný živel celkom podmanil. Festival pozýva na stretnutie s Lucišou Hollou, Tomom Andrássym a Evinou Lásko. Do nedele 6. apríla 2014 je na programe 45 filmov z 13 krajín, 17 hostí, 21 prednášok cestovateľov a sedem fotovýstav. Hory a mesto s jedinečnou atmosférou sa koná v priestoroch Cinema City v bratislavskom Auparku.

„Úvodný ceremoniál sa tradične snažíme poňať neformálne. Tento rok sa tešíme na divácky veľmi atraktívne živé vystúpenie parkouristického tímu Free Run Slovakia priamo v sále. Verím, že nás to dobre naladí na večernú prednášku aj filmy,“ povedala o úvode jubilejného ročníka festivalu jeho dramaturgička Natália Bokníková.

Adam Pustelnik, športovec adidasu, pochádza zo slávnej poľskej lezeckej rodiny – jeho otec Piotr je jedným z najznámejších himalájskych lezcov, ktorý okrem iného vyliezol na všetky osemtisícovky. Mladý Adam začal ako skalkár, vyliezol niektoré z najťažších športových ciest  a neskôr sa mu podarilo preniesť skalkárske schopnosti do veľkých stien. Adam Pustelnik, ktorý má na Slovensku veľa priaznivcov, si pripravil na prvý večer prednášku o radostnom a šťastnom lezeckom živote s názvom Ambície a nešťastné náhody jedného lezca.

 Adam Pustelnik

Úvodný večer bude vo vedľajšej kinosále patriť sekcii VODA  s piatimi filmami a viacerými hosťami, so začiatkom o 19.30. Naša najznámejšia vodáčka Luciša Hollá porozpráva o člnkovaní na Balkáne, Tomo Andrássy s Evinou Lásko o divokej vode na Altaji v Rusku, a vystúpia aj Peter a Nina Csonkovci so svojím najnovším filmom z Ugandy, Chaga – the story.

Kompletný program festivalu je zverejnený na webstránke festivalu www.horyamestosk.
HORY A MESTO inšpirujú a vychovávajú novú generáciu zanietencov, ktorých zlákala krása hôr, či už ako aktívnych športovcov, cestovateľov alebo filmárov a fotografov už celých 15 rokov. Festival s kvalitným programom aj tohto roku ponúkne filmovú prehliadku, atraktívnych hostí s multimediálnymi prezentáciami, cestokluby KINO SVET a mnoho sprievodných akcií. Hlavnými hosťami budú svetoví lezci – Tommy Caldwell, Sílvia Vidal, Mára Holeček a spomínaný Adam Pustelnik, z ktorých všetci zdolali veľké steny.  Filmová prehliadka je už tradične programovo prepojená s obdobným festivalom vo Vancouveri, vďaka tomu prinesie do Bratislavy aj tohto roku snímky, ktoré dokázali v Kanade zaujať  tak publikum, ako aj porotu. Veľký priestor je samozrejme aj pre domácu kinematografiu a hostí zo Slovenska.

Medzi nimi je aj jeden z našich najúspešnejších režisérov Pavol Barabáš, ktorý uvedie na festivale v svetovej premiére svoj najnovší film s názvom Polárnik. Stabilnou a u divákov mimoriadne obľúbenou súčasťou festivalu sú Cestokluby KINO SVET – jedinečné a  originálne sprostredkovania cestovateľských zážitkov, ktoré sú zamerané na osobné skúsenosti. Tohto roku  je na programe 21 cestovateľských prednášok z rôznych kútov Ázie, Severnej aj Južnej Ameriky, z východnej Afriky, Madagaskaru, Filipín, Baffinovho ostrova aj Slovenska.

 

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej