ONLINE MAGAZIN

Muži sú ničitelia techniky

Ruku na srdce, kto z nás ešte nenamočil hodinky do bazéna, či neposlal mobil k zemi? Čím viac techniky pri sebe nosíme, tým väčšie je riziko nárazu, pádu, namočenia či iného poškodenia, ktorému je vystavená. Rekordérmi v tomto smere sú pritom muži – v priemere vraj za život zničia zariadenia v hodnote viac ako 2 500 €!

Vo vrecku, v taške, ajna ruke, doma, v práci, v preplnenom autobuse či pri športe – nech ideme kamkoľvek, digitálna technika nás dnes sprevádza 24 hodín denne. Podľa štatistík to všakpre ňu je celkom rizikový džob– najmä, ak je majiteľom muž. Nový prieskum značky Nikon v spolupráci s agentúrou Opinium Research totiž odhalil, že takmer polovica mužov (43 %) za posledných päť rokov poškodila minimálne jedno svojezariadenie a ďalšia tretina dala prístrojom zabrať tak, že ich už nebolo možné opraviť.

Postrachom sú pád, deti a tekutiny

Priemerný Európan vlastní podľa prieskumu realizovanom v Británii, Francúzsku, Nemecku a Švédsku zariadenia v hodnote až 3 100 € – ide najmä o notebooky, smartfóny, fotoaparáty, tablety či e-čítačky, hodinky, DVD a mp3 prehrávače a podobne. Najväčšie riziko, ktorému technika čelí, je pritom pád –ten ako príčinu uvádzajú až štyria z desiatich (39 %) mužov, ktorí svoje „hračky“ v priebehu posledných piatich rokov poškodili.
Druhým najbežnejším scenárom je zničenie v rukách dieťaťa (8 %) a rovnako 8 % chlapov pripúšťa, že svoje zariadenie oblialo alebo utopilo. Vzhľadom na množstvo telefónov v zadných vreckách je celkom prekvapivé, že iba 6 % si na svoju techniku omylom sadlo a len jeden z dvadsiatich poškodil svoje zariadenie tak, že ho hodil na stôl či priateľovi. Po prepočte škôd tak má priemerný muž za život na svedomí techniku v hodnote 2 675 €.

Prieskum ukázal aj milú kuriozitku – napriek tomu, že ženy vo všeobecnosti zaobchádzajú s technikou opatrnejšie, je dvakrát pravdepodobnejšie ako u mužov, že im ich zariadenie spadne do záchoda (6 % v porovnaní s 3 %)… J Mužom sa však častejšie stáva, že na zariadenia rozlejú alebo rozsypú jedlo (4 % v porovnaní s 3 %).

Prežijú len najsilnejší

Najčastejšie poškodzovanými zariadeniami sú medzi Európanmi podľa prieskumu notebooky (26 %), za nimi nasledujú smartfóny (21 %) a fotoaparáty (18 %). Trendy aj preto hovoria v prospech odolných zariadení, ktoré nástrahám aktívneho životného štýlu dokážu odolať. „Toto je cesta, ktorou sa vydávme aj pri mnohých našich fotoaparátoch. Náš najnovší robustný model s výmennými objektívmi Nikon 1 AW1 sme napríklad vystavili sérii testov práve v situáciách, ktorým čelia mužskí milovníci techniky. Je navrhnutý tak, aby ste ho mohli zabudnúť vonku v daždi, pustiť na podlahu, vymraziť na lyžovačke či utopiť na dovolenke pri mori a stále robil bezkonkurenčné obrázky,“ hovorí Jordi Brinkman, produktový manažér fotoaparátov Nikon 1 z Nikon Europe.

Ak teda vyznávate dobrodružný životný štýl, či žijete s pocitom dvoch ľavých rúk alebo z akéhokoľvek iného dôvodu má technika u vás doma zväčša krátku životnosť, investícia do odolných modelov moderných zariadení môže byť rozumnou voľbou. V končenom dôsledku vám totiž ušetrí nielen peniaze za servis a opakovanú kúpu, ale aj zbytočné „nervy“.

 

Priemerná ročná hodnota poškodených zariadení vlastnených 1 974 európskymi mužmi za posledných päť rokov.

Tablet  €     159
Smartfón  €     292
Prenosný počítač  €     585
Fotoaparát  €     322
Digitálny prehrávač zvuku (napríklad iPod)  €      84
Slúchadlá  €      74
Herná konzola  €     156
Stereo/prenosné reproduktory  €     140
Hodinky  €     298
Televízor  €     803
Prehrávač diskov DVD  €     193
Elektronická čítačka  €      39

 

 

Agentúra Opinium Research pre Nikon uskutočnila online prieskum 4 057 osôb (starších ako 18 rokov) medzi 15. a 21. augustom 2013. Krajiny, v ktorých sa prieskum uskutočnil: Spojené kráľovstvo (základňa: 1 004), Francúzsko (základňa: 1 016), Nemecko (základňa: 1 031) a Švédsko (základňa: 1 006).

Mohlo by vás zaujímať:

Business Technika Technológie Tlačová správa

Rebríček dodávateľov SSD v roku 2022

Spoločnosť Kingston Digital Europe Co LLP, ktorá je výrobcom flash pamäťových zariadení a pobočkou Kingston Technology Company, svetového lídra v oblasti pamäťových produktov a technologických riešení, dnes oznámila, že ju spoločnosť TrendForce označila na prvej pozícii na trhu ako najväčšieho dodávateľa SSD diskov pre tretie strany za celý rok 2022. Podľa TrendForce pripadá na spoločnosť […]

Čítať ďalej
Technika Technológie

Samsung predstavuje prívesok Galaxy SmartTag2, ktorý ochráni cenný majetok používateľov

Nová verzia je univerzálnejšia a znamená viac pokoja v duši. Vďaka novým funkciám má používateľ sledovanie svojich vecí pod kontrolou. Možnosti vyhľadávania stratených predmetov sa s novou verziou výrazne rozšírili  Spoločnosť Samsung Electronics predstavuje prívesok Galaxy SmartTag2. Novinka prináša do radu inteligentných príveskov Galaxy SmartTag množstvo vylepšených spôsobov, ako strážiť a sledovať cenné predmety. Možnosti […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Technika

Od železníc smrti až po guľové vlaky

Od svojho rozmachu v 19. storočí je železnica najvýznamnejším stelesnením moderných technických výdobytkov ako aj jedným z najdôležitejších dopravných prostriedkov. Pomocou železničných tratí sme schopní zdolávať hory, prekonávať obrovské vodné plochy a kliesniť si cestu divočinou. Aby sme sa však  k tomu dopracovali, museli výrobcovia a konštruktéri dosiahnuť fantastické výkony, ale aj vykonať bezohľadné rozhodnutia. Príbehy železníc […]

Čítať ďalej