ONLINE MAGAZIN

Vyskúšali sme LED pásik

LED ako svetelný zdroj sú veľmi ekologické, ekonomické a pritom sa s nimi dá zaujímavo vyhrať. Samotné diódy sú malinké a preto je možné ich šikovne ukrývať, no v závislosti od použitej diódy sa dá získať malý, ale veľmi silný svetelný zdroj. A svetlo LED je navyše pre oči veľmi príjemné, oveľa príjemnejšie než väčšinou používané svetelné zdroje.

U LED sa dá nájsť obrovská škála rôznych farieb svetla a pokiaľ práve nenájdete to, čo potrebujete, môžete si namiešať z trojice základných farieb RGB aj vlastné farebné svetlo.

DSC_0026

Otestovali sme profesionálne riešenie ELKO Lighting

Systém, ktorý sme napokon dostali do redakcie na test prišiel v neveľkej krabici a pozostával zo štyroch komponentov (nevyhnutnú kabeláž na ich prepojenie samozrejme nerátame). Ako svetelný zdroj tu bol metrový LED pás so šesťdesiatimi RGB čipmi (diódami), k nemu nevyhnutný napájací zdroj PS-30-12 s výstupným napätím 12V/30W a riadiaca jednotka RFDA-73M/RGB, ktorou možno ovládať jednotlivé farebné vetvy. Štvrtým komponentom systému bola malá kľúčenka RF Key, ktorá má štyri spínače a v systéme slúžia ako základný diaľkový ovládač.

V ponuke ELKO Lighting nájdete len to najlepšie a preto neváhajte a radšej si priplaťte za skutočnú kvalitu. Nami testovaný pás pozostával z vysoko svietivých RGB čipov, ktorých sme na meter narátali 60. Každá RGB dióda má uhol vyžarovania 120 stupňov a celý metrový pás má pri šírke 1 cm svetelný výkon 1320 lm/m. Diódy sú zaliate v mäkkej priesvitnej živici, ktorá ich chráni pred vonkajšími vplyvmi, takže je možné tento pásik inštalovať ako v interiéri, tak aj v exteriéri. Pásik má hrúbku len 3 mm a je veľmi flexibilný. Na spodnej strane je kvalitná samolepiaca páska 3M, ktorá výrazne uľahčuje samotnú inštaláciu. Možno ho jednoducho prilepiť na prakticky akýkoľvek povrch (omietka, drevo, sklo, plast alebo plech).

DSC_0005 DSC_0013 DSC_0010 DSC_0009

Inštalácia

Bude meter dosť? A kam bude najrozumnejšie pásik nalepiť? Kam ho umiestniť, ako ho nasmerovať a aký priestor by asi tak mohol osvetliť? Je to len dekoračné svetlo na dotvorenie priestoru, alebo sa dá použiť aj ako serióznejšie osvetlenie? – Toto je len časť otázok, ktoré mi vírili v hlave. Už pri prvom zapnutí som však dostal odpoveď na množstvo z nich. Pásik má naozaj veľmi silné svetlo a preto musí byť umiestnený tak, aby vás v žiadnom prípade neoslňoval. Dívať sa na intenzívne žiariace svetelné body nie je rozhodne nič príjemné ani pri periférnom vnímaní. Musí byť doslova skrytý pred akýmkoľvek očným kontaktom, takže budete využívať len to odrazené svetlo. Ideálne je umiestniť ho do pohľadov, alebo do nejakého montážneho profilu, ktorý ho ukryje pred priamym očným kontaktom.

 Pásik žiari pomerne intenzívne, takže sme ním večer dokázali relatívne dobre osvietiť menšiu miestnosť. Meter je ale málo na navodenie takého svetla ako cez deň, no vďaka možnosti meniť farbu a regulovať jas (silu svetla – stmievanie) sa ním dali robiť veľmi zaujímavé efekty a navodiť tá správna atmosféra napr. pri sledovaní televízie, alebo pri nočnej práci a hraní sa na PC.

Skúsili sme ho totiž nalepiť aj zo zadnej strany televízoru (a neskôr aj PC monitoru) a využiť ho tak ako akýsi „Ambilight“ (to je to známe bočné svetlo, ktoré používajú televízory Philips). Efekt bol prekvapivo silný. Svetlo, resp. farby sme síce museli manuálne prepínať podľa nálady, no v prípade sledovania obrazu sme nepociťovali takú únavu očí, ako bez pásiku.

Pri sledovaní TV alebo nočnej práci na PC bežne používam malú lampičku v rohu, ktorá trochu „rozptyľuje“ svetlo v miestnosti a znižuje nepríjemný dopad blikotania meniacej sa obrazovky (pri sledovaní obrazu sa v podstate celý čas dívate priamo do svetla – akoby ste sa pozerali rovno do žiarovky). S RGB LED pásikom to bolo o niečom úplne inom.

Pri sledovaní bežných filmov sa ukázala ako veľmi dobrá najmä žltá alebo zelená farba (ideálna pre športové prenosy). Ak sa dej na obrazovke odohráva väčšinou v tmavých priestoroch, zaujímavé sú najmä červená alebo modrá farba. Pri hororovej hre je ale jednoznačne červená najväčším favoritom. Farebné svetlo neuveriteľne dotvorí vizuálny zážitok a umocní celkový vnem.

DSC_0066

Ovládač 

Ovládač (kľúčenka) má 4 tlačidlá, ktorými možno zapínať a vypínať jednotlivé farby (RGB a bielu). Kombináciou 1+2 (R+G) sa dá namiešať žlté svetlo, 1+3 (R+B) vám dá také fialové a 2+3 (G+B) vytvorí svetlo modré. Tlačidlo číslo 4 slúži na aktiváciu bielej. Podržaním niektorého tlačidla na pár sekúnd aktivujete stmievací režim – svetlo sa začne plynulo stmievať až do momentu, kedy tlačidlo pustíte, alebo sa nedostanete na najnižšiu možnú intenzitu svietivosti. Pri opätovnej aktivácii sa naopak svetlo postupne rozsvieti až do požadovanej alebo maximálnej intenzity. Vlastným miešaním je možné z RGB spektra namixovať takmer ľubovoľný odtieň. V prípade použitia čistého bieleho svetla samozrejme meníte tiež intenzitu jasu, takže je možné nastaviť si kedykoľvek napr. 10%, 50% alebo napr. aj 80% svetlo.

Svetlo z LED pásiku je pre oči veľmi príjemné, aj keď treba priznať, že biele svetlo v RGB kombinácii skresľuje niektoré farby predmetov. Zvýrazňuje totiž isté vlnové dĺžky farebného spektra a napr. červené kliešte na stole sú zrazu červenšie, než počas denného svetla, alebo pri použití bežného umelého osvetlenia. Rovnako tak výraznejšie sú oranžové, či svetlejšie modré predmety (niektoré obaly diskov DVD začali „svietiť“ akoby sme na ich dosvietenie použili menšiu UV lampu). Metamerizmus (optický jav, pri ktorom napr. pri použití rôznych svetiel menia predmety svoju prirodzenú farbu) tu proste funguje na jednotku a preto toto osvetlenie nemožno používať ako primárne „veľké denné“ svetlo. Ako doplnkové svetlo (na vytvorenie tej správnej atmosféry) je však príjemnejšie, než klasické žiarovky, či žiarivky a navyše aj úspornejšie.

DSC_0060

LED má veľmi nízku spotrebu a tak sa vám vyššie vstupné náklady po pár rokoch bezpečne vrátia. Navyše má LED svetlo aj oveľa dlhšiu životnosť, takže v priebehu XX rokov prežije aj niekoľko výmen žiaroviek.

DSC_0030

Namiesto záveru: Pár slov o RF

Okrem RF kľúčenky je možné použiť aj bezdrôtové RF vypínače, takže ak chcete svetlo ovládať klasicky vypínačom, dá sa to veľmi ľahko riešiť. RF komunikácia má však oproti bežne využívaným infra ovládačom (používané sú pri lacných čínsky LED pásikoch) obrovskú výhodu a tou je väčší dosah aj bez priamej viditeľnosti, dokonca aj cez niekoľko miestností. V ponuke je tiež prevodník povelov z počítačovej siete na RF, pomocou ktorého sa dajú všetky RF zariadenia (vrátane testovaného RGB pásiku, spínaných zásuviek, alebo vykurovania) ovládať aj cez jednoduchú aplikáciu v PC, smartfóne, či tablete. Ale o tom si povieme viac v ďalšej časti.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej